Cik daudz alkohola vari atļauties patērēt svētkos

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti Jāņos aicina līgot droši un ievērot profilaktiskus ieteikumus, lai laba veselība saglabājas svētkos un arī pēc tiem. Piedāvājam iepazīties ar alkohola devu "izmēriem", lai pašam un citiem nebūtu nepatīkamu pārsteigumu. Vienlaikus atgādinām, ka alkohola lietošana ir kaitīga tavai veselībai.

Saudzē sevi un savus mīļos, līgojot prātīgi un droši! Foto iesūtīja portāla lasītāja Santa Burjote.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Saudzē sevi un savus mīļos, līgojot prātīgi un droši! Foto iesūtīja portāla lasītāja Santa Burjote.

Lietojot alkoholu, nepārsniedz piecas maksimālās alkohola devas vienā alkohola lietošanas reizē. Aptuveni 500 ml alus ir 1,6 devas, 150 ml vīna ir 1,2 devas un 40 ml degvīna ir viena deva. Mediķi atgādinām, ka viena alkohola deva ir apmēram 12 g absolūtā alkohola. Lai izvairītos no traumām un negadījumiem, alkoholiskos dzērienus svētkos lieto ar mēru!

 

Ēšana

Ievēro personīgo higiēnu, mazgā rokas pirms ēdiena sagatavošanas un ēšanas, un it īpaši pēc tualetes apmeklējuma. Personīgo higiēnu ievēro arī tad, ja svini svētkus vietā, kur ūdens pieejamība ir ierobežota. Vislabāk rokas mazgāt ar ziepēm, zem tekoša ūdens, bet, ja šādas iespējas nav, roku higiēnai var izmantot arī šim nolūkam paredzētus līdzekļus vai mitrās salvetes. Mazgājot rokas - raugies, lai to dara arī bērni!

 

Nekvalitatīvs, ilgi stāvējis nepilnvērtīgi pagatavots vai ar nemazgātām rokām pagatavots ēdiens rada risku inficēties ar dažādu infekcijas slimību ierosinātājiem, un cilvēks var saslimt ar salmonelozi, trihinelozi, A hepatītu u.c. slimībām. Pārtikas produkti, kuru uzglabāšanai, pagatavošanai un lietošanai jāpievērš īpaša uzmanība, ir piena, gaļas un zivju izstrādājumi, kā arī olas un dažādi jau sagatavoti ēdieni (gatavie salāti un saldie ēdieni) vai pusfabrikāti. Gatavojot gaļu (t.sk. vistas) un zivis, atceries, ka tikai kārtīgi to izcepot vai uzvārot iespējams izsargāties no saslimšanas. Pagatavoto cienastu apēd tūlīt pēc pagatavošanas. Gatavie ēdieni (piemēram, gaļas salāti ar majonēzi vai lauku torte), kas visu Jāņu nakti stāvējuši uz svētku galda, nav labākā izvēle nākamā rīta brokastīm. Nelieto uzturā pārtikas produktus, kam slikta smarža un garša!


Bērnu drošība

Reklāma
Reklāma

Raugies, lai bērni vieni nerotaļājas ūdens vai ugunskura tuvumā un nevarētu piekļūt degšķidrumam, citām dzīvībai bīstamām vielām vai priekšmetiem (piemēram, nažiem, cirvjiem). Tāpat neatstāj bērnu vienu pašu dzīvnieku tuvumā, īpaši, ja svētkos ciemojies pie radiem vai paziņām, kuriem ir mājdzīvnieki. Pieskati bērnus un rūpējies par viņu drošību!

 

Seksiņš

Atceries arī par savu seksuālo veselību un drošību - no nevēlamas grūtniecības un saslimšanas ar seksuāli transmisīvajām infekcijām sevi pasargāsi, ja ejot meklēt papardes ziedu, paņemsi līdzi prezervatīvu!

 

Kukaiņi

SPKC speciālisti atgādina, ka plūcot jāņuzāles, Tu esi „ērču teritorijā”! Tādēļ esi piesardzīgs, sevišķi iebrienot aizaugušās, nekoptās pļavās. Ērces piesūkšanās rada risku saslimt ar ērču encefalītu,Laimas slimību un ērlihiozi. Ja ērce tomēr piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk. Ērces visbiežāk nokļūst uz garāmejošu cilvēku apaviem vai apģērba potīšu augstumā un pēc tam lēnām pārvietojas uz augšu. Tādēļ bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze jāieliek biksēs. Ieteicams valkāt gaišas drēbes, uz kurām ērces labi saskatāmas un tās iespējams savlaicīgi notraukt. Kā arī, atpūšoties brīvā dabā, ieteicams lietot kukaiņu atbaidīšanas līdzekļus – repelentus.

 

Ja nepieciešama ārsta vai citu dienestu palīdzība zvani uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, neatliekamās un veselības krīzes situācijās uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 113 vai uz vienoto ārkārtas situāciju tālruni 112, ja nepieciešama ugunsdzēsēju vai policijas palīdzība.