Uzmanies! Krāpnieki izmāna internetbankas datus un ņem ātros kredītus

Valsts policijas (VP) Kriminālpolicijas darbinieki pagājušajā nedēļā atklājuši krāpniekus, kuri ar viltu izmānīja kāda vīrieša internetbankas pieejas datus, lai uz apkrāptā cilvēka vārda ņemtu ātros kredītus. Kopumā paņemti vairāki šādi kredīti par vairāk nekā 1000 eiro. Policija ikvienu aicina atbildīgi izturēties pret saviem personas un bankas datiem.

Jaunie vīrieši izvēlas upuri un piedāvā vieglu naudas pelnīšanu, vienīgais nosacījums – ir nepieciešama upura internetbankas konta informācija. Krāpnieki izmantoja šādu viltus paņēmienu, norādot, ka internetbankas dati nepieciešami, lai formētu līgumu, kā arī naudas pārskaitīšanai, brīdina policija.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Jaunie vīrieši izvēlas upuri un piedāvā vieglu naudas pelnīšanu, vienīgais nosacījums – ir nepieciešama upura internetbankas konta informācija. Krāpnieki izmantoja šādu viltus paņēmienu, norādot, ka internetbankas dati nepieciešami, lai formētu līgumu, kā arī naudas pārskaitīšanai, brīdina policija.

Pērnā gada nogalē Rīgas Kurzemes iecirkņa darbinieki saņēma informāciju, ka sociālajos portālos kāda persona uzrunā nepazīstamus cilvēkus un piedāvā viegli nopelnīt naudu, neko nedarot. Veicot izmeklēšanu, policijas darbinieki noskaidroja, ka krāpnieciskās darbības veic divi Latvijas pilsoņi, kuri atrodas ārzemēs.

Jaunie vīrieši izvēlas upuri un piedāvā vieglu naudas pelnīšanu, vienīgais nosacījums – ir nepieciešama upura internetbankas konta informācija. Krāpnieki izmantoja šādu viltus paņēmienu, norādot, ka internetbankas dati nepieciešami, lai formētu līgumu, kā arī naudas pārskaitīšanai, portālu mammamuntetiem.lv informēja VP preses pārstāve Diāna Tarvida.

Vieglprātīgi uzticoties krāpnieku stāstam, kāds 1976. gadā dzimis vīrietis labprātīgi ļaundariem sniedzis informāciju par sevi, kā arī visus internetbankas kodu kartes datus. Ļaundari nekavējoties izmantoja iegūtos datus un uz cietušā vārda nokārtoja četrus ātros kredītus, kopā iegūstot aptuveni 1100 eiro. Nauda pārvietojusies pa vairākiem kontiem, līdz nonākusi kāda konkrēta cilvēka kontā.

Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka viens no krāpniekiem tiek turēts aizdomās arī par citiem iepriekš pastrādātiem noziegumiem. Kad vīrietis ieradies Latvijā, viņš nekavējoties tika aizturēts. Vīrietis dzimis 1992.gadā un pašreiz atrodas apcietinājumā. Savukārt otrs ļaundaris izsludināts starptautiskajā meklēšanā.

Reklāma
Reklāma

Šobrīd ir sākti kriminālprocesi par datu  iegūšanu un izmantošanu nelikumīgām darbībām ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem, par krāpšanu, kā arī par piesavināšanos nelielā apmērā. Lietā turpinās izmeklēšana.

Policija vēlreiz aicina nevienam neatklāt savu interneta bankas paroli un pieejas kodus, kā arī šādus datus nesūtīt elektroniskajās vēstulēs. Visbiežāk šādi krāpniecisko darbību gadījumi notiek cilvēku neuzmanības un pārlieku lielas uzticēšanās dēļ.

Policija iesaka savā internetbankā pieteikt SMS pakalpojumu paziņojumu saņemšanai par ienākošajiem un izejošajiem maksājumiem. Tas var palīdzēt ātrāk atklāt iespējamu krāpšanu un nodot informāciju policijai.