Aktuālais par atvieglojumiem daudzbērnu ģimenēm

Šogad valdība un Saeima lēmusi par pabalstu palielināšanu jaundzimušo vecākiem, kas izraisījusi neizpratni par pusotru gadu vecāku bērnu vecākiem, kā arī daudzbērnu ģimenēm. Tieši daudzbērnu ģimenes uzsver, cik grūti tām klājas, jo jau gadiem atvieglojumi un pabalsti nav tikuši palielināti. Par aktuālāko, kas attiecas tieši uz daudzbērnu ģimenēm, vaicājām Labklājības ministrijai (LM).

No 2013.gada 1.jūlija atvieglojuma apmērs ir 80 lati par katru apgādībā esošu personu, kas ir 40% no valstī noteiktās minimālās algas. Foto: Inga Šterna.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

No 2013.gada 1.jūlija atvieglojuma apmērs ir 80 lati par katru apgādībā esošu personu, kas ir 40% no valstī noteiktās minimālās algas. Foto: Inga Šterna.

 

Informāciju sniedz LM Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Brīvmane:

 

Viens no atbalsta veidiem daudzbērnu ģimenēm valstiskā līmenī ir noteikts ģimenes valsts pabalsts par katru apgādībā esošo bērnu. Kopš 2009.gada 1.jūlija ģimenes valsts pabalsts par katru bērnu ir 8 LVL mēnesī.

 

Nodokļi

- Viens no galvenajiem atbalsta veidiem valstiskā līmenī daudzbērnu ģimenēm ir iedzīvotāju ienākumu nodokļa atvieglojums par apgādībā esošām personām. No 2013.gada 1.jūlija atvieglojuma apmērs ir 80 lati par katru apgādībā esošu personu, kas ir 40% no valstī noteiktās minimālās algas. Tomēr, lai veicinātu dzimstību un atbalstītu ekonomiski aktīvas daudzbērnu ģimenes, Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēs 2011. - 2017.gadam ir paredzēts, ka atvieglojuma  apmērs veido 50% no minimālās mēneša darba algas vai ieviest diferencētos iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumus (50% no minimālās mēneša algas par pirmo bērnu, 55% par otro, 60% par trešo, 65% par ceturto un nākamajiem). Tādējādi katru gadu tiks izvērtētas iespējas iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu paaugstināšanai.

 

- Tāpat personai, kurai pašai vai kopā ar laulāto vai kuras laulātajam apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni vai vairāk, ir tiesības saņemt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojums 20% apmērā par vienu no tās īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli (Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma 7.panta piektajā daļa).

 

No 2013.gada 1.janvāra stājas spēkā grozījumi likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kas paredz, ka nekustamā īpašuma nodokļa summa ir samazināma par 50% no aprēķinātās nodokļa summas, bet ne vairāk par 300 latiem, dzīvojamām mājām neatkarīgi no tā, vai tās ir vai nav sadalītas dzīvokļu īpašumos, dzīvojamo māju daļām, telpu grupām nedzīvojamās ēkās, kuru funkcionālā izmantošana ir dzīvošana, un tām piekritīgo zemi personai, ja šai personai (pašai vai kopā ar laulāto) vai tās laulātajam taksācijas gada 1.janvārī ir trīs vai vairāk bērni vecumā līdz 18 gadiem (arī aizbildnībā esoši vai audžuģimenē ievietoti bērni) un ja personai vai tās laulātajam šajā objektā ir deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz trim no minētajiem bērniem. Minēto atvieglojumu piemēro arī gadījumā, ja nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir kāds no šajā panta daļā minētajiem bērniem (minētā likuma 5.panta (12) daļa).

 

Papildatvaļinājums

- Darbiniekiem, kuriem ir trīs vai vairāki bērni vecumā līdz 16 gadiem, tiek piešķirts ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums - trīs darba dienas (Darba likuma 151.panta pirmās daļas 1.punkts).

 

Ātrāka pensionēšanās

- Saskaņā ar likuma "Par valsts pensijām" 11.panta 4.daļā noteikto, personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 25 gadiem un kuri laika periodā, līdz bērns sasniedzis 18 gadu vecumu, ne mazāk kā astoņus gadus aprūpējuši piecus vai vairāk bērnus vai bērnu, kurš normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vismaz astoņus gadus ir bijis atzīts par bērnu ar invaliditāti, ir tiesības pieprasīt vecuma pensiju piecus gadus pirms likumā noteiktā vecuma sasniegšanas.

 

Apmācības

Ministru kabineta noteikumi par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem nosaka, ka tiesības saņemt apmācībai paredzēto finanšu līdzekļu atmaksu pilnā apmērā, bet nepārsniedzot noteikto apmācību kupona pilno vērtību, ir personai, kurai ir divi vai vairāk bērni vecumā līdz 18 gadiem. Tas nozīmē, ka attiecībā uz  ģimeņu, kurās ir divi vai vairāk bērni, vecāku tālākizglītību valsts pilnībā sedz apmācību izmaksas, kas tādā veidā neietekmē ģimenes budžetu, un ļauj personai saņemt apmācību, kas nodrošina iespēju ātrāk atgriezties darba tirgū.

 

Kultūras iestādes

Reklāma
Reklāma

Tāpat atsevišķas valsts kultūras iestādes ģimenēm, kuras audzina trīs un vairāk bērnus, paredz atlaides ieejas biļetēm vai nodrošina bezmaksas apmeklējuma iespējas. 

Latvijas kara muzeja apmeklējums ir bezmaksas visiem apmeklētājiem

Latvijas Dabas muzeja pastāvīgās ekspozīcijas apmeklējums daudzbērnu ģimenēm ir bez maksas.

Īpašu ieejas biļeti ģimenēm ar trīs bērniem paredz Latvijas Nacionālais vēstures muzejs

Atlaides leļļu teātra izrādēm daudzbērnu ģimenēm paredz Latvijas Leļļu teātris

Atlaides pieejamas arī:

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēkās 

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā, 

Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, 

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, 

Izstāžu zālē "Arsenāls".

Mākslas muzejā "Rīgas birža" - daudzbērnu ģimenēm ir iespējams iegādāties ģimenes biļeti par zemāku cenu

 

Pašvaldību atbalsts

Attiecībā uz pašvaldību sniegto atbalstu daudzbērnu ģimenēm, LM vērš uzmanību, ka saskaņā ar likuma par pašvaldībām 12.pantā noteikto, pašvaldības attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi realizēt savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē vai arī ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. 

 

Proti, minētā norma pieļauj rīcības brīvību - katra pašvaldība individuāli atbilstoši sava budžeta iespējām daudzbērnu ģimenēm var noteikt dažādus atbalsta veidus un attiecīgus kritērijus šāda atbalsta saņemšanai (reglamentējot to savos saistošajos noteikumos). 

 

Analizējot pašvaldību mājas lapās pieejamo informāciju par atbalsta iespējām daudzbērnu ģimenēm, LM secina, ka patlaban informācija ir sadrumstalota un atrodas dažādos resursos, kas iedzīvotājiem var radīt grūtības iegūt informāciju par pašvaldības nodrošinātajiem atbalsta pakalpojumiem. Lai nodrošinātu informācijas pieejamību, ministrija aicināja pašvaldība apsvērt iespēju izveidot vienotu informācijas vietni pašvaldības mājas lapā, kurā ir apkopota un regulāri tiek aktualizēta informācija par pašvaldības atbalsta pakalpojumiem un palīdzību daudzbērnu ģimenei. Vienlaikus lūdzām pašvaldībām nosūtīt ministrijai saiti, kurā ir pieejama informācija par visiem atbalsta pasākumiem daudzbērnu ģimenēm Tavā pašvaldībā. 

 

Pašvaldību sniegtā informācija tika apkopota un ievietota ministrijas mājas lapā:

http://www.lm.gov.lv/upload/berns_gimene/tabatbdaudzgim.pdf

Diemžēl no vairākām pašvaldībām atbilde netika saņemta. 

 

Lētāka elektrība

Papildus informējam, ka atbilstoši LM rīcībā esošajai informācijai, AS "Latvenergo" 2013.gadā turpina atbalstīt daudzbērnu ģimenes, dāvinot elektrības norēķinu kartes Ls 53,7 vērtībā. Tās daudzbērnu ģimenes, kuras jau pagājušā gadā saņēma dāvanu karti Ls 53,7 vērtībā (vēršoties savas pašvaldības sociālajā dienestā) elektrības rēķinu apmaksai pēc 2013.gada 1.aprīļa var to saņemt atkārtoti. Savukārt tās ģimenes, kas ir iesaistījušās 2400 kWh tarifu kompensācijas programmā, turpina saņemt atbalstu šajā formā. Tas nozīmē, ka arī šajā tarifu gadā, sākot no aprīļa, šīm ģimenēm atkal tiek atjaunots palielināts starta kilovatstundu apjoms, un tās var norēķināties par starta tarifu nevis par 1200 kWh, bet 3600 kWh. Dāvanu kartes atbalstu var saņemt tās daudzbērnu ģimenes, kuras atbalstu tarifu kompensācijas veidā nesaņem. Lai saņemtu detalizētu informāciju minētajā jautājumā, aicinām sazināties ar AS "Latvenergo" (tālrunis: 80200400).