Privāto klīniku ginekologi varēs slēgt līgumu ar valsti par grūtnieču aprūpi

Privāto klīniku ginekologi no 1.septembra varēs slēgt līgumu ar valsti par grūtnieču aprūpi, šādu kārtību otrdien atbalstīja valdība, ziņo www.kasjauns.lv.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Šāda soļa mērķis ir padarīt pieejamākus veselības aprūpes pakalpojumus topošajām māmiņām. Veselības ministrija (VM) nevarēja pateikt, cik daudz grūtnieču pašlaik Latvijā izvēlas privātklīnikas.

Valdības otrdien atbalstītās izmaiņas "Veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas kārtībā" paredz, ka Nacionālais veselības dienests var slēgt līgumus par grūtnieču aprūpi ar ginekologiem un vecmātēm, kuriem patlaban nebija līguma ar valsti.

Šā iemesla dēļ arī paaugstināta summa par vizīti pie ārsta, ko sedz no valsts budžeta, bet pacienta iemaksas lielums nemainīsies.

Nelielā tarifa dēļ esot samazinājies valsts ginekologu skaits un daudzi pārgājuši darbā uz privātajām klīnikām, kur varēja saņemt vairāk.

"Tiem, kas nevēlēsies slēgt līgumu ar valsti, ir iespēja palikt kā privāti praktizējošiem, bet tad arī valsts to nevarēs apmaksāt. Mēģinājām iziet uz saprātīgu risinājumu, lai dabūtu līdzsvaru. Tie, kuri vēlēsies, paliks kā privāti praktizējoši, bet tad cenu noteiks paši," otrdien sacīja veselības ministre Ingrīda Circene.

Tāpat no 2012.gada 1.septembra valsts apmaksātajos pakalpojumus iekļauta B grupas beta hemolītiskā streptokoka noteikšana grūtniecēm 35.–37.nedēļā, bet no 2013.gada 1.janvāra papildu ultrasonogrāfijas izmeklējums 11.–13.grūtniecības nedēļā un 12. nedēļā papildu asins analīzes specifisku bioķīmisku marķieru noteikšanai. Savukārt paplašinātā riska grupas grūtniecēm 25.–26. nedēļā tiks noteikts glikozes tolerances tests, par izmaiņām informēja VM.

Šie pasākumi ir daļa no "Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna 2012.–2014.gadam".

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma