Valsts atbalstu saņems arī tie mazuļi, kurus pieskata auklītes

Jau no šā gada 1.septembra daudziem vecākiem tiks sniegts valsts atbalsts, ja bērns atrodas pašvaldības bērnudārzu rindā, bet tajā vietu nav. Mazulis varēs apmeklēt privāto pirmsskolas izglītības iestādi vai tikt pieskatīts pie auklītes, un valsts sniegts finansiālu atbalstu. Par to šodien nolēmusi valdība, atbalstot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto pagaidu risinājumu garo rindu likvidēšanai pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs.

Par valsts atbalsta sniegšanu bērndārznieku vecākiem skaidrība ir vien par šā gada 4 mēnešiem. Par turpmāko vēl valdība tikai lems. Foto autors:Līga Grante.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Par valsts atbalsta sniegšanu bērndārznieku vecākiem skaidrība ir vien par šā gada 4 mēnešiem. Par turpmāko vēl valdība tikai lems. Foto autors:Līga Grante.

 

Šodien valdība akceptējusi VARAM sagatavoto pagaidu risinājumu garo rindu likvidēšanai pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēs (PII). VARAM sagatavotais risinājums paredz bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātai bērna sagatavošanas pamatizglītības ieguves uzsākšanai, kuri reģistrējušies rindā uz pašvaldības PII, bet pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojumu sniedzēja, sniegt ikmēneša valsts atbalstu.

 

"Šis jautājums bija pārāk ilgi runāts, bet ne risināts, vairāk meklējot vainīgos, nevis veidus, kā palīdzēt mazuļu vecākiem atgriezties atpakaļ darbā tirgū. Lai vecāki var pelnīt un nodrošināt sev un saviem bērniem normālu dzīves līmeni nevis iztiktu no pabalstiem! Šis ir ļoti nozīmīgs valdības lēmums, gan attiecībā uz bērnu vecākiem, gan darba devējiem, gan pašvaldībām," norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

 

"Tas, ka daļa pašvaldības ar šo svarīgo pienākumu netika galā, bet līdzekļus tikmēr tērēja citām lietām, bija nepareizi. Taču nevēloties turpināt nepārtraukto konfrontāciju, un vienlaicīgi noskatīties, kā lietas nekustas, valdība spēra šo soli pretim iedzīvotājiem un pašvaldībām. Cerams, ka arī jaunievēlētās pašvaldības šo lēmumu vērtēs kā mudinājumu jauna veida attiecībām, jo tā prakse, kad valdība un pašvaldības darbojās kā pozīcija pret opozīciju, ir jāpārtrauc," uzskata ministrs.

 

VARAM risinājums paredz, ka valsts atbalsta apmērs vienam bērnam būs līdz 100 latiem mēnesī, ievērojot nosacījumus, ka maksimāli pieļaujamais valsts atbalsta un pašvaldības līdzfinansējuma kopējais apjoms privātā pakalpojumu sniedzējam vienam bērnam nepārsniedz 160 latus Rīgas plānošanas reģionā  un 130 latus - ārpus Rīgas plānošanas reģiona. Bērniem, kam nebūs pieejams pašvaldības līdzfinansējums, valsts atbalsts būs 100 lati.

 

Valsts atbalsts tiks sniegts norēķiniem par šādiem privātā pakalpojumu sniedzēja pakalpojumiem:

-par pirmsskolas izglītības apguvi Izglītības iestāžu reģistrā reģistrētās privātās PII

Reklāma
Reklāma

-par bērnu pieskatīšanu pie alternatīvajiem pakalpojumu sniedzējiem - auklēm, aukļu dienestiem un bērnu pieskatīšanas centriem, kas sniedz pilna laika pakalpojumu ne mazāk kā 8 stundas dienā (darba dienās)

 

Atbalstu piešķirs privātajām PII, kuras īsteno licencētas vispārējās vai speciālās pirmsskolas izglītības programmas un ar izglītojamā likumīgajiem pārstāvjiem ir noslēgušas līgumu par izglītības pakalpojumu sniegšanu. Alternatīvajiem pakalpojumu sniedzējiem valsts atbalsta saņemšanai nepieciešams reģistrēties atbilstoši Labklājības ministrijas (LM) izstrādātajai kārtībai, ko paredz Ministru kabineta noteikumu projekts par prasībām bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtībā, un noslēgt līgumu ar bērna likumīgajiem pārstāvjiem.

 

LM tika uzdots vienkāršot auklēm izvirzītās prasības, lai tās varētu saņemt valsts atbalstu. Vienlaikus VARAM risinājums paredz, ka bērna aukle var būt arī radinieks, izņemot pirmajā radniecības pakāpē, ja tas atbilst LM izstrādātā Ministru kabineta noteikumu projekta izvirzītajām prasībām.

 

Paredzēts, ka Izglītības un zinātnes ministrija izvērtēs finanšu pieprasījumus, piešķirs valsts atbalstu un uzraudzīs tā izlietošanu.

 

"Esam gandarīti, ka no 1.septembra palielināsies bērnu skaits, kam būs iespējams apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādes un saņemt aukļu pakalpojumus, jo tādējādi arī bērnu vecākiem būs iespējams atgriezties darba tirgū. Aicinām bērnu vecākus izvērtēt iespēju pieteikt savus bērnus dzīvesvietai tuvumā esošajās privātajās izglītības iestādēs vai pie bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzējiem," aicina VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilona Raugze.

 

VARAM izstrādātais risinājums ir izstrādāts kā pagaidu valsts atbalsta mehānisms, kas darbosies no 2013.gada 1.septembra līdz 31.decembrim, kad spēkā stāsies Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātais ilgtermiņa risinājums rindu likvidēšanai pašvaldību PII.