Teju 50% skolēnu atzīstas, ka ir aizkaitināmi un ar sliktu garastāvokli

Gandrīz 50% skolas vecuma bērnu atzīst, ka ir aizkaitināmi un ar sliktu garastāvokli, 34% ir nervozitāte, bet par nomāktību sūdzas 26% bērnu. Par šiem satraucošajiem datiem nākamnedēļ runās  Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Psihosomatikas klīnikas rīkotās Emocionālās veselības nedēļas pasākumos.

Emocionālās veselības nedēļas laikā RSU Psihosomatikas klīnikas speciālisti sniegs bezmaksas Skype konsultācijas vecākiem, kuriem nepieciešams padoms emocionālu un uzvedības problēmu risināšanā ģimenē.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Emocionālās veselības nedēļas laikā RSU Psihosomatikas klīnikas speciālisti sniegs bezmaksas Skype konsultācijas vecākiem, kuriem nepieciešams padoms emocionālu un uzvedības problēmu risināšanā ģimenē.

 

Agresija un ņirgāšanās skolā, bieža slimošana - kas atbildīgs?

Jau nākamnedēļ notiks RSU Psihosomatikas klīnikas rīkotā Emocionālās veselības nedēļa, kas šajā rudenī ir veltīta tēmai: Veselīgas attiecības ģimenē - vesels bērns. Atklājot Emocionālās veselības nedēļu, 9.septembrī notiks diskusija par mūsu sabiedrībā sāpīgu tēmu - "Kā attiecības ģimenē veicina agresiju un ņirgāšanos skolā, kā arī bērnu slimošanu?". 

 

Gandrīz 50% skolas vecuma bērnu atzīst, ka ir aizkaitināmi un ar sliktu garastāvokli, 34% ir nervozitāte, bet par nomāktību sūdzas 26% bērnu. Vairāk kā viena piektdaļa bērnu un pusaudžu vecumā no 11 - 15 gadiem izjūt izteiktu apgrūtinājumu un spriedzi mācīties gan skolā, gan mājās.

 

Šie dati ir viena "medaļas puse", otra norāda uz faktu, ka bērni savu neapmierinātību "spoguļo" uz saviem vienaudžiem - līdz pat 36% zēnu 15 gadu vecumā atzīst, ka skolā regulāri ņirgājas, apceļ citus. Ar šo negatīvo rādītāju Latvija ieņem pirmo vietu 38 valstu pētījumā, ko veikusi Pasaules Veselības organizācija (2009/2010). Vidēji 20% bērnu un pusaudžu vecumā no 11 - 15 gadiem atzīst, ka skolā izjutuši emocionālu vardarbību, ņirgāšanos. 

 

RSU Psihosomatikas klīnikas un katedras vadītāja asoc.prof.Gunta Ancāne: "Vai par bērnu skolā ņirgāsies, vai viņš būs depresīvs un slimīgs, vai tāds, kurš grib un prot draudzēties, ar iniciatīvu un labu paštēlu, tas ir simtprocentīgi vecāku rokās. Mums ir nepieciešami gudri un izglītoti vecāki, tādi, kas spēj veidot veiksmīgu, empātisku personību, kā arī sabiedrības līmenī - spēcīgu, domājošu, talantīgu, par sevi pārliecinātu jauno paaudzi.  Vai tā varētu būt, ka mūsu sabiedrība beidzot ir nonākusi līdz atziņai, ka bērna likteņa veidošanā absolūti izšķirošā nozīme ir bērna vecākiem? Tas ir satraucoši vecākiem apzināties milzīgo atbildību, bet vienlīdz tā ir spēka atziņa un iespēja ietekmēt bērna likteni visplašākajā nozīmē. Emocionālās veselības nedēļa ir kā neliels atbalsts vecākiem viņu kritiski svarīgajā misijā." 

Reklāma
Reklāma

 

Kādi ieteikumi un risinājumi ir iespējami, lai Latvijā veicinātu emocionāli veselas ģimenes un bērnus, tiks runāts apaļā galda diskusijā, kas notiks 2013.gada 9. septembrī plkst.13 - 14.30 RSU Psihosomatikas klīnikas telpās Kapseļu ielā 23, Rīgā (Āgenskalnā).

 

Vienlaikus Emocionālās veselības nedēļas laikā RSU Psihosomatikas klīnikas speciālisti sniegs bezmaksas Skype konsultācijas vecākiem, kuriem nepieciešams padoms emocionālu un uzvedības problēmu risināšanā ģimenē.  Skype konsultācijas sniedz iespēju saņemt ārstu psihoterapeitu padomu arī atrodoties ārpus Rīgas, vai pat Latvijas, arī māmiņām, kuras ar maziem bērniem dzīvo mājās.

 

Tā ir kvalitatīva alternatīva klātienes konsultācijai, jo  saruna ar ārstu notiks 40 minūtes. Pieteikties bezmaksas Skype konsultācijām, kas notiks Emocionālās veselības nedēļas laikā, var,  zvanot pa tālruni: 20203203, vai rakstot: info@psihosomatika.lv. Vēl viens īpašs piedāvājums vecākiem - 20% atlaide vizītei septembrī, Emocionālās veselības nedēļas laikā, iesakoties uz konsultāciju RSU Psihosomatikas klīnikā pie ārsta -psihoterapeita, fizioterapeita vai audiologopēda.

 

Visu nedēļu vecākiem pēc darba, laikā no plkst.18 -20 notiks lekcijas mammām un tētiem, lai ikdienas steigā atgādinātu par dzīvē vissvarīgākajām vērtībām un vecāku lomu bērnu dzīves veidošanā. Šobrīd jau visas Emocinālās veselības nedēļas lekcijas ir piepildītas, vecākus varam vien aicināt uz Psihosomatikas klīnikas rīkotajām Attiecību skolas lekcijām, kas regulāri notiek gan mazo bērnu, gan pusaudžu vecākiem, kā arī topošajiem vecākiem un pieaugušajiem pašiem par sevi.