Svētku brīvdienās Rīgas un Madonas glābējsilītēs kopumā ievietoti 3 puikas

Pirmoreiz projekta "Baby Box – vieta bērna dzīvībai" vēsturē piecu dienu laikā glābējsilītēs ievietoti trīs mazuļi. Rīgas glābējsilītē ievietoti divi puikas - 20.jūnijā plkst.14.15 un 21.jūnijā plkst.16.55, savukārt pirmoreiz ievietots mazulis Madonas glābējsilītē. 23.jūnijā plkst.5.10 tajā tika atstāts gandrīz divas nedēļas jauns puisītis - svars 4200 g un augums 55 cm. Kopš 2009.gada glābējsilītēs Latvijā ievietoti 28 bērni. 

Kopā ar mazuli glābējsilītē ir ielikta zīmīte - uz lapiņas rokraksts glīts, šķiet, jaunas, akurātas sievietes roku rakstīts, pievienota informācija, kad mazulis ir dzimis un cik daudz maisījuma apēd.

FOTO: Agnis Šmits

Kopā ar mazuli glābējsilītē ir ielikta zīmīte - uz lapiņas rokraksts glīts, šķiet, jaunas, akurātas sievietes roku rakstīts, pievienota informācija, kad mazulis ir dzimis un cik daudz maisījuma apēd.

 

 

Madonas glābējsilīte tika atklāta 2012. gada 19. oktobrī. Līdz 2014. gada 23. jūnija liktenīgajam rītam glābējsilīte vienmēr stāvējusi tukša. 

"Puisītis tika ievietots glābējsilītē Līgo dienas agrā rītā – plkst 5.10. Kopā ar mazuli glābējsilītē ir ielikta zīmīte - uz lapiņas rokraksts glīts, šķiet, jaunas, akurātas sievietes roku rakstīts, pievienota informācija, kad mazulis ir dzimis un cik daudz maisījuma apēd. Puikiņš ir veselīgs un atbilst savam vecumam – aptuveni 2 nedēļas. Ieraugot mantas, kas tika atstātas kopā ar bērnu, ir tāds savāds iespaids. Drēbes - jaunas, tīras, soma ļoti spilgta un modīga. Rūpīgs kopējais iespaids, kas liek domāt, ka bērna atstāšana Madonas glābējsilītē, bijis apzināts lēmums”, komentē Madonas Bāriņtiesas vadītāja Ineta Stasjule.

 

"Šobrīd zīdainis atrodas slimnīcā. Slimnīcas darbinieki puisēnu iesaukuši par Jānīti un sargā to kā acuraugu. Esam sazinājušies ar dzimtsarakstu nodaļu, tiek domāts bērna vārds un uzvārds. Jau tuvākajās dienās adoptētāji varēs iepazīties ar mazuli. Pavisam skaidrs, ka bērniņš no slimnīcas uzreiz nonāks ģimenē," stāsta I.Stasjule. 

 

"Kad uzzināju, ka Madonas glābējsilītē ievietots bērniņš, nesapratu, kāpēc netika meklēta palīdzība un risinājums, lai nebūtu jāatsakās no mazuļa. Lai nu kā, labi, ka puisītis ir drošībā, nekas ļauns ar viņu nav noticis, viņš ir kopts un vesels. Tomēr šī mazuļa atstāšana ir iemesls pārdomām. Tas notika svētkos, kad mēs, latvieši, līksmojām. Aizdomājos, ka cilvēkiem, kas cieš grūtības, Jāņu laiks var būt nevis priecīgs, bet ļoti skumjš brīdis. Žēl, ka mazuļa vecākiem bijuši tādi apstākļi, lai izlemtu par šādu rīcību. Žēl, ka netika lūgta palīdzība, tamdēļ arī mēs nespējām palīdzēt vecākiem justies droši un bērniņu paturēt. Ceru, ka vecāki ir apzinājušies, ko dara,” savās sajūtās dalās Kaspars Udrass, Madonas pašvaldības deputāts, kura telefona numurs atrodas pie Madonas Baby Box, lai sniegtu diennakts atbalstu.

 

Reklāma
Reklāma

"Kad Madonā tapa glābējsilīte, daudzkārt nācās dzirdēt - kamdēļ mums mazpilsētā tāda vajadzīga? Man joprojām šķiet, ka neatkarīgi no tā, vai tajā būtu vai nebūtu bijis ievietots kāds bērniņš, glābējsilīte Madonā ir vajadzīga!” stāsta K. Udrass. 

 

Šobrīd Latvijā ir septiņas Glābējsilītes – Rīgā, Valmierā, Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Madonā, Ventspilī. Zemgale ir vienīgais Latvijas reģions, kurā nav izveidota Glābējsilīte, tāpēc, pateicoties ziedojumu kampaņai sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu, kā arī Ceļu būvniecības sabiedrības IGATE atbalstam, darbs pie Glābējsilītes izveides Jelgavas pilsētas slimnīcas teritorijā sāksies jau jūnija beigās. 

 

Pateicoties projekta atbalstītājiem „The Sisters” www.sisters.lv, 1.jūlijā notiks ziedojumu vākšanas pasākums projekta uzturēšanai Latvijā, kā arī Rīgas glābējsilītes atjaunošanai.

 

 

Materiāls tapis sadarbībā ar sabiedrisko atiecību kompāniju "Divi gani".