Reorganizēs sešus Rīgas bērnudārzus un divas skolas

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja šodien akceptēja Rīgas domes lēmumprojektus par Rīgas pašvaldības izglītības iestāžu tīkla pilnveidi, lai nodrošinātu kvalitatīvu izglītību. Komiteja atbalstīja sešu pirmsskolas izglītības iestāžu reorganizāciju, apvienojot to administrācijas, kā arī divu vispārizglītojošo skolu reorganizāciju.

Foto autore: Inga Šterna.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto autore: Inga Šterna.

 

Komiteja atbalstīja divu pašvaldības skolu – Rīgas Krievu vidusskolas (Lauku ielā 9) un Rīgas Herdera vidusskolas (Skolas ielā 32) reorganizāciju. Abās skolas ir salīdzinoši neliels skolēnu skaits, turklāt Rīgas Herdera vidusskola atrodas izglītības iestādei nepiemērotās telpās. Savukārt Rīgas Krievu vidusskolas ēka ir paredzēta divreiz lielākam skolēnu skaitam nekā tam, kas pašreiz tajā mācās. Tādēļ optimizācijas rezultātā uz reorganizējamo skolu bāzes Lauku ielā 9 tiks izveidota jauna skola - J.G.Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskola, kas nodrošinās to izglītības programmu pēctecību, kuras līdz šim īstenoja abas skolas.

 

"Rīgā skolēniem ir jādod iespēja iegūt kvalitatīvu izglītību. Tas nozīmē, ka izglītības iestāžu infrastruktūrai jāatbilst mūsdienu prasībām, kas to var garantēt. Rīgas Herdera vidusskola pašreizējās telpās vairs nevar attīstīties tālāk, jo šeit tas nav iespējams. Te nav sporta bāzes, nav brīvu telpu, kur paplašināt izglītības programmas un interešu izglītību. Skolas ēkā, kas atrodas Lauku ielā, pēc renovācijas būs daudz lielāks attīstības iespējas," uzsver Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane.

 

Pašvaldība plāno nākamgad Lauku ielas 9 skolas telpu renovācijā un apkārtnes labiekārtošanā ieguldīt aptuveni 2,5 miljonus latu. Skolas ēku nosiltinās, tiks nomainīti iekšējie inženiertīkli, sakārtota aktu zāle, sporta zāle, bibliotēka, virtuve un ēdamzāle, garderobe u.c. telpas. Mācību telpas tiks pārveidotas atbilstoši izglītības programmu prasībām. Pie skolas atradīsies futbola laukums ar mākslīgo segumu 28x 45 metru basketbola/volejbola laukums, vingrošanas/spēļu laukums, tiks uzlabots apgaismojums un ierīkota video novērošanas sistēma. Tiks revitalizēts arī skolas tuvumā esošais Grīziņkalna parks. Lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību tiks palielināta pašvaldības policijas patrulēšana.

Reklāma
Reklāma

 

Komiteja atbalstīja arī sešu pirmsskolas izglītības iestāžu reorganizāciju, apvienojot administrācijas. Plānots apvienot 91.bērnudārzu (Sparģeļu iela 1) un 1. bērnudārzu, izveidojot Rīgas Ziedoņdārza pirmsskolu. Apvienojot 34.bērnudārzu (Stūrmaņu iela 5/7) un 78.bērnudārzu (Gobas iela 27), tiks izveidota pirmsskolas izglītības iestāde "Saulstariņi", bet 113.bērnudārza (Vietalvas iela 10) un 261.bērnudārza (Jaunrozes ielā 12) apvienošanas rezultātā taps jauns bērnudārzs "Jumis".

 

Pēc reorganizācijas pirmsskolas izglītības vajadzībām tiks izmantotas visas iepriekš minētās ēkas, kā arī tiks nodrošināta līdz šim iestādēs īstenoto izglītības programmu pēctecība, vienota administratīvā un saimnieciskā darbība. Pirmsskolās tāpat kā līdz šim programmas tiks īstenotas gan valsts, gan mazākumtautību valodā. Kā secinājis Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, iestādēs, kurās tiek īstenotas izglītības programmas abās valodās, mazākumtautību bērni labāk apgūst valsts valodu, bet pedagogiem uzlabojas latviešu valodas zināšanas, jo tiek nodrošināta valodas lietošanas vide.

 

Galīgos lēmumus par skolu tīkla pilnveidi pieņems Rīgas dome.