"Legālo narkotiku" tirgoņi augu "uzlabošanai" lietojuši arī acetonu

Vakar Valsts policijas (VP) darbinieki sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju veica plašus reidus iespējamo narkotisko vielu tirdzniecības vietās, kopā pārbaudītas 60 tirdzniecības vietas, no tām 52 - Rīgā. Vienā no tirdzniecības vietām Pārdaugavā policisti atrada arī dažādas ķīmiskas vielas - acetonu, nagu lakas noņēmēju un citas vielas, kuras, iespējams, veikaliņa darbinieki izmantojuši, lai "uzlabotu" savu produkciju.

Legālo narkotiku tirgoņi savu produkciju uzlabo ar acetonu un nagu lakas noņēmēju. Policijas foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

"Legālo narkotiku" tirgoņi savu produkciju uzlabo ar acetonu un nagu lakas noņēmēju. Policijas foto.

 

 

Reidos konstatēts, ka 39 vietas bijušas ciet, bet pārējās atsavinātas aizdomīgas vielas, sāktas vairākas administratīvās lietas un kriminālprocesi.

 

Vienā no tirdzniecības vietām Pārdaugavā Rīgas Kriminālpolicijas darbinieki atrada arī dažādas ķīmiskas vielas – acetonu, nagu lakas noņēmēju un citas vielas, kuras, iespējams, veikaliņa darbinieki izmantojuši, lai „uzlabotu” savu produkciju. Taču citās vietās konstatēts, ka tās turpinājušas savu darbu pat pēc tam, kad tajās bijuši ugunsgrēki. Vienā no šīm nodedzinātajām vietām Maskavas ielā pārbaude veikta divas reizes un kopumā tajā atrasti un atsavināti 728 iepakojumi ar aizdomīgajām vielām, portālu mammamuntetiem.lv informēja VP Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis.

 

Taču Salaspilī konstatēts, ka veikaliņa darbinieki bijuši tik nekaunīgi, ka mēģinājuši turpināt savu komercdarbību pat pēc tam, kad ar mājas īpašnieka un tiesu izpildītāja rīkojumu bija izlikts no telpām. Tirgotājs tika aizturēts par mantas tīšu bojāšanu, jo bija uzlauzis atslēgu, lai iekļūtu telpās, kur agrāk bija veicis komercdarbību.

 

Kopumā vakar pārbaudītas 60 tirdzniecības vietas, no kurām 52 atradušās Rīgā, bet pārējās – Jūrmalā, Ogrē, Olainē un Salaspilī. Pārbaužu laikā atsavināti gandrīz 1500 iepakojumi ar aizdomīgajām vielām, uzsāktas 13 administratīvās lietas un trīs kriminālprocesi.

 

Reklāma
Reklāma

Šā gada laikā, sadarbojoties ar dažādām institūcijām,VP Rīgas reģiona darbinieki kopā ir veikuši 411 pārbaudes un atsavinājuši 11 165 iepakojumus ar augu maisījumiem. Pārbaužu laikā noformēti 1052 administratīvie protokoli un uzsākta virkne kriminālprocesu.

 

Jau vēstījām, ka vakar Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) izdevis aizliegumu psihoaktīvai vielai 5F-AKB48 un to saturošiem izstrādājumiem. Šis ir pirmais šāda veida aizliegums psihoaktīvajai vielai, ko saskaņā ar likumu par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību ir tiesīgs izdot SPKC. 

 

Līdz 2013.gada jūlijam VP Kriminālistikas pārvalde 138 augu maisījumu ekspertīzēs identificējusi vielu 5F-AKB48, kas liecina par vielas plašu izplatību valstī.

 

Vielas 5F-AKB48 iedarbība var līdzināties kanabiss izraisītai iedarbībai un var radīt draudus veselībai. Vielas 5F-AKB48 un tās saturošu izstrādājumu lietošana var izraisīt agresīvu un neprognozējamu rīcību, tahikardiju, sirds aritmiju, kas saistās ar palielinātu infarkta risku, paaugstinātu asinsspiedienu, tremoru, psihozi un nieru nepietiekamības risku.

 

Vielas 5F-AKB48 un tās saturošu izstrādājumu lietošana var radīt nopietnu kaitējumu cilvēka veselībai, bīstamību dzīvībai, kā arī apdraudējumu sabiedrības drošībai kopumā. Tāpat nav norāžu par vielas izmantošanu rūpniecībā vai saimnieciskajā darbībā, kā arī nav zināmas vispāratzītas vai apstiprinātas vielas ārstnieciskās vērtības vai pielietojums.