Lai saņemtu atbalstu par bērna sūtīšanu privātā dārziņā, mazulim tajā būs jāuzturas vismaz 8 stundas dienā

Šodien Ministru kabinets akceptēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto noteikumu projektu par kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei. Tas paredz, ka pašvaldības atbalstu varēs saņemt gadījumos, ja bēns pirmsskolas iestādi apmeklēs vismaz 8 stundas dienā. Rīgā valsts un pašvaldības atbalsts nevarēs pārsniegt 228 eiro, bet ārpus Rīgas - 185 eiro.

Foto autors: Inga Šterna.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto autors: Inga Šterna.

 

Kā portālu mammamuntetiem.lv informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) preses pārstāve Linda Tilta, VARAM šogad izstrādāja pagaidu risinājumu ikmēneša valsts atbalsta piešķiršanai bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves uzsākšanai, kuri reģistrējušies rindā uz pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi, bet pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojuma sniedzēja. Šis pagaidu valsts atbalsta mehānisms darbosies līdz 2013.gada 31.decembrim, kad spēkā stāsies IZM izstrādātais ilgtermiņa risinājums.

 

Ar IZM sazinājāmies jau pagājušajā nedēļā, kad saņēmām kādas satrauktas māmiņas tālruņa zvanu. 3 gadnieks mamma Zane Zilberte bija vērsusies Rīgas pašvaldībā, lai uzzinātu par iespējām saņemt domes atbalstu, lai savu bērnu laistu privātā pirmsskolas izglītības iestādē. Māmiņa savu mazuli vēlas dārziņā laist nepilnu laiku. Domē apstiprinājuši, ka vēl šogad šāda iespēja pastāv, bet nākamgad situācija mainīsies, un atbalsts tiks piešķirts vien tiem bērniem, kuri privāto dārziņu apmeklēs vismaz 8 stundas dienā. Z.Zilberte par šādu jauninājumu ir sašutusi, jo uzskata, ka vecākiem pašiem būtu tiesības izvēlēties, cik ilgu laiku mazulis dārziņā atrodas. Turklāt, tas par labu nāks pašam bērnam, vismaz sākumā, kamēr aprod ar jauno vidi.

 

Arī portālam mammamuntetiem.lv radās jautājumi, kas un kā kontrolēs, cik stundas bērns pavada privātā dārziņā. Jautājām, bet atbildes no IZM vēl neesam saņēmuši, ko nespējam arī šodien valdībā pieņemtajos noteikumos, kas stāsies spēkā jau 2014.gada 1.janvārī.

 

Ko paredz jaunie noteikumi - interesanti "izvilkumi" no projekta

- Pašvaldības atbalsts ir paredzēts norēķiniem ar privāto izglītības iestādi par pirmsskolas izglītības programmas apguvi darba dienās (ne mazāk kā 8 stundas dienā) Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētā privātā izglītības iestādē, kura īsteno licencētu vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmu.

- Pašvaldības atbalsts par privātās izglītības iestādes pakalpojumiem nav paredzēts bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

- Pašvaldības atbalsts par vienu bērnu tiek noteikts apmērā, kas atbilst pašvaldībā, kurā ir deklarēta bērna dzīvesvieta, noteiktajām vienam izglītojamajam nepieciešamajām vidējām izmaksām pirmsskolas izglītības iestādēs pirmsskolas izglītības programmas īstenošanai.

- Pašvaldība var noteikt lielāku pašvaldības atbalstu, par šo noteikumu minēto izmaksu apmēru, atbilstoši savām budžeta iespējām.

- Ja maksa par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē ir mazāka nekā pašvaldības atbalsts, tad pašvaldības atbalsts tiek nodrošināts tādā apmērā, kāda ir maksa par pirmsskolas izglītības pakalpojumu privātā izglītības iestādē.

- Pašvaldības atbalsts netiek piešķirts par dienām, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē privāto izglītības iestādi. Šādā gadījumā pašvaldības atbalsts tiek rēķināts proporcionāli privātās izglītības iestādes apmeklējuma dienu skaitam. Par attaisnojošu iemeslu privātās izglītības iestādes neapmeklēšanai šo noteikumu izpratnē ir uzskatāma bērna prombūtne veselības stāvokļa dēļ, ko apliecina ģimenes ārsta izziņa. 

- Pašvaldības atbalsta izmaksu par privātās izglītības iestādes pakalpojumiem pārtrauc pēc 30 dienām no brīža, kad bērnam tiek piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, kuras rindā bērns ir reģistrēts. Ja bērns tiek uzņemts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, pašvaldības atbalsts par privātās izglītības iestādes sniegtajiem pakalpojumiem tiek aprēķināts proporcionāli dienu skaitam, kad bērns ir apmeklējis privāto izglītības iestādi.

Reklāma
Reklāma

- Privātai izglītības iestādei visā pašvaldības atbalsta izmaksas periodā ir pienākums samazināt bērna likumīgā pārstāvja līdzfinansētās daļas apmēru tādā apjomā, kas atbilst izmaksātajam pašvaldības atbalsta apmēram. 

- Privātās izglītības iestādes pienākums ir atmaksāt pašvaldības atbalsta summas pārmaksu, ja tā izveidojusies privātās izglītības iestādes vainas dēļ, sniedzot nepatiesu vai nepilnīgu informāciju vai nepaziņojot par apstākļiem, kuri ietekmē tiesības uz pašvaldības atbalstu. Privātā izglītības iestāde mēneša laikā pēc pašvaldības rakstiska paziņojuma saņemšanas atmaksā pašvaldības atbalsta pārmaksātos līdzekļus pašvaldības kontā, kurš norādīts pašvaldības rakstiskajā paziņojumā.

 

 

Atbalsta apmērs

 2014. un 2015.gadā papildus pašvaldības atbalstam tiek noteikts valsts atbalsts ar šādiem nosacījumiem:  

- valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu tiek noteikts līdz 142 euro mēnesī, ievērojot nosacījumu, ka valsts atbalsta un pašvaldības piešķirtā  atbalsta kopējais apjoms vienam bērnam nepārsniedz:

228 euro – Rīgas plānošanas reģionā esošā privātā izglītības iestādē;

185 euro – ārpus Rīgas plānošanas reģiona esošā privātā izglītības iestādē.

 

Valsts atbalsta līdzekļi par privātās izglītības iestādes pakalpojumiem nav paredzēti bērna ēdināšanas izdevumu segšanai.

 

Kāda situācija ir ar rindām uz dārziņiem?

Rīgā šogad rinda samazinājusies par 1440 vietām, bet vēl 2250 bērni gaida uz vietām pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. Tukumā rinda samazināta par 170 vietām un nav nodrošināti ar vietām vairs tikai 72 bērni. Taču joprojām Rīgā, Pierīgas pašvaldībās, Liepājā, Jelgavā, Tukumā u.c. ir bērni, kurus nevar nodrošināt ar vietām pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. 

 

Kopš 2013.gada sākuma visas pašvaldības, kuras nespēj nodrošināt visiem savā administratīvajā teritorijā deklarētajiem bērniem vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, daļēji finansē bērnu pirmsskolas izglītības ieguvi privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs. Pašvaldību sniegtais atbalsts ir robežās no 50 latiem Ogres novadā un Jaunpils novadā līdz 180 latiem Babītes novadā.

 

Pēc 40 Rīgas plānošanas reģionā esošo privāto pirmsskolas izglītības iestāžu sniegtajiem datiem, vidējā privātās pirmsskolas izglītības iestādes cena 2012./2013. mācību gadā bija 165,4 lati (aprēķinā nav ieskaitīti trīs dārgāko un trīs lētāko privāto izglītības iestāžu cena). 12 ārpus Rīgas plānošanas reģiona (Liepājas, Jelgavas un Jēkabpils) esošajos privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs vidējā cena 2012./2013. mācību gadā bija 132,3 lati.