Eksperiments: Katrs desmitais pieaugušais ir gatavs iegādāties alkoholu nepilngadīgajiem

No 25.augusta līdz 22.septembrim Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju kampaņas „Lai būtu skaidrs!” ietvaros veica 100 kontrolpirkumus, iesaistot nepilngadīgos. Kontrolpirkumi tika organizēti gan tirdzniecības vietās, gan aicinot pieaugušos iegādāties alkoholiskos dzērienus nodošanai nepilngadīgajiem.
Kustības ietvaros top interaktīva karte, kurā atzīmētas visas tirdzniecības vietas, kas pievienojušās kustībai.

FOTO: Shutterstock.com

Kustības ietvaros top interaktīva karte, kurā atzīmētas visas tirdzniecības vietas, kas pievienojušās kustībai.

 

Kontrolpirkumu rezultāti liecina – ir nepieciešama vēl lielāka tirgotāju un sabiedrības izglītošana un kontrole, lai ierobežotu alkoholisko dzērienu pieejamību nepilngadīgo vidū. 50 kontrolpirkumi tika veikti dažādās tirdzniecības vietās Rīgā, un sešos gadījumos tika noformēti protokoli. Savukārt 50 kontrolpirkumos tika iesaistīti pieaugušie, aicinot iegādāties alkoholiskos dzērienus nodošanai nepilngadīgajiem – piecām personām tika sastādīti protokoli.
 

 

84% jaunieši norāda, ka alkoholiskos dzērienus iegādāties ir viegli vai ļoti viegli.


Aija Pelne, SPKC Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja: „Latvijā alkoholisko dzērienu pieejamību nepilngadīgām personām vērtējama kā augsta – jaunieši norāda, ka alkoholisko dzērienus tirdzniecības vietās iegādāties ir viegli. Arī pieaugušajiem trūkst informācijas un atbildības, tāpēc ir mērķtiecīgi jāturpina gan sabiedrības izglītošana, gan kontrole.”
 

Reklāma
Reklāma

Andrejs Aronovs, Rīgas Pašvaldības policijas priekšnieka vietnieka pienākumu izpildītājs aicina sabiedrību vairāk izglītot par katra individuālo atbildību: „Nepieciešams sabiedrībā veicināt izpratni par katra atbildību mūsu nākotnes veidošanā, aicinot komersantus ievērot likumā noteiktās normas, ģimenēs ar pozitīvu piemēru audzināt pusaudžus un jauniešus, skaidrojot par alkohola un tabakas izstrādājumu lietošanas kaitīgumu, kā arī ikvienam pieaugušajam apzināties savu atbildību un neiegādāties alkoholiskos dzērienus un cigaretes nodošanai nepilngadīgiem jauniešiem, paturot prātā iespējamību, ka ar paša bērnu, tuvinieku kāda neapzinīga persona var izrīkoties tieši tikpat kaitīgā veidā.”
 

Kontrolpirkumi realizēti informatīvās kampaņas „Lai būtu skaidrs!” ietvaros, kuras mērķis ir mainīt sabiedrības attieksmi par alkohola lietošanu nepilngadīgo vidū, padarot to par sabiedrībā nepieņemamu uzvedību un vienlaikus veicinot visu iesaistīto pušu – politikas veidotāju, tiesībsargājošās institūciju, tirgotāju, jauniešu vecāku un pedagogu – sadarbību.
 

Ar mērķi ierobežot alkoholisko dzērienu pieejamību tirdzniecības vietās tirgotāji tiek aicināti pievienoties Sociālās atbildības kustībai „Lai būtu skaidrs! Mēs nepārdosim, ja Tev nav 18!”. Kustības ietvaros top interaktīva karte, kurā atzīmētas visas tirdzniecības vietas, kas pievienojušās kustībai. Kustības dalībnieki tiek arī aicināti tirdzniecības vietās izvietot kampaņas uzlīmes un informatīvos bukletus un iepazīties ar aktuālo informāciju portālā www.skaidrs.lv. Jau šobrīd kustībā apvienojušās vairāk kā 500 tirdzniecības vietas visā Latvijā. 


Līdz šim veiktie SPKC pētījumi liecina, ka regulāra alkohola lietošanas pieredze (40 un vairāk reizes dzīves laikā) ir aptuveni katram trešajam (35%) 15–16 gadus vecam nepilngadīgajam un dzīves laikā vismaz vienu reizi piedzērušies 65% 15–16 gadus veci nepilngadīgie, bet vienu reizi pēdējo 30 dienu laikā jebkuru alkoholisko dzērienu veikalā iegādājušies 44% jauniešu. Arī alkoholisko dzērienu pieejamība nepilngadīgām personām Latvijā vērtējama kā augsta – 84% jaunieši norāda, ka alkoholiskos dzērienus iegādāties ir viegli vai ļoti viegli.