Pie kādiem nosacījumiem tev būtu trīs un vairāk bērnu?

Aicinām uz domapmaiņu! Kādās jomās daudzbērnu ģimenēm būtu nepieciešams atbalsts/atlaides/pabalsts u.c. priekšrocības? Un pie kādiem nosacījumiem jūs pieņemtu lēmumu par labu tam, lai kļūtu par daudzbērnu ģimeni?

Atlaides, lielāki pabalsti, lielāka darba alga - kas nepieciešams Jūsu ģimenei, lai lemtu par labu vēl vienam mazulim?

FOTO: Shutterstock.com

Atlaides, lielāki pabalsti, lielāka darba alga - kas nepieciešams Jūsu ģimenei, lai lemtu par labu vēl vienam mazulim?

 

Šādu jautājumu - pie kādiem nosacījumiem tev būtu trīs un vairāk bērnu? - Mammamuntetiem.lv lasītājiem uzdeva tieši pirms trim gadiem, sekojot līdzi valdības solījumiem demogrāfiju izvirzīt kā vienu no prioritātēm. Tobrīd tika lemts par iespējām izmaksāt “māmiņalgu” līdz bērna pusotra gada vecumam, nevis tikai līdz gada vecumam, kā tas bija iepriekš. Šogad rosinām atkārtotu domapmaiņu, lai rosinātu diskusijas un veidotu kopainu par to, kā šobrīd dzīvo ģimenes Latvijā un kas būtu nepieciešams to labklājības veicināšanai.

 

Domapmaiņa, lai veidotu kopainu par to, kā šobrīd dzīvo ģimenes Latvijā un kas būtu nepieciešams to labklājības veicināšanai.

Svarīgākais ir savs mājoklis?

Tolaik lasītāji domapmaiņā kā vienu no galvenajiem priekšnosacījumu par labu ģimenes pieaugumam izvirzīja – “ja vien būtu sava dzīvesvieta” vai “ja būtu plašāka dzīvesvieta”. Ar šiem datiem devāmies uz Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdi, kur jautājums guva plašu ievērību. 2015. gadā tika uzsākta valsts atbalsta programma ģimenēm ar bērniem pirmā mājokļa iegādei vai būvniecībai, kas paredz sniegt valsts galvojumu, lai mazinātu prasītās pirmās iemaksas summu.

 

Kopš programmas darbības sākuma valsts galvojums aizdevumam mājokļa iegādei piešķirts 754 ģimenēm, kas ir ievērojams skaitlis, tomēr 2016. gadam valsts atsevišķu budžetu šai programmai nav atvēlējusi. Pēc attīstības finanšu institūcijas “Altum” aplēsēm, līdzekļu galvojumiem varētu pietikt vēl tikai nākamā gada pirmajiem mēnešiem.

 

Dodiet darbu!

Reklāma
Reklāma

Atlaides un pabalsti – vairums domapmaiņas dalībnieku norādīja, ka viņiem nav nepieciešams atlaides vai kādas īpašās priekšrocības bērnu skaita dēļ, bet gan pietiekami labi apmaksāts darbs, jo visu pārējo tad varēšot nodrošināt paši.

 

2012. gada domapmaiņu vari lasīt ŠEIT.

 

Būsim pateicīgi par ikvienu viedokli, kas palīdzēs reālās kopainas veidošanā! 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja