Sākusies skolēnu pieteikšanās darbam vasarā

Vēl tikai nedaudz vairāk nekā mēnesis līdz vasaras brīvlaikam. Daļa skolēnu vismaz kādu laiku vēlas pastrādāt, lai nopelnītu savu naudiņu tām lietām, ko varbūt vecāki neiegādājas. Kādas iespējas skolēniem tiek piedāvātas, kādu pieredzi var gūt un cik var nopelnīt?   

Paša nopelnītai naudai vērtība ir divreiz augstāka.

FOTO: Evita Knospiņa, http://www.lotart.lv

Paša nopelnītai naudai vērtība ir divreiz augstāka.

Darbs Rīgā

Latvijas piena pārstrādes uzņēmums "Food Union" (bijušais Rīgas Piena kombināts) jau otro gadu aicina 16-18 gadus vecos Rīgas un Rīgas rajona vispārizglītojošo skolu skolēnus pieteikties vasaras prakses programmai "Jaunais uzņēmējs 2013". Šī joprojām ir vienīgā vasaras prakses programma skolēniem Latvijā, kura nodrošina teorētiskās apmācības, praktisko pieredzi, atalgojumu, kas atkarīgs no rezultātiem, un sacensību par labākā :Jaunā uzņēmēja" titulu. Pieteikties iespējams no 22.-28.aprīlim, aizpildot anketu www.draugiem.lv/FoodUnion

Pagājušajā nedēļā arī Rīgas domes amatpersonas tikās ar Latvijas Uzņēmēju biedrības pārstāvjiem un citiem darba devējiem, lai pārrunātu iespējas vasaras brīvlaikā nodarbināt skolēnus. Pašvaldība vēlas uzrunāt sociāli atbildīgus uzņēmējus, lai kopā risinātu pusaudžu nodarbinātības problēmu.

Uzņēmēji atzina, ka, lai gan ar nepilngadīgo pieņemšanu darbā saistītas atsevišķas problēmas, taču tiem uzņēmējiem, kas par savu attīstību domā ilgtermiņa, tas ir izdevīgi.

"Pat, ja pusaudzis vasarā kādā birojā veicis tikai kurjera pienākumus, viņam rodas priekšstats un interese par šo jomu, iespējams, viņam tā būs laba profesionālā orientācija, " teica Latvijas Uzņēmēju biedrības vadītājs. Tikšanās dalībnieki vienojās, ka Latvijas Uzņēmēju biedrības pārstāvji sagatavos savus priekšlikumus par sadarbību ar pašvaldību, lai veicinātu pusaudžu iespējas vasarā strādāt sev atbilstošus darbus.

 

Kā raksta laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA), Rīgas pašvaldība šogad brīvlaikā piedāvās darba iespējas 13–14 gadu veciem jauniešiem. "Jaunieši darbam varēs pieteikties savās izglītības iestādēs. Pieteikšanās, visticamāk, varētu būt maija sākumā. Darbs tiks nodrošināts izglītības iestādēs, un veicamie pienākumi būs saistīti ar skolas iekšējās un ārējās vides labiekārtošanu," informē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Indra Vilde. Skolēnu nodarbinātības pasākums galvaspilsētā tiks īstenots jūnijā. Atbilstoši likumdošanai skolēni dienā strādās četras stundas. Samaksa par darbu būs nedaudz vairāk nekā pieci lati dienā pirms nodokļu nomaksas. Kopskaitā šogad šajā projektā varēs piedalīties aptuveni 450 jauniešu.

 

Balvi

Arī Balvu novada pašvaldība vasarā īstenos līdzīgu pasākumu. Algots darbs tiks piedāvāts 96 Balvu novadā deklarētiem skolēniem, kuri mācās vispārizglītojošās vai profesionālās mācību iestādēs un kuri līdz nodarbinātības pasākuma uzsākšanai būs sasnieguši 15 gadu vecumu. Nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā iesaistītie skolēni strādā divas nedēļas, nepilnu darba dienu, 20 stundu nedēļā, saņemot atlīdzību valstī noteiktās minimālās stundas tarifa likmes apmērā par faktiski nostrādātajām stundām.

 

Reklāma
Reklāma

Pieteikties algotam darbam var līdz 15.maijam. Pieteikuma anketa, kas atrodama novada mājaslapā, un ārsta izziņa jāiesniedz minētajā centrā vai Balvu novada pagastu pārvaldēs. Priekšroka būs skolēniem ar pozitīviem sasniegumiem mācībās un ārpusstundu aktivitātēs, ar labu uzvedību, bez neattaisnotiem kavējumiem un skolēniem, kuri piedalās pozitīvas vietējās kultūrvides veidošanā.

 

Sigulda

Skolēnus pieteikties darbam vasarā aicina arī Siguldas novada pašvaldība. Tā, sadarbojoties ar novada uzņēmējiem, jau ceturto gadu realizēs jauniešu nodarbinātības projektu, kura laikā šogad būs iespēja strādāt un apgūt pirmās darba prasmes jauniešiem vecumā no 13 līdz 18 gadiem, kuru ģimenes atbilst kritērijiem, lai saņemtu pašvaldības sociālo palīdzību, kā arī viņu dzīvesvieta deklarēta Siguldas novadā. "Gadījumā, ja uz visiem nodarbinātības pasākumiem nepieteiksies skolēni, kuru ģimenes atbilst kritērijiem, lai saņemtu sociālo palīdzību, brīvās vietas tiks piedāvātas pārējiem novada skolēniem," skaidro Siguldas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Jurkāne.

 

Skolēnu pieteikšanās darbam vasaras brīvlaikā notiks līdz 10. maijam, kad Siguldas novada pašvaldībā ir jāiesniedz aizpildīta pieteikuma anketa, kuru var saņemt Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centrā, Siguldas pagasta pārvaldē, Allažu pagasta pārvaldē, Mores pagasta pārvaldē un Siguldas novada Izglītības pārvaldē. Kopā ar anketu jāiesniedz arī ārsta izziņa par veselības stāvokli. Nodarbinātības pasākumos iesaistītie jaunieši strādās divas nedēļas vai vienu mēnesi, četras stundas dienā, saņemot atlīdzību atbilstoši valstī noteiktajai minimālajai darba algai par faktiski nostrādāto laiku. Pašvaldība līdz 2. maijam aicina atsaukties arī uzņēmējus, kas vasarā vēlas nodrošināt pašvaldības apmaksātas darba vietas skolēniem. Uzņēmējiem būs jāsedz tikai darba devēja sociālais nodoklis. 

 

Ventspils

Lai sniegtu iespēju skolēniem paaugstināt praktiskās darba iemaņas un uzlabotu viņu finansiālo stāvokli, arī Ventspils pilsētas dome šā gada vasarā organizē un finansē sociāli maznodrošināto bērnu un jauniešu nodarbinātības pasākumu. Tam var pieteikties Ventspils pilsētā deklarētie skolēni vecumā no 13 līdz 19 gadiem, kā arī personas līdz 24 gadu vecumam, ja tās nāk no daudzbērnu ģimenes, turpina studijas klātienē un viņu deklarētā dzīvesvieta ir Ventspils. "Skolēnu vecāki, kuri vēlas, lai viņu bērni iesaistītos darbos vasarā, sākot ar 2. maiju, var iesniegt iesniegumu Ventspils pilsētas skolu direktoriem. Ja Ventspils pilsētā deklarētie skolēni mācās iestādēs, kas atrodas ārpus Ventspils, tad iesniegumu nepieciešams iesniegt Izglītības pārvaldē. Tur, sākot no 27. maija, bērni un jaunieši varēs saņemt norīkojumus uz viņu darbavietām," norāda Ventspils pilsētas domes pārstāvis Jānis Vītoliņš, piebilstot, ka pašvaldība vasaras darbos plāno iesaistīt ap 300 bērnu un jauniešu.

 

NRA vēsta, ka katrs tiks nodarbināts vienu mēnesi: 13 un 14 gadu vecie pusaudži strādās 20 stundu nedēļā, jaunieši no 15 līdz 17 gadiem - 35 stundas nedēļā, bet 18 līdz 24 gadus vecas personas - 40 stundu nedēļā. "Viņi veiks dažādus darbus. Piemēram, pērn skolēni strādāja galvenokārt tūrisma nozares uzņēmumos, tajā skaitā veikalos, kafejnīcās, sporta centros, muzejā, kā arī citu nozaru uzņēmumos, kuros veica teritorijas sakopšanas darbus," teic J. Vītoliņš. Pasākuma ietvaros darba devēji slēgs ar katru skolēnu darba līgumu, bet darba algas tiks izmaksātas proporcionāli skolēnu nostrādātajam laikam – saskaņā ar valstī noteikto minimālās algas apmēru. "Skolēniem vecumā no 13 līdz 14 gadiem, kas atbilstoši Darba likuma prasībām var strādāt ne vairāk kā četras stundas dienā, tiks izmaksāti 5,50 lati par katru nostrādāto dienu, pārējiem – 200 latu mēnesī.