Dienu pēc ballītes 18 gadus vecais Eduards vairs nepamodās. Visticamāk nomiris pēc "legālo narkotiku" lietošanas

Janvāra beigās pēkšņi miris 18 gadus vecais Rīgas 49. vidusskolas skolnieks Eduards. Viņu visticamāk nogalinājušas tā saucamās legālās narkotikas. Puisis 29. janvārī piedalījās kādā ballītē, kur lietoja „legālās narkotikas”, bet 30. janvārī mediķi jau konstatēja viņa nāvi. Vecāki, šī ir svētku nedēļas nogale, tāpēc jo īpaši pievērsiet uzmanību tam, kā izklaidējas jūsu bērni!
Foto: Agnis Šmits.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Agnis Šmits.

Informācija no portāla www.kasjauns.lv.

 

Šis ir pirmais gadījums, kad publiski izskanējusi informācija, ka Latvijā miris kāds no „legāla narkotiku” lietošanas. Pirms tam no dažādu augu maisījumu smēķēšanu jaunieši bija miruši ārzemēs. 

 

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pērnruden no „legālajām narkotikām” mira 20 gadus vecais Džimijs Gičārds. Ar viņas mātes piekrišanu arī Latvijā tika izplatītas Džimija pirmsnāves fotogrāfijas, tā cerot, ka tās jauniešiem liks aizdomāties un attiekties no visādu draņķu smēķēšanas. Tomēr, kā izrādās, ne masīvā reklāmas kampaņa, ne pēdējos mēnešos aktivizējusies sabiedriskā kustībā pret „legālo narkotiku” tirgoņiem jauniešus nav vedusi pie prāta. Jau vairākkārt esam rakstījuši, ka narkotirgoņi smēķējamo augu maisījumu vietā pārdod indīgas vielas, kuras apsmidzinātas, piemēram, ar acetonu un tiek tirgotas kā kaktusu mēslojums vai kaljana tīrīšanas līdzekļi. 

Ātrās palīdzības izsaukums pie jaunieša tika saņemts pulksten 11 no rīta. Mediķi atbrauca un konstatēja viņa nāvi. 

Oficiāls slēdziens par Eduarda nāves iemesliem gan vēl nav, ir nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze. Taču notikuma secība ir vairāk vai mazāk skaidra - trīs jaunieši nolēmuši izklaidēties, „panarkoties”. Divi jaunieši ķīmisko dullumu izturēja, bet trešajam apstājās sirds, raksta „Neatkarīgā Rīta Avīze”. 

 

Eduardu, kuru vienaudži un skolotāji raksturo kā gudru un sabiedrisku puisi, talantīgu dejotāju, 30. janvārī atrada mājās miruši. Ātrās palīdzības izsaukums pie jaunieša tika saņemts pulksten 11 no rīta. Mediķi atbrauca un konstatēja viņa nāvi. 

 

Eduards ar vienaudžiem ar „legālajām narkotikām” ballītē acīmredzot izklaidējās iepriekšējā dienā – 29. janvārī. 

Reklāma
Reklāma

 

Likteņa ironija ir tā, ka Rīgas 49. vidusskolas direktors Juris Liepiņš 28. janvārī kopā bija sasaucis skolēnus un ļoti skarbi runājis par narkotiku bīstamību un izplatību jauniešu vidū. Uz vietas skolā neviens, protams, nelietojot, bet par to, kas notiek ārpus skolas nav kontrolējams. 

 

„Es laikam šo paaudzi vairs nesaprotu. Runāju ar jauniešiem, bet viņi saka – ko jūs, direktor, cepaties, visa Latvija tā dara,” „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” saka Liepiņš. 

 

Par Eduarda aiziešanu mūžībā sēro arī tautas deju kolektīvā „Teiksma”. Tā repetitore Inga Pulmane „Neatkarīgajai Rīta Avīzei” stāsta, ka Eduards bijis viņas talantīgākais un pozitīvākais jaunais dejotājs. „Viņš bija burvīgs puisis, un šis mums visiem ir smags trieciens.” Viņa apšauba, ka Eduards varētu būt bijis regulārs narkotiku lietotājs. „Taču to pamanītu! Daudz laika pavadām kopā, braucam arī uz ārzemēm,” saka Pulmane un piebilst, ka Eduardam tomēr palaikam paticis uzpīpēt un iedzert, kā jau vairākumam jauniešu mūsdienās.

 

Avots: www.kasjauns.lv