Latvijas komandā Soču Olimpiskajās spēlēs visjaunākajai sportistei ir 18 gadu; vecākajam - 41 gads

Latvijas komandā Soču Olimpiskajās spēlēs (OS) ir 58 sportisti, kas ir līdzīgi kā pirms četriem gadiem Vankūveras OS. Komandas vecākais dalīnieks būs hokeja aizsargs Sandis Ozoliņš (41 gads), savukārt jaunākā - kalnu slēpotāja Agnese Āboltiņa, kura savu 18.dzimšanas dienu svinēs 7.februārī Olimpisko spēļu atklāšanas dienā.

Vispieredzējušakais sportists, kuram Soču OS būs piektās Olimpiskās spēles karjerā, ir Mārtiņš Rubenis (pirmais no labās). Foto no LOK mājas lapas olimpiade.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vispieredzējušakais sportists, kuram Soču OS būs piektās Olimpiskās spēles karjerā, ir Mārtiņš Rubenis (pirmais no labās). Foto no LOK mājas lapas olimpiade.lv

 

Sportistu vidējais vecums samazinās 

Sočos mūsu sportisti startēs 9 sporta veidos - hokejā, biatlona, bobslejā, kamaniņu sportā, skeletonā, šorttrekā, ātrslidošanā, kalnu un distanču slēpošanā, kas ir tāpat kā pirms 4 gadiem Vankūveras OS.

 

Komandas vidējais vecums ir samazinājies līdz 26,8 gadiem, kas ir nedaudz mazāk kā Vankūverā - 27 gadi. "Visjaunākā" komanda bija 1992.gada Albervillas OS, kad sportistu vidējais vecums sasniedza 25 gadus.

 

Vispieredzējušakais sportists, kuram Soču OS būs piektās Olimpiskās spēles karjerā, ir Mārtiņš Rubenis, savukārt ceturtās Olimpiskās spēles būs hokejistiem Herbertam Vasiļjevam un Edgaram Masaļskim. Nākamie pieredzes bagātākie atlēti ar dalību trīs ZOS ir skeletonisti Martins un Tomass Dukuri un kamaniņbraucēji Andris un Juris Šici, kā arī hokejisti Sandis Ozoliņš, Arvīds Reķis, Georgijs Pujacs, Krišjānis Rēdlihs, Mārtiņš Cipulis, Miķelis Rēdlihs, Jānis Sprukts, Armands Bērziņš. Savukārt 23 sportistiem šīs Olimpiskās spēles būs pirmās viņu mūžā.

 

Vieglākais un smagākais sportists

Komandas raženākais atlēts ir bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens (193cm un 108kg), tikai mazliet no viņa atpaliek hokejists Armands Bērziņš un bobslejists Raivis Broks (abiem 192cm un 102kg). Vissmalkākā sportiste ir biatloniste Žanna Juškāne (157cm un 52kg).

 

Mūsu Olimpiešu iecienītākais vaļasprieks ir aktīva atpūta, kas ir saistīta ar dažādām sporta spēlēm un ceļošanu, kam seko makšķerēšana un medības, kā arī grāmatu lasīšana un ģitārspēle.

 

Mūsu komandā būs pārstāvētas 5 ģimenes:

Skeletonisti brāļi Martins un Tomass Dukuri ar treneri un tēvu Daini Dukuru;

Ātrslidotājs Haralds Silovs ar tēvu un treneri Edvīnu Silovu;

Hokejisti brāļi Miķelis un Krišjānis Rēdlihi;

Kamaniņu braucēji brāļi Andris un Juris Šici;

Kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks un viņa mamma un trenere Jana Zvejniece.

 

Pieci sportisti savas dzimšanas dienas svinēs Olimpisko spēļu laikā:

5.02. – 28 gadi bobsleja stūmējam Jānim Strengam;

7.02. – 18 gadi kalnu slēpotājai Agnesei Āboltiņai;

15.02. – 22 gadi kalnu slēpotājam Kristapam Zvejniekam;

Reklāma
Reklāma

16.02. – 26 gadi bobsleja pilotam Oskaram Melbārdim;

20.02. – 30 gadi bobslejistam Raivim Brokam.

Savukārt 23.februārī savu vārda dienu atzīmēs ātrslidotājs Haralds Silovs

 

Pilsētas, kuras var lepoties ar olimpiešiem

27 sportisti nāk no Rīgas, 26 sportisti no Vidzemes, 5 no Kurzemes, 1 no Latgales. Dzimtā pilsēta Rīga ir 28 atlētiem, 12 sportistiem tā ir Sigulda, pa 3 sportistiem nāk no Alūksnes un Gulbenes, pa 2 no Jūrmalas un Madonas, bet pa 1 sportistam nāk no Kauguriem, Burtniekiem, Aizputes, Saldus, Ventspils, Ērgļiem, Skrīveriem, Cēsīm.

 

Olimpieši, kas beiguši vai turpina studijas:

13 Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā

4 Latvijas Universitātē

2 Ventspils augstskolā

Pa vienam Banku augstskolā, RSEBAA, Nacionālā Aizsardzības akadēmijā.

 

Studijas, ko ir apguvuši vai apgūst atlēti, pārsvarā saistītas ar sportu un veselības mācību.

 

Izplatītākā svešvaloda, ko apguvuši sportisti ir angļu valoda, kam seko krievu un vācu valodas zināšanas. Ir sportisti, kas apguvuši arī somu, čehu, ukraiņu, slovāku un norvēģu valodas. 35 sportisti zina 2 svešvalodas, bet 10 atlēti pārvalda 3 svešvalodas.

 

Olimpisko spēļu pieredzes ziņā bagātākais treneris ir bobsleja treneris Sandis Prūsis (7 OS), nākamie ar 5 OS pieredzi ir skeletona treneris Dainis Dukurs un kamaniņu mehāniķis Sandris Bērziņš, bet 4 OS pieredze ir bobsleja fiziskās sagatavotības trenerim Jānim Ozolam un kamaniņu sporta trenerim Pēterim Cīmanim.

 

Izplatītākais brīvā laika pavadīšanas veids treneriem ir dažādi aktīvās atpūtas veidi, kas tomēr saistīti ar sportu. Otrs izplatītākais hobijs ir lasīšana un makšķerēšana.

 

Olimpisko komandu apkalpos 5 sporta ārsti, 5 fizioterapeiti. Brīvajā laikā mediķi nodarbojas ar sportu un mīl ceļot.

    

Soču Olimpiskajās spēlēs kā pirmie Latvijas komandas pārstāvji uz startu 8.februārī dosies mūsu kamaniņbraucēji Mārtiņš Rubenis, Inārs Kivlenieks, Kristaps Mauriņš un biatlonists Andrejs Rastorgujevs. Savukārt Olimpisko spēļu pēdējā dienā starts bobsleja četrinieku ekipāžām ar Oskaru Melbārdi un Oskaru Ķibermani priekšgalā.

 

Speciāli Soču OS ir izveidota arī mājas lapa, kurā var izlasīt visu aktuālāko informāciju:http://sochi2014.olimpiade.lv/lv/sakums