2014.gadā Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegs Rīgā

2014.gada Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija notiks Rīgā. Ceremonija plānota 2014.gada 13.decembrī Latvijas Nacionālajā operā, un tas būs viens no Eiropas kultūras galvaspilsētas gada notikumiem, portāls mammamuntetiem.lv uzzināja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Eiropas Oskaru nākamgad pasniegs Rīgā.

FOTO: Marika Eglīte

"Eiropas Oskaru" nākamgad pasniegs Rīgā.

 

Par to, ka 2014.gada Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija notiks Rīgā, nolēmusi Eiropas Kinoakadēmija (European Film Academy). Par "Eiropas Oskaru" dēvētā ceremonija pulcē ap 1500 pasaules līmeņa kino profesionāļu, tajā tiek apbalvoti Eiropas kino sasniegumi un personības. Katru otro gadu Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija notiek Berlīnē. Citos gados tās norises vieta tiek izvēlēta īpaši. Tieši Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss ieinteresējis balvas rīkotājus izvēlēties Rīgu.

 

"Rīga ir pilsēta ar bagātām kino tradīcijām, un mēs esam ieinteresēti, lai tās turpinātos arī nākotnē.  2010.gadā tika uzsākta pašvaldības līdzfinansējuma programma "Rīgas Filmu Fonds" ārvalstu kinodarbu uzņemšanai, vadoties no pārliecības, ka Rīga un Latvija ar savu daudzveidību, ģeogrāfisko izvietojumu kino profesionāļiem noteikti ir spējīga konkurēt ar citām filmēšanas vietām pasaulē. Šajā laikā jau astoņi filmu projekti saņēmuši līdzfinansējumu kopumā gandrīz 400 000 latu apmērā. Filmēšanas procesā tika piesaistīti vairāk nekā 300 vietējo uzņēmumu, bet filmu ražošanā iesaistīti apmēram 400 mūsu kino nozares darbinieku. Jāatzīmē, ka vairākas šeit uzņemtās kinolentes ir izrādītās lielākajos Eiropas kinofestivālos, tādēļ tā ir lieliska mūsu galvaspilsētas un valsts reklāma," norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Viņš arī atzīst, ka "Eiropas Oskaru" pasniegšanas ceremonijas norise Latvijas galvaspilsētā ir liels gandarījums, jo sniedz Rīgai lielisku iespēju būt Eiropas un pasaules kinematogrāfistu uzmanības "fokusā". 

 

Reklāma
Reklāma

Eiropas Kinoakadēmijas vadība vairākkārt apmeklēja Rīgu, tiekoties ar Rīgas domes un Kultūras ministrijas vadību un apskatot iespējamās ceremonijas norises vietas. Par krāšņo arhitektūru un izteiksmīgo interjeru īpašu Kinoakadēmijas atzinību izpelnījās ne tikai Latvijas Nacionālās operas ēka, bet arī pašvaldības kinoteātris "Splendid Palace".

 

Eiropas Kinoakadēmija katru gadu piešķir balvas 17 nominācijās, tostarp Eiropas filma, Eiropas režisors, Eiropas aktieris un Eiropas aktrise. Lielu mediju un skatītāju uzmanību piesaista balva par mūža ieguldījumu, ko līdz šim saņēmuši tādas kino personības kā Šons Konerijs, Helēna Mirena un Romāns Polaņskis. Eiropas kino balvas pasniegšanas ceremonija katru gadu pulcina apmēram 1400 viesu, kuru vidū ir Eiropas Filmu akadēmijas un kino industrijas pārstāvji, nominanti un iepriekšējo gadu balvu ieguvēji. 

 

Līdz šim ceremonijas ir notikušas Londonā, Parīzē, Romā un Barselonā. 2010.gadā par "Eiropas Oskaru" dēvētās balvas tika pasniegtas Tallinā, 2012.gadā - Maltā. Balvu pasniegšanas ceremoniju atspoguļo liels skaits starptautisko plašsaziņas līdzekļu, un balvas pasniegšanas ceremoniju pārraida visā Eiropā.