Akcijai "Skolas soma" saziedoti 18059 lati

1600 pirmklasnieku vecāki no maznodrošinātām ģimenēm līdzekļu trūkuma dēļ nevar atļauties palaist bērnus skolā. Divu mēnešu laikā Rimi un portāla Ziedot.lv akcijai Skolas soma Rimi un Supernetto veikalos saziedoti 18059 lati.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kā pirmie akcijas Skolas soma ietvaros palīdzību saņēma un savas jaunās, Rimi dāvātās somas ar skolas precēm piepildīja 15 pirmklasnieki no Alojas novada. No plašā veikala sortimena skolēni izvēlējās sev tīkamākās skolas preces, priekšroku dodot lietām ar šobrīd tik aktuālo Angry birds, vāģu un bārbiju tematiku. Ar nepieciešamākajām skolas precēm piepildītas mugursomas dāvanā no Rimi kopumā saņems 100  pirmklasnieki.

Lai arī Latvijā pamatizglītība ir bez maksas, tomēr skolas gaitu uzsākšanai nepieciešami diezgan ievērojami finanšu līdzekļi. Vislielākās rūpes ģimenēm sagādā dažādu kanceleju preču, kā arī sporta tērpa un apavu iegāde. “Iedzīvotāji skolas preču iegādē ir kļuvuši taupīgāki un rūpīgi pārdomā katru pirkumu. Turklāt nereti skolai nepieciešamās preces iegādājas pakāpeniski – jau no jūlija tiek sarūpētas aktuālākās lietas – kancelejas preces, skolas somas, pierakstu un darba burtnīcas. Savukārt septembra beigās  tiek iegādātas trūkstošās – sporta tērps, maiņas apavi,” pircēju paradumus komentē Dace Valnere, Rimi Latvia vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste.

Sešu gadu laikā akcijas Skolas soma ietvaros palīdzību saņēmuši teju 7 000 pirmklasnieku no maznodrošinātām ģimenēm visā Latvijā. Kopumā trūcīgo pirmklasnieku atbalstam ziedoti gandrīz 190 tūkstoši latu.

Kā liecina Rimi klientu aptauja, gandrīz trešā daļa respondentu (27%) viena bērna sagatavošanai skolai un nepieciešamo piederumu, tostarp grāmatu, burtnīcu, kancelejas piederumu un sporta apģērba iegādei šogad plāno tērēt no 30 līdz 50 latiem. Savukārt katrs piektais norādījis, ka skolēna sagatavošanai jaunajam mācību rēķinās ar izmaksām no 70 līdz 100 latiem. Vien 5% respondentu plāno skolas preču iegādē iekļauties summā līdz 10 latiem, tikpat bieži respondenti viena skolēna sagatavošanai skolai minējuši izdevumus, kas pārsniedz 100 latus.

Izvēloties jaunu skolas somu, gandrīz 70% respondentu priekšroku dod tādai, kas nepievils kvalitātes ziņā un kalpos vismaz divus un vairāk mācību gadus. Tieši tāpēc soma tiek iegādāta ar vislielāko rūpību, uzmanību pievēršot tādiem kritērijiem kā kvalitāte un ergonomija (28%). Katram piektajam aptaujātajam svarīgs ir praktiskums un ietilpība, tāpat vienlīdz nozīmīgs ir gan somas ārējais izskats un atbilstība aktuālajām modes tendencēm, gan bērna vecuma un auguma īpatnībām. Savukārt mazāk svarīga skolas somas izvēlē ir cena, kā arī papildus drošības elementi – atstarotāji, spilgtas, pamanāmas krāsas.
“Akcijas Skolas soma sniegtā palīdzība ir nozīmīga ne tikai pirmklasniekiem, kuri saņem reālu atbalstu skolas preču iegādē, bet  arī svarīgs solis visas sabiedrības izglītošanā – tā māca dalīties ar tiem, kam klājas grūtāk, nepalikt vienaldzīgiem un iesaistīties. Akcijas laikā aicinājām ziedot arī jaunas vai lietotas skolas preces. Milzīgs gandarījums, ka kopīgiem spēkiem spēsim sniegt palīdzīgu roku trim lauku skolām – Druvienas pamatskolai, Matkules sākumskolai, J. Endzelīna Kauguru pamatskolai, kā arī divām ģimenēm no Rīgas un Liepājas, kopumā ar nepieciešamajām skolas precēm nodrošinot 79 bērnus,” saka Rūta Dimanta, Ziedot.lv vadītāja.

Reklāma
Reklāma


Ziedojumu vākšana akcijai Skolas soma norisināsies līdz pat 3. septembrim. Ikviens aicināts sniegt savu atbalstu bērniem no maznodrošinātām ģimenēm skolas gaitu uzsākšanai, ziedojot ziedojumu kastītēs vai ar norēķinu karti Rimi un Supernetto veikalos visā Latvijā, ar savu uzkrāto MansRimi naudu mājaslapā www.rimi.lv, kā arī ziedojot labdarības portālā www.ziedot.lv.

Ziedojumu piešķiršana maznodrošinātajām ģimenēm tiks organizēta ar vietējo pašvaldību un labdarības organizāciju starpniecību. Katra pirmklasnieka ģimenei tiks piešķirta īpaša dāvanu karte 25 latu apmērā, kuru varēs iztērēt tikai skolas lietu iegādei.

Sešu gadu laikā akcijas Skolas soma ietvaros palīdzību saņēmuši teju 7 000 pirmklasnieku no maznodrošinātām ģimenēm visā Latvijā. Kopumā trūcīgo pirmklasnieku atbalstam ziedoti gandrīz 190 tūkstoši latu.