RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātei 19.oktobrī salidojums!

Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte (RTU MLĶF, agrāk - Rīgas Politehniskā institūta Ķīmijas fakultāte, RTU Ķīmijas tehnoloģijas fakultāte) šogad svin 150. dzimšanas dienu. Esošie un bijušie fakultātes mācībspēki, darbinieki un absolventi 19. oktobrī plkst. 17 Rīgas Latviešu biedrības namā pulcēsies salidojumā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Ķīmija ir viena no nozīmīgākajām un plašākajām dabaszinātnēm, kas pēta vielas (to sastāvu, uzbūvi un īpašības) un vielu pārvērtības (ķīmiskās reakcijas). Materiālzinātne ļauj saprast kopsakarības starp materiālu uzbūvi un lietošanas raksturojumiem un radīt jaunus materiālus. Mūsu dzīve nav iedomājama bez moderniem materiāliem, sadzīves ķīmijas produktiem, pārtikas piedevām, kosmētikas un medikamentiem. 

RTU MLĶF ir nacionālais ķīmijas, materiālzinātnes un ķīmijas tehnoloģijas centrs. Studijas MLĶF sniedz izpratni par materiālu un vielu struktūras un īpašību kopsakarībām un to lietošanu. Studenti iemācās radīt jaunas tehnoloģijas, materiālus un konstrukcijas, prognozēt materiālu mūža ilgumu, noteikt reciklēšanas parametrus, risināt ražošanas un izmantošanas ekoloģiskās problēmas.

Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūta Apģērbu un tekstila tehnoloģiju katedrā tiek īstenota maģistru studiju programma «Apģērbu un tekstila tehnoloģija». Šīs studiju programmas studenti un absolventi iesaistās aktuālajos viedo materiālu un apģērbu zinātniskajos pētījumos, kas kļuvuši par vienu no tekstila nozares attīstības virzieniem Latvijā. RTU Tekstilmateriālu tehnoloģiju un dizaina institūtā un Tehniskās fizikas institūtā izstrādātie viedapģērbi ir sistēma, kas līdzdarbojas cilvēkam un, uzraugot veselību un uzkrājot cilvēka saražoto enerģiju, padara dzīvi skaistāku un drošāku.

Zinātnisko pētījumu apjoma un finansējuma ziņā fakultāte ir līderis RTU. Jau daudzus gadus RTU pētnieki ar labiem panākumiem izstrādā materiālus un tehnoloģijas bioloģisko audu aizvietošanai. Hidroksilapatīta keramikas implanti jeb mākslīgie kaulaudi tiek ražoti sejas žokļa ķirurģijas vajadzībām. Modernās tehnoloģijas ļauj mākslīgā kaula granulas izgatavot nemainīgā kvalitātē. Dažus gadus pēc operācijas pat mediķi vairs nevar pateikt, kur ir bijis mākslīgais kauls.

Izmantojot kodolu magnētiskās rezonanses spektroskopijas metodi,RTU zinātnieki meklē jaunus ārstniecības līdzekļus pret malāriju un veic pētījumus, lai iegūtu analogus jau zināmajam sirds un asinsvadu preparātam «Mildronāts».

Lai palīdzētu risināt planētas atkritumu problēmu, RTU Polimērmateriālu institūta zinātnieki izstrādājuši jaunu tehnoloģiju ekoloģiski droša, ūdensnecaurlaidīga papīra iepakojuma izgatavošanai, kurš, nonākot saskarsmē ar augsni, sadalās, neveidojot toksiskas vielas.

Reklāma
Reklāma

Latvijā motorzāģos lielākoties izmanto ķēžu minerāleļļu, kas tiek izgatavota no naftas un ir ļoti toksiska. Lai veidotu videi draudzīgāku produktu un pasargātu Latvijas mežu ekosistēmu, RTU pētnieki uz augu eļļu bāzes ir izstrādājuši videi draudzīgāku motorzāģu ķēžu eļļu, kas ir lētāka par ārzemju līdziniekiem. 

RTU Silikātu materiālu institūtā pēta Latvijas mālus. Izrādās no tiem iespējams iegūt ap 300 dažādu kompozīciju, no kurām savukārt varētu iegūt ap 300 dažādu māla keramiku un citu produktu. Pagaidām Latvijā tiek izmantotas aptuveni 12 no šīm iespējām. RTU zinātnieki pirmie pasaulē ir radījuši ugunsizturīgu, siltumizolējošu lielporu keramiku, kuras lieliskās īpašības ļauj to izmantot dažādām industriālām vajadzībām – augsttemperatūras siltumizolējoša materiāla ražošanai, ugunsizturīgu konstrukciju izveidei, agresīvu un karstu šķidrumu filtrēšanai u. c.

MLĶF absolventus var satikt universitātēs, zinātniskajos institūtos, centros, muzejos, bibliotēkās un arhīvu restaurācijas centros. Viņi veic atbildīgu darbu testēšanas un sertifikācijas institūcijās, valsts un reģionālo vides pārvalžu laboratorijās, pārtikas, materiālu un degvielu kvalitātes kontroles laboratorijās, būvmateriālu ražošanas firmās un ķīmiskās ražošanas uzņēmumos.


RTU MLĶF ir atvērti sadarbībai ar uzņēmējiem un aicina arī skolēnus iepazīt fakultāti.


Kontaktinformācija: RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultāte Āzenes iela 14/24, Rīga

Tālrunis: 67089249

Ieskaties: http://www.mlkf.rtu.lv