Lietuvas un Igaunijas uzņēmumi Latvijā tirgo zirga gaļu saturošu produkciju

Četros liellopu gaļu saturošos produktu paraugos (no 41 izmeklētā) "Genon" laboratorijā Lielbritānijā konstatēta zirgu gaļa. 

Zirga gaļa cilvēku veselībai kaitējumu nenodara. Cīņa ir par produkcijas marķējuma pareizību.

FOTO: Marika Eglīte

Zirga gaļa cilvēku veselībai kaitējumu nenodara. Cīņa ir par produkcijas marķējuma pareizību.

Laboratoriski konstatēts, ka Lietuvas uzņēmuma "Grimeda" ražotās auksti kūpinātās desas "Exclusive" sastāvā ir 9% zirgu gaļas, Igaunijas uzņēmuma "AS Nõo Lihatööstus" (preču zīme Latvijā - "Noo Cepeškungs") ražotās pilndūmu desas "Parmezāna" sastāvā ir 10% zirgu gaļas, Latvijas uzņēmuma "Kuršu zeme" ražotā konserva "Sautēta liellopu gaļa" sastāvā konstatēts 15,6 % zirgu gaļas, bet uzņēmuma "Forevers" ražoto kupātu sastāvā - 4 % zirgu gaļas.

 

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir uzdevis atsaukt no tirdzniecības "AS Nõo Lihatööstus" ražoto pilndūmu desas "Parmezāna" partiju, kurā konstatēta zirgu gaļas klātbūtne, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja PVD.

 

"Kuršu zeme" un "Forevers" produkti, kuros konstatēta zirgu gaļa, tirdzniecībā nav pieejami, jo to izplatīšana jau ir apturēta pašos uzņēmumos. Arī Lietuvas uzņēmuma "Grimeda" desas "Exclusive" partija, kurā konstatēta zirgu gaļa, tirdzniecībā nav pieejama.

 

Par konstatēto PVD ziņos Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā un kaimiņvalstu uzraudzības dienestiem.

 

Ņemot vērā laboratorisko izmeklējumu rezultātus, PVD, veicot pārbaudes tirdzniecības vietās, turpmāk pastiprinātu uzmanību pievērsīs Lietuvas ražotāja "Grimedas" un Igaunijas ražotāja "AS Nõo Lihatööstus" produktu marķējumam, kā arī ņems paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem no citiem šo ražotāju produktiem.


Reklāma
Reklāma

Kopumā uz Lielbritāniju laboratoriskajiem izmeklējumiem ir nosūtīti 48 liellopu gaļu saturošu pārtikas produktu paraugi.

 

PVD vēl gaida septiņu paraugu padziļinātu laboratorisko izmeklējumu rezultātus. Tostarp atbildi par uzņēmumā "Kuršu zeme" ņemto Polijas izcelsmes izejvielas paraugu, kurā laboratoriski jau ir konstatēts zirgu DNS. Ja izejvielā tiks konstatēts zirgu gaļas piejaukums, kas pārsniegs 1%, PVD par to informēs Polijas pārtikas uzraudzības dienestu, jo izejvielu izsekojamības pārbaudes uzņēmumā "Kuršu zeme" liecina, ka liellopu gaļas atgriezumus, kas izmantoti konservu ražošanā, uzņēmumam piegādājis Polijas uzņēmums.

 

Tāpat tiek gaidīta atbilde par vienu tirdzniecības posmā ņemtu Polijas izcelsmes produkta paraugu, kā arī atbildes par pieciem "Forevers" ražotās produkcijas paraugiem.

 

PVD padziļinātiem laboratoriskajiem izmeklējumiem uz Lielbritāniju nosūtīja desmit "Forevers" ražoto produktu paraugus, kuros Vācijas laboratorijā tika konstatēts zirgu DNS. Atbildes ir saņemtas par pieciem paraugiem. Trijos no tiem atkārtoti ir konstatēts zirgu DNS, taču zirgu gaļas daudzums produktos nepārsniedz 1% robežu, savukārt kupātu sastāvā, kā iepriekš minēts, konstatēti 4% zirgu gaļas. Tas vēlreiz apstiprina PVD aizdomas par to, ka uzņēmums ražošanā ir izmantojis zirgu gaļu, par ko liecina arī PVD pārbaudes, kurās noskaidrots, ka zirgu gaļu ražotājam piegādāja Latvijas kautuves.