Bērnu slimnīcā atklās ar vēzi slimās 12 gadus vecās Valērijas veidoto mākslas darbu izstādi

Mazās Valērijas darbu izstādes "Mana dzīve lielajā pasaulē" atklāšana notiks 6.maijā plkst.13.30 slimnīcas "Saulaino Dienu Bibliotēkā". Nedēļas garumā bibliotēkas apmeklētājiem būs iespēja apskatīt meitenītes mākslas darbus - dažādu priekšmetu apgleznojumus un plastilīna figūriņas. Izstāde tiek organizēta labdarības akcijas "Eņģeļu koks" laikā, kas veltīta bērniem, kam nepieciešama paliatīvā aprūpe.

Valērija stāsta par lietām, kurās saskata krāšņumu, dzīvesprieku un skaistumu, tajos brīžos meitenes acis mirdz īpašāk, un liekas, ka tajās var saskatīt visu, kas viņai ir svarīgs un patīkams. Šis ir mazās mākslinieces mīļākais darbiņš.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Valērija stāsta par lietām, kurās saskata krāšņumu, dzīvesprieku un skaistumu, tajos brīžos meitenes acis mirdz īpašāk, un liekas, ka tajās var saskatīt visu, kas viņai ir svarīgs un patīkams. Šis ir mazās mākslinieces mīļākais darbiņš.

 

Valērija Jakimova ir 12 gadus veca meitene, kura savu dzīves lielāko daļu cīnās ar hronisku hematoonkoloģisku saslimšanu, ir piedzīvojusi vairākus ar veselību saistītus sarežģījumus, ārstējusies gan Latvijā, gan ārzemēs, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Bērnu Klīniskajā universitātes slimnīcā.

 

Valērijas mākslinieciskā aizraušanās sākās ar interesi par ēdienu gatavošanas receptēm, jo viņa ir pārliecināta, ka visvērtīgākais process ir tas, kurā no atsevišķām sastāvdaļām izveidojas skaists rezultāts. Kādu dienu Valērija, ar mammu ieejot veikalā, ieraudzīja plastilīna iepakojumu, uz kura bija instrukcija par dzīvnieku veidošanu. Meitenei uzreiz radās doma izmēģināt. Dzīvnieku veidošana sagādāja lielu prieku, un Valērija turpināja darboties. Paši pirmie dzīvnieciņi bija aitiņa un cūciņa.

 

Dažreiz idejas par dzīvniekiem Valērija izdomā pati, dažreiz šķirstot ilustrēto grāmatu. Valērijas vismīļākais darbs ir rozā flamingo. Tiekoties Valērija stāsta par lietām, kurās saskata krāšņumu, dzīvesprieku un skaistumu, tajos brīžos meitenes acis mirdz īpašāk, un liekas, ka tajās var saskatīt visu, kas viņai ir svarīgs un patīkams. Atbilde uz jautājumu, kādēļ figūriņās ir atveidoti tieši dzīvnieki, ir īsa un meitenīga – tādēļ, ka dzīvnieku pasaule ir daudz krāsaināka par cilvēku pasauli. Lūpu kaktiņi ik pa brīdim savelkas kautrīgā, bet jūtami patiesā smaidā. Šie mirkļi ir skaisti, gluži kā acis, kuras saskata skaistumu, nevar būt savādākas, un, neapšaubāmi, tās arī ir – skaistas.

Reklāma
Reklāma

 

Valērijai un citiem bērniem paliatīvo aprūpi nodrošina Bērnu slimnīcas struktūrvienība Paliatīvās aprūpes dienests, kas darbojas kopš 1998.gada. Bērnu paliatīvās aprūpes būtība ir ietverta tās definīcijā – bērnu paliatīvā aprūpe ir aktīva, visaptveroša aprūpe bērniem ar progresējošām hroniskām slimībām, kuriem radikālas ārstēšanas iespējas ir izsmeltas. Šī aprūpe apvieno sāpju un citu slimības simptomu remdēšanu psiholoģisku, sociālu un garīgu atbalstu, kas ļauj pacientam justies maksimāli komfortabli, saglabājot pēc iespējas labāku dzīves kvalitāti. Bērnu paliatīvās aprūpes mērķauditorija ir bērns un viņa ģimenes locekļi. Galvenais pamatprincips ir nodrošināt uz ģimeni vērstu aprūpi. Šo pakalpojumu nodrošina multidisciplināra bērnu paliatīvās aprūpes komanda, kuras sastāvā strādā sekojoši profesionāļi: ārsts, māsa, sociālais darbinieks, kapelāns, psihologs un psihoterapeits.