UK un Īrijā pērn dzimis 2281 mazais Latvijas pilsonis

2013.gadā vēstniecībā Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē, Londonā pieņemti pieteikumi 2281 jaundzimušā reģistrācijai Latvijas pilsonībā. Tas ir vairāk nekā desmitā daļa no pagājušajā gadā Latvijā reģistrētajiem jaundzimušajiem. Turpretim 2012.gadā vēstniecībā saņemti 1 812 pieteikumi.
40 gadījumos Latvijas vēstniecība UK sadarbībā ar Lielbritānijas un Latvijas kompetentajām iestādēm iesaistījusies nepilngadīgo interešu un tiesību aizsardzības jautājumu risināšanā.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

40 gadījumos Latvijas vēstniecība UK sadarbībā ar Lielbritānijas un Latvijas kompetentajām iestādēm iesaistījusies nepilngadīgo interešu un tiesību aizsardzības jautājumu risināšanā.

 

Kā liecina Ārlietu ministrijas mājas lapā pieejamā informācija, 2013.gadā Latvijas vēstniecībā Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē ievērojami pieaudzis sniegto konsulāro pakalpojumu skaits. Vislielākais pieprasījums bijis pēc pasu nomaiņas. Vēstniecībā noformēti  teju 19 000 personu apliecinoši dokumenti – Latvijas pases un ID kartes, tostarp 3 559 dokumenti noformēti 17 braucienos ārpus Londonas ar mobilo pasu sistēmu. Salīdzinājumam - 2012.gadā kopā noformēti 5 932 personu apliecinoši dokumenti. 2013.gadā derīguma termiņi beidzās gan 2003.gada parauga pasēm, gan pirmajām biometriskajām pasēm, kuru izsniegšana tika sākta 2008. gadā.

 

4100 gadījumos noformēti ārkārtas ceļošanas dokumenti - atgriešanās apliecības - tiem Latvijas valstspiederīgajiem, kuru pases kļuvušas nederīgas un personas vēlējušās doties uz Latviju. 2012.gadā izsniegtas 2857 atgriešanās apliecības.

 

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, vēstniecība saņem arī ārkārtīgi lielu konsulārā rakstura pieprasījumu skaitu gan elektroniski, gan telefoniski. Gada laikā vēstniecības konsulārā nodaļa tikai elektroniski e-pastā sniegusi atbildes uz 26 500 pieprasījumiem.

 

2013.gadā vēstniecībā noformēti 17 aizdevuma līgumi ar ārkārtas situācijā ārvalstī nonākušajiem Latvijas valstpiederīgajiem, kuri lūguši piešķirt materiālo palīdzību, lai atgrieztos Latvijā. Līgumu kopējā summa - Ls 2 093. Aizdevumu atmaksa tiek veikta Rīgā un to pārrauga Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments.

Reklāma
Reklāma

 

40 gadījumos vēstniecība sadarbībā ar Lielbritānijas un Latvijas kompetentajām iestādēm iesaistījusies nepilngadīgo interešu un tiesību aizsardzības jautājumu risināšanā.

 

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, būtiski nav mainījies izsniegto izziņu un noformēto pilnvaru skaits. 2013.gadā vēstniecība izsniegusi 420 izziņas pēc Latvijas pilsoņu pieprasījuma dažādos jautājumos (2012. gadā – 300). Noformētas 656 pilnvaras un dažādi notariāli apliecinājumi, (2012. gadā – 620).

 

Pagājušajā gadā ir rasts risinājums jaunām vēstniecības konsulārās nodaļas telpām. Decembra beigās ir parakstīts īres līgums, tuvākajā laikā tiks uzsākti pārbūves darbi. Jau pavasarī konsulārā nodaļa strādās plašākās un apmeklētājiem daudz ērtākās telpās, kas atrodas nepilnu 10 minūšu gājiena attālumā no vēstniecības, sola Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē.