Jelgavā atklāta pirmā Glābējsilīte Zemgalē

Vakar, 2014. gada 29. augustā, Jelgavas pilsētas slimnīcas teritorijā tika atklāta pirmā Glābējsilīte Zemgales reģionā. Latvijā tā jau ir astotā Glābējsilīte, tādējādi vismaz viena šāda īpaša vieta bērna dzīvībai ir katrā Latvijas reģionā.

Kopš 2009. gada Latvijā izveidotas astoņas Baby Box jeb Glābējsilītes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kopš 2009. gada Latvijā izveidotas astoņas Baby Box jeb Glābējsilītes.

„Mēs esam maza, bet spēcīga tauta un ikvienam no mums ir ļoti svarīgi redzēt to, kas notiek apkārt. Ja kāds meklē atbalstu – mūsu pienākums ir to sniegt. Ja kāds nevar parūpēties par savu bērnu, tad no sirds lūdzu – nedari pāri savam bērnam, bet dod viņam iespēju tikt mīlētam un aprūpētam citā ģimenē. Tamdēļ Latvijā ir tik svarīgs Glābējsilītes projekts”, uzskata Māris Peilāns, Jelgavas Glābējsilītes mecenāts.

 Ja kāds nevar parūpēties par savu bērnu, tad no sirds lūdzu – nedari pāri savam bērnam, bet dod viņam iespēju tikt mīlētam un aprūpētam citā ģimenē. 

Jelgavas Glābējsilītes atklāšanu uzsāka projekta „Baby Box – vieta bērna dzīvībai” vadītāja Laura Zvirbule un projekta patronese – operdziedātāja Evita Zālīte, kura sniedza muzikālu veltījumu visiem klātesošajiem. Tam sekoja Glābējsilītes projektā iesaistīto iestāžu uzrunas, ko teica pārstāvji no Jelgavas pilsētas slimnīcas, Jelgavas pilsētas domes, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirkņa, SIA „Ceļa būvniecības sabiedrība” IGATE, krīžu un konsultāciju centra „Skalbes”, Rīgas Bāriņtiesas,Latvijas Republikas Veselības ministrijas, Latvijas Ārstu biedrības un Latvijas Bērnu fonda. Pēc oficiālajām uzrunām, piedaloties dažādu konfesiju pārstāvjiem, sekoja īpašs Gābējsilītei veltīts svētbrīdis. Atklāšanas beigās notika Glābējsilītes iekārtas demonstrācija.

Evita Zālīte, Projekta „Glābējsilīte – vieta bērna dzīvībai” patronese :„Es ļoti ceru, ka neviens bērns netiks ievietots Glābējsilītē, tomēr, ja Glābējsilītes durvis tiks atvērtas, tad es saku no sirds – mazais, mēs Tevi gaidām, mēs Tevi ļoti gaidām, un mēs par Tevi parūpēsimies!”

 

Tatjana Flandere, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jelgavas iecirkņa priekšniece:„Policijai nākas strādāt ar tiem, kas nonākuši sarežģītās situācijās – mūsu dienestam ir jādara viss iespējamais, lai bērni Glābējsilītē netiktu atstāti un vecāki šādās situācijās nenonāktu. Mēs tuprināsim darīt visu, kas mūsu spēkos, lai šādas situācijas novērstu un sniegtu nepieciešamo palīdzību!”

 

Reklāma
Reklāma

Laura Zvirbule projekta „Glābējsilīte – vieta bērna dzīvībai” vadītāja Latvijā:„Tagad katrā Latvijas reģionā ir vismaz viena Glābējsilīte. Projekta tuvākās nākotnes plāns ir datubāzes izveide Glābējsilītēs atstātajiem mazuļiem un par to oktobrī tiek plānota vizīte Veselības ministrijā. Vēl līdz ziemas periodam gribam paspēt nomainīt iekārtu Rīgas Glābējsilītei, jo septembrī tai aprit pieci gadi un iekārtas garantijas laiks ir beidzies.”

 

Jelgavas projekta lieldraugs un ģenerālsponsors ir Ceļu būvniecības sabiedrības IGATE, kas projekta izveidei novirzīja 6230 eiro.  Lai savāktu nepieciešamos līdzekļus Jelgavas Glābējsilītes izveidei, februārī tika organizēta ziedojumu kampaņa sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu un kolektīvās iepirkšanās portālu Cherry/Citylife. Ieguldījumu Glābējsilītes izveidē devis arī uzņēmums „Keim”, kas uzdāvināja krāsas sienām, lai Glābējsilītes telpu padarītu ugunsdrošu, gaišu un saulainu. Tāpat atbalstu sniedza uzņēmums „Reklāmu darbnīca”, kas palīdzēja ar vizuālo noformējumu. Jelgavas Glābējsilītes izveides kopējās izmaksas ir 12 340 eiro.

Kopš 2009. gada Latvijā izveidotas astoņas Baby Box jeb Glābējsilītes, un izglābtas 28 bērnu dzīvības.

 

Kopš 2009. gada Latvijā izveidotas astoņas Baby Box jeb Glābējsilītes, un izglābtas 28 bērnu dzīvības. Tā ir īpaša vieta, kur vecāki, dažādu apstākļu spiesti, var anonīmi atteikties no sava mazuļa. Pašlaik Glābējsilīte ir Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Madonā, Rēzeknē, Daugavpilī un Jelgavā.