Interesanti: degustē kafiju un atpazīsti, no kura reģiona tā ir

Ar kādām aromāta īpašībām iezīmējas dažādos pasaules reģionos nobriedināta kafija? Kā var atpazīt Gvatemalā audzētu kafiju un ar ko tā atšķiras no nobriedinātas Kenijā? Lai gan universālu noteikumu vai rekomendāciju kopumā nav, tomēr dažādās valstīs vai reģionos nobriedināta kafija iezīmējas ar īpašām, izkoptai gaumei atpazīstamām atšķirībām un aromāta īpašībām. 

Dažādie kafijas apstrādes veidu veido tās gala garšu un aromātu atbilstošu katram reģionam.

FOTO: Shutterstock.com

Dažādie kafijas apstrādes veidu veido tās gala garšu un aromātu atbilstošu katram reģionam.

 

Par kafijas garšu un aromātu, kuru nolemj tās izcelsmes reģions, stāsta kafiju un kafijas automātus tirgojošā uzņēmuma „Kafijas draugs” vadītājs Andris Leitis. 


Ražīgās ekosistēmas un klimata dēļ, Gvatemalā nogatavinātā kafija iezīmēsies ar līdzīgu aromātu, kāds tas ir kafijai no Hondurasas plantācijām. Šajās valstīs gatavoto kafiju līdzību nolemj to apstrāde. Abu valstu kafijas audzētāji, kafijas pupiņas apstrādā ar tām pašām metodēm (mitrā apstrādes metode). Indonēzijā un Kenijā nobriedināta kafija iezīmēsies ar pilnīgi atšķirīgu aromātu un īpašībām. 


Tālāk, salīdzināsim dažādos pasaules reģionos augušas kafijas aromātu un garšu īpašības, tomēr vērts piebilst, ka šīs tendences novērojamas tikai līdz kafijas apstrādei un grauzdēšanai. Dažādie kafijas apstrādes veidu veido tās gala garšu un aromātu atbilstošu katram reģionam.


Centrālamerika
Centrālamerika (izņemot Brazīliju) pasaules tirgū iezīmējas, kā nopietns piegādātājs. Kopā ar Dienvidos esošo Kolumbiju, Centrālamerikas valstis ieņem lielu pasaules tirgus daļu un dominē Amerikā izmantotās kafijas tirgū, kurā ērtā ģeogrāfiskā pozīcija lemj importa un ražojamās kafijas kvalitātes kultūras tendences un nosaka iecienītākās garšas.
Visās Centrālamerikas valstīs dominē līdzīgs klimats un augstums virs jūras līmeņa, plantācijās aug radniecīgu šķirņu kafija, bet kafijas audzētāji izmanto līdzīgas apstrādes tehnoloģijas. Kopīga iezīme, šajā reģionā gatavinātajai kafijai – maigs augļu skābums. Kafijā, kas nākusi no Gvatemalas, sajutīsiet maigu ābolu skābumu, bet no Meksikas – ķiršu garšu. Centrālamerikas valstīs ražotā kafija iezīmējas ar brūnā cukura salduma iezīmēm, kas pāriet maigā šokolādes vai kārtainās mīklas, sviesta aromātā. Augļu aromāts pārklājas ar maigu kakao un garšvielu aromātu, kurā dominē maigs skābums. Šī reģiona kafija ir viena no ar vissabalansētāko aromātu.

 

Dienvidamerika
Runājot par kafiju no Dienvidamerikas, pirmais, kas iešaujas galvā – Kolumbija. Šajās plantācijās augošā kafija iekļūst lielāko valstu – kafijas režotāju pasaules Top 3. Klasiskā kolumbiešu kafija, kopā ar augstākās klases kafiju no Peru, iezīmējas ar skābenu saldumu un stipru karameļu saldumu, kā arī jūtama zemesriekstu garša. Tieši šie kafijas aromāti, gurmānu  kartē norāda uz Dienvidameriku.

Reklāma
Reklāma


Brazīlija
Brazīlijā augošā kafija izceļas no citām Dienvidamerikas valstīm. Pirmārt, šī valsts ir ievērojams piegādātājs pasaules tirgū, un tās produkcija plaši izplatījusies visā pasaulē. Kafijas pupiņas, kas nāk no Brazīlijas, īpaši tās, kas marķētas ar „Brazil natural“ zīmi, iezīmējas ar zemesriekstu garšu un piesātinātu aromātu. Šī iemesla dēļ, tās visbiežāk izmantojamas espresso gatavošanā. Šokolāde un maigā garšvielu pēcgarša ir galvenie brazīļu kafijas karognesēji. Šajā reģionā nogatavinātā kafija iezīmējas ar ilgi jūtamu aromātu, atšķirībā no kafijas no citām Dienvidamerikas valstīm.


Etiopija
„Etiopiju vērts izdalīt kā atsevišķu, sava reģiona, kafijas eksportētāju kategoriju. Pirmais arguments, kas Etiopiju padara īpašu – dabas dažādība. Šajā valstī aug tūkstošiem dažādu kafijas krūmu šķirņu, daudzas no tām ir savvaļas un nav piešķiramas nevienai no citām šķirnēm. Šī iemesla dēļ, paverās plašas iespējas, dažādu aromātu kafijas ražošanai, ko Etiopija lieliski izmanto – stāsta „Kafijas draugs“ vadītājs Andris Leitis.
Etiopija iezīmējas ar dažādajām kafijas apstrādes metodēm, gan valsts, gan pasaules mērogā salīdzinot ar citām pasaules valstīm. Pamata kafijas apstrādes veidi: dabiskais un mitrais. Izmantojot dabisko apstrādes metodi, kafijas pupiņas aizsargājošā oga tiek žāvēta pirms pupiņu izņemšanas. Apstrādājot kafiju ar mitro metodi, 12 stundu laikā no novākšanas, kafijas oga tiek izlobīta un kafijas pupiņas iemērcamas ūdens rezervuārā. Katra metode ir unikāla un piešķir kafijai īpašu garšu un īpašības. Dabiski apstrādātas pupiņas iezīmējas ar stipru, augļu un maigu, uzvirmojošu vīna aromātu. Ar mitro metodi apstrādātajām pupiņām ir maigs ziedu aromāts vai neuzkrītoša tējas pēcgarša. 
„Dabiski apstrādātajās etiopiešu kafijas pupiņās jūtams arī svaigs saldo ogu, visbiežāk melleņu vai zemeņu aromāts. Mitrās apstrādes kafijai ierasts jasmīnu vai citronzāles aromāts, aukslējās jūtams sausums un vieglums.


Kenija
Kenijā audzējamie kafijas krūmi ir īpaši ar savām nobriedušajām, lielajām, sulīgajās kafijas ogām. Visbiežāk to nosaka klimats un tas, ka kafijas krūmus lutina saule. Šie faktori nodrošina  augslējās patīkamu, pikantu salduma sajūtu. Kafijā jūtama tomātu garša ar nelielu skābumu, kā arī upeņu asums. Augstas kvalitātes, Etiopijā audzējamā kafija, piesātināta tropisku aromātu. Vairākums kafijas gurmānu norāda uz to, ka šī kafija ir viena no iecienītākajām.


Indonēzija
Indonēzija iezīmējas ar šķirņu daudzveidību. Šeit nogatavinātās kafijas aromāts atgādina par klimatu un apstrādes tehnoloģiju specifiku. Kafija no Sumatras reģiona, savu dabas un ražošanas apstākļu un metožu dēļ asociējama ar stipru grauzdējumu, kas izdala dūmakainu garšu. Citas Indonēzijas kafijas iezīmējas ar stipru sēņu un žāļu aromātiem un noturīgu nesaldināta kakao pēcgaršu. 
„Sumatrā nogatavināto kafiju, kafijas gurmāni iedala divās nometnēs: vieni to klasificē kā iecienītāko kafiju, citi to nevar paciest, tāpēc vienaldzīgo nav“, – stāstu pabeidz „Kafijas draugs“ vadītājs Andris Leitis.