Bērni viendzimuma ģimenēs. Vai tiešām viņi cieš?

ASV federālā tiesa atcēlusi Mičiganas viendzimuma laulību aizliegumu – ar argumentu, ka trūkst pierādījumu, lai apgalvotu, ka heteroseksuāli pāri ir labāki vecāki.

Pārliecinoši pierādījumi liecina, ka nav lielas atšķirības starp bērniem, kas uzauguši heteroseksuāliem vai viena dzimuma vecākiem,” uzskata ģimenes jautājumu sociologs Endrjū Čerlins.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pārliecinoši pierādījumi liecina, ka nav lielas atšķirības starp bērniem, kas uzauguši heteroseksuāliem vai viena dzimuma vecākiem,” uzskata ģimenes jautājumu sociologs Endrjū Čerlins.

 

 

Tas ir kārtējais tiesas spriedums, ar kuru geju laulību aizliegums atsevišķās pavalstīs atzīts par antikonstitucionālu. Prasību tiesā iesniedza divas audžumātes, kuras norādīja, ka viendzimuma laulību aizliegums kaitē to bērniem, jo liedz kopīgi viņus adoptēt. 

 

Teju 30 štati aizliedz geju laulības 

Tādējādi tiesai nācās vērtēt arī apgalvojumu, ka geju vai lesbiešu pāri ir sliktāki vecāki nekā heteroseksuāli pāri. Apgabala tiesnesis Bernards Frīdmens štata pieaicināto ekspertu apgalvojumus, ka viendzimuma pāru audzināto bērnu sasniegumi ir zemāki nekā heteroseksuālās ģimenēs augušo bērnu sasniegumi, noraidīja kā “neticamus un nepiemērotus nopietnai izsvēršanai”. 

Mičiganas ģenerālprokurors Bils Šoite, kurš pārstāv republikāņus, spriedumu gan pārsūdzējis. Federālās tiesas ASV jau ir atcēlušas viendzimuma laulību aizliegumu Jutā, Ohaio, Oklahomā, Teksasā un Virdžīnijā, līdzīgu lēmumu pieņēmusi Ņūmeksikas pavalsts Augstākā tiesa. No juridiskā viedokļa jautājums ir strīdīgs. Proti, saskaņā ar ASV konstitūciju likumi, kas regulē laulības, ir štatu kompetencē, un gandrīz 30 pavalstis savās konstitūcijās ir iekļāvušas homoseksuālo laulību aizliegumu. 

 

Puse amerikāņu ir par 

Pēdējo desmit gadu laikā ASV būtiski pieaudzis atbalsts viendzimuma laulībām – tās atbalsta 53% amerikāņu. Vēl 2003. gadā tā uzskatīja 32%. Viendzimuma laulību atbalstītāju skaits nozīmīgi pieaudzis pat to amerikāņu vidū, kas regulāri apmeklē dievnamus. Viens no izskaidrojumiem ir fakts, ka aizvien biežāk heteroseksuāļiem kāds tuvs draugs vai radinieks ir homoseksuālis. 

Tomēr par vienu jautājumu domas atšķiras daudz asāk, un tā ir bērnu adopcija vai radīšana (mākslīgā ceļā) viendzimuma ģimenēs. Viendzimuma attiecību piekritēji apgalvo, ka bērniem ir pilnīgi vienalga, vai viņiem ir mamma un tētis vai arī viņus audzina divi vīrieši vai divas sievietes. Ģimenes vērtību aizstāvji, reliģiskās organizācijas un arī daudzi psihologi ceļ trauksmi un saka, ka bērni, kas uzauguši homoseksuālu attiecību gaisotnē, ir psiholoģiski traumēti. 

 

Pētījums šokē 

Tā kā viendzimuma partnerattiecību legalizācija ir nesena prakse, līdz šim pietrūcis augsnes zinātniski pamatotiem slēdzieniem, jo nebija vēl izauguši tādi bērni. 

Reklāma
Reklāma

Viens no Mičiganas štata pieaicinātajiem ekspertiem tiesā bija Teksasas universitātes socioloģijas doktors Marks Regnerus. Viņš 2010. gadā sāka savu skandalozi slaveno zinātnisko pētījumu „Ar ko atšķiras izaugušie bērni, kuru vecākiem ir viendzimuma attiecības”. Savu darbu viņš pabeidza 2012. gadā, tomēr analīze turpinās joprojām. 

Pētījumā piedalījās 3000 pilngadīgu respondentu, kuru vecākiem bija viendzimuma seksuālās attiecības. Iegūtie dati bija šokējoši, tomēr šoreiz ar to klajā nāca nopietns zinātnieks no autoritatīvas universitātes. Pats pētījums publicēts ne mazāk autoritatīvā izdevumā Social Science Research (Sociālo zinātņu pētījumi). 

Saskaņā ar pētījuma datiem 25% respondentu ir vai bijusi saslimstība ar veneriskām slimībām. Salīdzinājumam – parastu ģimeņu atvasēm šis rādītājs ir 8%. 

Nespēja būt uzticīgiem vienam dzīvesdraugam – tas arī ir tik augsta venerisko slimību līmeņa iemesls – 40% no homoseksuālistu audzinātajiem bērniem ir iecietīgi pret laulāto neuzticību. Analoģisks rādītājs pārējiem ir 13%. 

Cits šokējošs fakts – 24% viendzimuma pāru izaudzināto bērnu nesen bija plānojuši padarīt sev galu. Līdzīgas noskaņas ir 5% heteroseksuālu vecāku uzaudzinātiem bērniem. Homoseksuāļu uzaudzinātie bērni biežāk vēršoties pēc palīdzības pie psihologa – 19 % pret 8%. 

Visbaisākais ir seksuālās vardarbības rādītājs – 31% ar māti lesbieti un 25% ar tēvu homoseksuāli uzaugušo bērnībā piespiesti nodarboties ar seksu pret savu gribu (tostarp ar vecākiem). Heteroseksuālo vecāku gadījumā šis skaitlis ir 8%, kas, protams, arī ir šokējoši daudz. 

Visbeidzot Regnerus pētījums apgāž uzskatu, ka viendzimuma pāru audzināšana neietekmē seksuālo orientāciju. Tikai 60–70% aptaujāto sevi atzina par pilnībā heteroseksuāliem, un tas ir pretstatā 90% tradicionālajās ģimenēs uzaugušo. 

 

Ticamību apšauba 

Kad Regnerus vēl tikai gatavoja publikāciju, pret viņu sākās agresīva informatīva kampaņa. Geju un lesbiešu kustības aktīvisti kategoriski pieprasīja nepieļaut rezultātu publicēšanu. Pētnieku apmeloja, pieprasīja atlaist no darba universitātē, pret viņu vērsās arī vairāki kolēģi. 

Teksasas universitāte izmeklēja izvirzītās apsūdzības un rūpīgi pārbaudīja Regnerus pētījuma datus un metodiku. Tika secināts, ka daudziem nepatīkamais pētījums atbilst visām akadēmiskajām prasībām. Tomēr oficiāli universitāte norobežojas no Regnerus pētījuma un uzsver, ka tas nav augstskolas viedoklis. 

Viens no argumentiem pret Regnerus ir fakts, ka viņa pētījumu finansējuši reliģiski konservatīvi fondi. Turklāt Amerikas Sociologu asociācija paziņoja, ka vairāk nekā puse aptaujāto Regnerus pētījumā dzimuši heteroseksuālās ģimenēs un tikai vēlāk vecāki šķīrušies, un kāds no viņiem izveidojis viendzimuma attiecības. Daudzi no šiem bērniem nekad nav dzīvojuši pie viendzimuma vecākiem. 

“Pārliecinoši pierādījumi liecina, ka nav lielas atšķirības starp bērniem, kas uzauguši heteroseksuāliem vai viena dzimuma vecākiem,” uzskata šajā strīdā neiesaistītais prominentais ģimenes jautājumu sociologs Endrjū Čerlins no Džonsa Hopkinsa universitātes Baltimorā. 

 

Avots: www.kasjauns.lv