Plāno piemērot akcīzes nodokli arī čipsiem, desām un kūpinātai gaļai

Veselības ministrija (VM) rosina ar akcīzes nodokli aplikt virkni pārtikas produktu, kas esot pieskaitāmi  neveselīgās pārtikas produktu grupām. Ministrija akcīzes nodokli vēlas piemērot desām, kūpinātai gaļai, čipsiem un citiem pārtikas produktiem.

Kūpinātu un žāvētu gaļu vēlas aplikt ar akcīzes nodokli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kūpinātu un žāvētu gaļu vēlas aplikt ar akcīzes nodokli.

 

Kā portāls mammamuntetiem.lv uzzināja VM, ministrija papildus līdzekļu iegūšanai nozarei izstrādājusi likumprojektu akcīzes paaugstināšanai tabakai, alkoholam un atsevišķām neveselīgās pārtikas produktu grupām.

 

Šodien īpašā pasākumā veselības ministre Ingrīda Circene, VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Santa Līviņa, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Latvijas Kardiologu biedrības prezidents Andrejs Ērglis un Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis iepazīstināja ar veselības nozares piedāvājumu sabiedrības uztura un dzīvesveida paradumu maiņai un papildus līdzekļu veselības aprūpei ieguvei.

 

Tika prezentēti grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas paredz akcīzes nodokļa ikgadēju palielināšanu alkoholiskajiem dzērieniem, lai 2016.gadā sasniegtu to nodokļu likmi, kāda pašlaik ir Igaunijā.Tāpat grozījumi paredz akcīzes nodokļa straujāku palielināšanu tabakas izstrādājumiem, lai jau 2015.gadā sasniegtu Eiropas Savienības (ES) noteikto minimālo tabakas akcīzes likmi, kas citās ES valstīs stājās spēkā 2014.gadā, bet Latvija ir panākusi pārejas periodu līdz 2018.gadam. Grozījumi paredz palielināt nodokļu likmi bezalkoholiskajiem saldinātajiem dzērieniem (izņemot augļu dārzeņu sulas un nektārus). 

 

Grozījumos iekļautas pārtikas produktu grupas, kuras līdz šim ar akcīzes nodokli netika apliktas, bet kuru pārmērīgs patēriņš veicina sirds un asinsvadu saslimšanas:

-   desas un tamlīdzīgi izstrādājumi no gaļas ar paaugstinātu sāls saturu,

Reklāma
Reklāma

-   sālīta, kūpināta un žāvēta gaļa, 

-   palmu eļļa, 

- cūku tauki un speķis,

- kartupeļu čipsi, popkorns un sāļās uzkodas;

- Gatavās zupas un buljoni ar augstu sāls saturu.

Likumprojekts tiks iesniegts Finansu ministrijai virzīšanai apstiprināšanai Ministru kabinetā. Tuvākajā laikā VM iesniegs arī grozījumus likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli” ar priekšlikumiem azartspēļu nodokļa palielināšanai.

 

Amatpersonas uzsver, ka šis piedāvājums nav vērsts uz to, lai sagrautu kādu ražošanas nozari Latvijā, jo akcīze tiktu attiecināta uz visiem veikalos tirgotajiem produktiem, arī ievestajiem. Gluži otrādi, ražotāji jau šodien veiksmīgi esot parādījuši, ka var pārkārtot savas ražotnes un uzsākt ražot veselīgākus produktus.

 

Ministrija atgādina, ka veselības nozarei funkcionēšanai papildus 2014.gadā  nepieciešami līdzekļi mediķu darba samaksas paaugstināšanai, veselības aprūpes tarifu (nauda ko valsts maksā ārstniecības iestādēm par sniegto ārstēšanu) paaugstināšanai, kā arī kompensējamo zāļu sistēmai.