Alus — lieliska garšviela dažādiem ēdieniem. Receptes

Alu var vienkārši dzert. Alu var izmantot kā skaistumkopšanas līdzekli. Un alu var pievienot ēdieniem, tādejādi bagātinot garšas buķeti. 

Foto: Ojārs Jansons.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Ojārs Jansons.

Sīpolu un kartupeļu sacepums ar alu

Sastāvdaļas:

sīpoli 1 kg

kartupeļi 1,5 kg

6 karotes īsta sviesta

gaišais alus 200 ml

siers 500 g

krējums 500 g

sāls, pipari

zaļie garšaugi pēc izvēles

Pagatavošana:

Smalki sagrieztus sīpolus cepam sakarsētā sviestā. Nomizojam kartupeļus un sagriežam plānās šķēlītēs. Cepešpannā liekam pa kārtai kartupeļus un sīpolus tā, lai pirmā un pēdējā kārta būtu kartupeļi. Krējumu sakuļam kopā ar alu, pievienojam visas garšvielas, ieberam rīvēto sieru, labi samaisām un kartupeļus vienmērīgi pārlejam. Cepam karstā cepeškrāsnī brūnu. Pasniedzam ar svaigi rīvētu burkānu salātiem.

 

Vīriešu pankūkas

Sastāvdaļas:

olas 4 gb

milti 2 glāzes

alus pēc vajadzības

sāls

eļļa cepšanai

sīpoli 3 gb

žavēta gaļa 300 g

Pagatavošana:

Pannā sacepam sīpolus ar smalki sagrieztu žāvēto gaļu. Kamēr saceptā gaļa ar sīpoliem dziest, sakuļam olas ar sāli, pielejam nedaudz alu, samaisām. Pieberam miltus un rūpīgi samaisām. Tad lejam klāt atlikušo alu un izmaisām. Masai pieberam sacepoto gaļu un visu rūpīgi sajaucam un cepam lielās pankūkas. 

 

Šašliks alus marinādē

Sastāvdaļas:

cūkgaļa 1 kg

gaišais alus tā, lai nosedz gaļu

sīpoli 4 gb

sāls, pipari

koriandrs

Pagatavošana:

Sagriež cūkgaļu traukā, piegriež klāt sīpolus, uzber garsvielas un samaisa. Tad aplej ar gaišo alu un diennkti notur vēsā vietā. Kad gatvs, dur uz iesmiem un cep uz oglēm. Var pasniegt kopā ar5 rīsiem un svaigu gurķu salātiem.

 

Alus zupa ar žāvētu stilbiņu

Reklāma
Reklāma

Sastāvdaļas:

skābi kāposti ar visu sulu 500 g

kartupeļi 8 gb

sīpols 2 gb

puravs 1 gb

burkani 2 gb

žāvēts cūkas stilbiņš 1 gb

gaišais alus

sals, pipari

milti

paprika 1 gb

skābs krējums

Pagatavošana:

Žāvēto stilbiņu sadalām mazākos gabalos un liekam vārīties mērenā sālsūdenī kopā ar puravu un burkaniem. Izvārītu mīkstu gaļu izņemam un buljonā ieliekam smalki sagrieztus kartupeļus. Kad kartupeļi mīksti, pievienojam kāpostus ar sulu. Kamēr kāposti vārās, pagatavojam aizdaru, taukos apcepot smalki sagrieztus sīpolus, miltus un papriku. Kad kāposti gandrīz mīksti, atšķaidām aizdaru ar aukstu buljonu un cauri kāstuvei pielejam zupai kopā ar alu. Zupu, periodiski maisot, vēl pavārām. Beigās zupā saliekam gabaliņos sagrieztu stilbiņa gaļu, pēc garšas saliekam garšvielas un pielejam skābo krējumu.

 

Cūkas gaļa alū ar kartupeļiem

Sastāvdaļas:

cauraugusi cūkas gaļa 2 kg

sīpoli 2 gb

vārīti kartupeļi 2 gb

ķimenes

burkāni 2 gb

citrona miziņa

kartupeļi 1 kg

gaišais alus 0,5 l

rupjmaize 200 g

buljona kubiņi

cukurs

Pagatavošana:

Gaļu sagriež gabaliņos un samaisa ar garšvielām. Dārzeņus (izņemot kartupeļus) sagriež gabaliņos un kopā ar gaļu liek sautēties. Sautējumam pievieno gabaliņos sagrieztu un alū mērcētu maizi un sautē gaļu mīkstu. Tad pievieno pēc vajadzības buljonu, nedaudz ūdeni un uzliek vārīties. Beigās uzlej 0,5 l gaišā alus, pieliek 2 ēdamkarotes cukura un sautē pilnīgi mīkstu. Tikai pēc tam pieliek vārītus un palielos gabalos sagrieztus kartupeļus un pagaida, kamēr kartupeļi kļūst silti.

 

___________________________________________________________________________

Raksta publicēšanu atbalsta Užavas alus

Užavas alus nav industriāla ražotne, tā ir neliela, ekskluzīva alus darītava, kas izmanto mūsdienīgas ražošanas iekārtas, bet alu dara pēc klasiskas, gadsimtiem izkoptas seno laiku tehnoloģijas. Ļoti būtiski, ka alus tiek gatavots, izmantojot tikai dabīgas, dabā sastopamas izejvielas.

Savu popularitāti patērētāju vidū Užavas alus darītava ir izpelnījusies ar to, ka mūsu ražotnē brūvētais alus netiek pakļauts pēcapstrādei un ļauj saglabāt produkta vēsturiskās nozīmes dabiskumu, īpatnību un izcilu garšas buķeti. Tieši tāpēc Užavas alus tautas valodā tiek dēvēts par dzīvo jeb dabīgo alu.

Ieskaties: www.uzavas-alus.lv