Iztiekam bez liekiem papīriem? Dzīvokļu īres sludinājumus internetā skatās arī VID

Vai esat no tiem, kas īrējot vai izīrējot dzīvokli norēķinās skaidrā naudā vai iztiek bez „liekiem papīriem”, līgumiem? Iespējams, pienācis laiks savu saimniecisko darbību savest kārtībā, jo Valsts ieņēmumu dienests (VID) brīdina, ka zem iestādes lupas agri vai vēlu nonāks katrs pārkāpējs, un sekas būšot nepatīkamas.

2014. gadā ir konstatētas arī 3672 fiziskās personas, kuras, iespējams, gūst ienākumus no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai izīrēšanas bez attiecīgas deklarācijas.

FOTO: Shutterstock.com

2014. gadā ir konstatētas arī 3672 fiziskās personas, kuras, iespējams, gūst ienākumus no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai izīrēšanas bez attiecīgas deklarācijas.

 

Negodīga izīrēšana joprojām plaukst 
Kasjauns.lv sazinājās arī ar Igoru (42) un viņa sievu Antru (36) (vārdi mainīti), kuriem komunālo dzīvokļu izīrēšana šobrīd ir iztikas avots. Pāris stāsta, ka nācies saskarties ar VID pārbaudēm. „Tā kā šis mums ir ļoti svarīgs ienākumu avots un ir arī ģimene ar bērniem, esam attiecīgi reģistrējušies un maksājam nodokļus. Pārbaudīti esam tikai vienreiz, taču nekādi pārkāpumi konstatēti tolaik netika,” stāsta Igors, kurš atklāj, ka viņam tomēr ir skaidri zināms, ka negodīgu izīrētāju netrūkst – gluži pretēji, pētot tirgu, viņš ne reizi vien saskāries ar pārkāpējiem, turklāt stāstus par izīrētājiem, kas īrniekiem dod iespēju norēķināties tikai skaidrā naudā nācies dzirdēt arī no īrniekiem. „Pašlaik pilni mediji ar stāstiem par to, ka VID uzglūn servisiem un pastiprināti kontrolē vairākas nozares. Esmu priecīgs, ka man nav par to jādomā,” atzīst Igors. 

 

Reģistrē, baidoties no šantāžas 
Larisa (76, vārds mainīts) ar dzīves vietas izīrēšanu nodarbojas gandrīz kopš PSRS sabrukuma. Kundze skaidro, ka savulaik tik tiešām naudu no īrniekiem iekasējusi bez valsts starpniecības, taču jau sen savu biznesu ir sakārtojusi un pašlaik darbojas saskaņā ar valsts likumdošanu: „Protams, grūti jau tagad attaisnoties, bet, nu, jāsaprot – tolaik vairumam cilvēku bija pavisam cita domāšana. Ja iespējams iztikt bez nodokļu maksāšanas – lieliski! Tas taču ir labums! Laika gaitā pamazām izveidojas tā sapratne, ka godīga saimnieciska darbība ir labāks variants gan pašam, gan arī kopumā.” Larisa lepojas, ka lēmumu savu darbību attiecīgi reģistrēt pieņēmusi patstāvīgi: „Man, paldies Dievam, neatnāca nekādas pārbaudes vai paziņojumi no VID. Nokārtot papīrus drīzāk pamudināja situācija, kurā īrnieki var šādu mūsu norunu un norēķināšanās veidu izmantot kā draudus ja rodas kaut kādas nesaskaņas. Vienkārši sirds mierīgāka, ja zini, ka tev viss kārtībā.” 

Agrāk vai vēlāk pārbaude var sasniegt ikvienu, un sekas būs nepatīkamas, tāpēc sirdsmieram VID aicina nevilkt garumā un pašiem reģistrēties atbilstoši pastāvošajai likumdošanai.

VID redzeslokā arī sociālie tīkli 
VID ziņo, ka šobrīd savu saimniecisko darbību „Sava vai nomāta nekustamā īpašuma izīrēšana un pārvaldīšana” ir reģistrējušas gandrīz 18 tūkstoši fizisku personu, kas ir 14% no kopējā reģistrēto fizisko personu saimnieciskās darbības veicēju skaita, tādējādi Latvijas ekonomikai ir pienesums arī no šī darbības veida, taču 2014. gadā ir konstatētas arī 3672 fiziskās personas, kuras, iespējams, gūst ienākumus no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai izīrēšanas bez attiecīgas deklarācijas. VID turklāt apliecina, ka stingrai kontrolei pakļauti ne tikai drukātie mediji, bet arī daudzveidīgais interneta saturs, tostarp sociālajos tīklos komerciālos nolūkos publicētā informācija. 

 

Vai šobrīd joprojām ir iespējams uzsākt sev piederošu dzīvojamo telpu īri, izvairoties no likumā noteiktajām nodokļu maksām? „Agrāk vai vēlāk pārbaude var sasniegt ikvienu, un sekas būs nepatīkamas, tāpēc sirdsmieram VID aicina nevilkt garumā un pašiem reģistrēties atbilstoši pastāvošajai likumdošanai,” brīdina VID sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa. Likumā „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka personai, kas plāno izīrēt vai iznomāt dzīvokli, ir pienākums pirms minētās darbības uzsākšanas reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam. Izņēmums var būt vienīgi gadījums, kad personu ar īpašuma īpašnieku saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. 

 

Reklāma
Reklāma

Iedzīvotāji aktīvi ziņo par pārkāpumiem 
VID pārstāve skaidro, ka sodi un sankcijas nav pirmais, ar ko jāsastopas pieķertajiem biznesmeņiem: „Sākotnēji vienmēr tiek veikti preventīvie pasākumi – personai tiek nosūtīts paziņojums ar atgādinājumu reģistrēt saimniecisko darbību. Persona var sazināties ar VID un izskaidrot situāciju, kā arī uzzināt kādu nodokļu maksāšanas režīmu tai izdevīgāk piemērot.” VID turklāt nodrošinājis iedzīvotājiem iespēju, nenosaucot savu vārdu, ziņot par jebkādām nelikumībām saimnieciskajā darbībā, tajā skaitā par izīrētājiem, kuri neslēdz līgumu vai pieprasa maksāt īri skaidrā naudā. To var izdarīt, rakstot uz: parkapumi@vid.gov.lv vai zvanot uz bezmaksas uzticības tālruni 80009070 (24 h diennaktī). „Jāatzīst, ka iedzīvotāji ir diezgan aktīvi un esam pateicīgi visiem, kuri izmanto šo iespēju. Tāpat VID saņem sūdzības e-pastā un rakstisku iesniegumu veidā. Jāpiebilst, ka par riskiem, kurus rada skaidras naudas darījumi, tāpat kā par sekām, sabiedrība ir informēta. Tomēr reti kurš indivīds „sniedzot konvertu” un „ieekonomējot šodien” aizdomājas, kā tas ietekmēs viņa, viņa bērnu vai vecāku labklājību rīt. 

 

VID atgādina, ka ja persona nereģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējs, var tikt piemērots administratīvais sods atbilstoši Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 165. 2. pantam „Nodokļu maksātāju reģistrēšanas kārtības neievērošana” – no 210 līdz 350 euro. Gadījumos, kad persona nav atsaukusies, piemēro Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikto administratīvo sodu par nesadarbošanos ar nodokļu administrācijas amatpersonām - 159. 9. panta pirmo daļu. Soda apmērs ir līdz 700 euro.

 

Avots:  www.kasjauns.lv