Atklāta Glābējsilīte arī Madonā

2012. gada 19. oktobrī Madonas slimnīcā ar Madonas katoļu draudzes prāvesta Riharda Rasnača svētību un projekta patroneses Evitas Zālītes dziesmu tika atklāta Glābējsilīte. Tā ir sestā Glābējsilīte Latvijā, kuras mērķis ir ne tikai glābt negribētu bērnu dzīvības, bet arī paplašināt diennakts palīdzības tīklu, kas dod iespēju saņemt gan praktisku, gan psiholoģisku palīdzību.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Madonas Baby Box tapis, pateicoties mecenātam – Pētera Avena Labdarības fondam „Paaudze”. Šī ir pirmā Glābējsilīte Latvijā, kas neatrodas slimnīcas telpās.

Madonas Glābējsilīte atrodas 50 metrus no slimnīcas galvenās ēkas. Signāls pēc mazuļa ievietošanas aiziet uz slimnīcas uzņemšanas nodaļas un dzemdību nodaļas diennakts posteņiem, lai nodrošinātu dubultu mediķu vērību.

Madonas Glābējsilītes atklāšana iesākās ar projekta patroneses operdziedātājas Evitas Zālītes dziesmu, tai sekoja projekta vadītājas Lauras Zvirbules īss kopsavilkums par projekta īstenošanu Madonā un projekta attīstību Latvijā.  

Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters: „Es ceru, ka Baby Box signāls neatskanēs. Tomēr, ja Madonas Baby Box tiks ievietots kāds bērns, es ticu, ka viņa dzīve būs divtik vērtīga Latvijai.”

Madonas Glābējsilīte atrodas 50 metrus no slimnīcas galvenās ēkas. Signāls pēc mazuļa ievietošanas aiziet uz slimnīcas uzņemšanas nodaļas un dzemdību nodaļas diennakts posteņiem, lai nodrošinātu dubultu mediķu vērību.

Pētera Avena Labdarības fonda „Paaudze” direktors Igors Bass: „Šis ir pirmais projekts Madonas slimnīcā, kuru atbalsta Pētera Avena Labdarības fonds „Paaudze”, un tas ir tikai sadarbības sākums. Mēs esam gatavi turpināt iesaisti Madonas novada bērnu veselības un labsajūtas veicināšanā.”

Madonas slimnīcas dzemdību nodaļa saņēma Ceļa vārdus, kas ir neliela kastīte Baby Box mazulim un viņa vecākiem. Ceļa vārdos ietilpst projekta himna, proti, grupas re:public dziesma „Darīt šitā? Darīt tā!”, kā arī vēstule mazulim un vecākiem. Vēstules palīdz atrast pareizo saikni starp vecākiem un adoptēto bērnu.

Madonas Glābējsilīte ir sestā vieta bērna dzīvībai Latvijā. Līdz šim īpašas vietas bērna dzīvībai ir Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Rēzeknē.

Reklāma
Reklāma


Baby Box – vieta bērna dzīvībai ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Pēc ievietošanas Baby Box mazulis iegūst atradeņa statusu, kas ļauj uzsākt tūlītēju adopcijas procesu. Bērna bioloģiskie vecāki 6 mēnešu laikā pēc mazuļa ievietošanas Glābējsilītē var vērsties bāriņtiesā ar vēlmi atgūt mazuli. Bāriņtiesa, izvērtējot bērna atstāšanas iemeslus un bioloģisko vecāku psihisko veselību, lems, vai cilvēki, kuri atteicās no sava bērna, būs spējīgi viņu audzināt un vai tas ir bērna interesēs – atgriezties pie bioloģiskajiem vecākiem.

Madonas Glābējsilīte ir sestā vieta bērna dzīvībai Latvijā. Līdz šim īpašas vietas bērna dzīvībai ir Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Ventspilī un Rēzeknē. Kopā atstāti 19 mazuļi, no kuriem lielākā daļa ir oficiāli adoptēti, bet pārējie atrodas pirmsadopcijas aprūpē pie jaunajiem vecākiem. 2012. gada beigās vai 2013. gadā sākumā tiks atklāta Valmieras Glābējsilīte.

 

Ieskaties: www.glabejsilite.lv