Slimnīcā miris aprūpes centrā novārdzis puisis

Valmieras slimnīcā mūžībā aizgājis no sociālā aprūpes centra „Rūja” ievestais Artūrs. Pēc ārstu domām Artūrs iepriekš, iespējams, nebija ēdis un dzēris jau ilgāku laiku, viņam tika konstatēti arī smagi ķermeņa izgulējumi, raksta www.kasjauns.lv.

Foto: ekrānuzņēmums no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: ekrānuzņēmums no video.

 

Evijas 20 gadus vecais dēls Artūrs bijis invalīds - slimojis ar Dauna sindromu. Māte bija pati rūpējusies par dēlu mājās, līdz viņš kļuva 16 gadus vecs. Tad nomiruši Evijas vecāki, tādēļ sievietei nācies atsākt darba gaitas, jo bija jāuztur gan Artūrs, gan meita. Tāpēc Evija ar smagu sirdi ievietojusi dēlu sociālās aprūpes centrā „Rūja” Rūjienas novadā, vēsta LNT raidījums. 

 

Māte: „Tur ir izgulējumi, viss asiņo” 

Pēdējo reizi Evija dēlu bija satikusi šā gada janvārī. Šajā pirmdienā mātei esot zvanījuši mediķi no Valmieras slimnīcas, kas lūguši viņu tur steidzami ierasties, jo pie viņiem ievests Artūrs. 

„Viņš ir tāds kā izbiedēts. Kas ar viņu darīts?! Viņš krata galviņu, viņam ir bail, ka pāri nodarīs. Redzat, kādas ir kājas, rokas? Tur ir izgulējumi, viss asiņo,” tā nedēļas sākumā raidījumam sacīja Evija, rādot uz gultā guļošo Artūru, kurš bija vēl dzīvs. 

Māte stāsta, ka Artūrs bijis dzīvespriecīgs, kustīgs un ar labu apetīti. Taču šonedēļ ieraugot dēlu slimnīcā, kļuva skaidrs, ka no omulīgā dēla pāri palikuši vien kauli un āda. Evija apgalvoja, ka neviens no aprūpes centra neesot viņu informējis par to, ka dēlam pasliktinājusies veselība. 

 

Atdzisušā ķermeņa dēļ nevar izmērīt temperatūru 

Kādēļ dēls nonācis Valmieras slimnīcā tik smagā stāvoklī, Evijai neesot skaidrs. Ārsti esot zvanījuši uz „Rūju” un iztaujājuši aprūpes centra darbiniekus, kad pēdējo reizi Artūrs ēdis. Aprūpes centrā esot atbildējuši, ka pirms divām dienām. 

«Bet viņi (ārsti) saka, ka tas nav divu dienu notikums, ja no auss ir ārā āda no izgulējumiem, un tas nav divu dienu laikā. Cilvēks līdz komai nonācis - auksts, atdzisis. Māsiņa teica, ka termometrs nav slēdzies iekšā, tāpēc pirku sildošo segu,” stāstīja Evija. 

Kā atzīst māte, šogad janvārī uz „Rūju” viņa bija vedusi dēlam zāles, jo medmāsa informējusi, ka Artūram ir psoriāze. Jau toreiz, ieraugot dēlu, Eviju šokējis viņa roku veselības stāvoklis, taču mediķi esot mierinājuši, ka būs labi – slimību apārstēs. 

 

Ilgu laiku nebija ne ēdis, ne dzēris 

Valmieras slimnīcas ārsti aizkadra sarunās skaidrojuši, ka, iespējams, puisis jau ilgāku laiku nebija ēdis un dzēris, viņam konstatēti smagi izgulējumi, pie tam, iespējams, Artūrs ticis pat turēts aukstumā. 

Slimnīcā izskanējušas runas, ka tāds gadījums, kā ar Artūru, esot jau otrais pēc kārtas, kad no sociālās aprūpes centra „Rūja” ievests šāds pacients smagā stāvoklī. Evija pieļauj: „Es domāju, ka „Rūjā” doti spēcīgi nomierinoši līdzekļi, tukšā, aukstā istabā gulējis, tur ir izgulējumi. Tur varēja būt arī tā: atnesa, nolika (ēdienu) un aiznesa, šaubos, ka kāds sēdēja klāt un ar karotīti deva (ēst).» 

 

Aprūpētāji: Artūrs savārdzis pāris dienu laikā 

Reklāma
Reklāma

Aprūpes centra „Rūja” vadītāja intervijā LNT atzinusi, ka bija prasījusi veselības māsai un ģimenes ārstam skaidrojumus par Artūra veselības stāvokli. Speciālisti teikuši, ka puisis ticis vests pie neirologa, ādas slimību ārsta un nervu ārsta. 

„Jau jaunajā gadā nervu ārsts pateica, ka viņam ir audu traucējumi, ka viņam kritīs ārā, iespējams, audi ar gabaliem, ka viņa mūžs varētu būt tikai mēnesis. To pateica ap jauno gadu,” norādīja aprūpes centrā. Izdzirdot šo informāciju, Artūra māte tagad burtiski sastingusi. Viņa to no centra pārstāvjiem to dzirdēja pirmo reizi, proti, ka dēla dzīvība bija apdraudēta. 

Tajā pašā laikā vairāki centra speciālisti visi kā viens apgalvoja, ka vēl pagājušajā piektdienā Artūrs ēdis, skraidījis pa kāpnēm, savukārt sestdien ticis smagā stāvoklī ievietots slimnīcā. Speciālisti uzskata, ka puisis ticis ļoti labi aprūpēts. 

 

Artūrs slimnīcās ievests nemazgāts un netīrās drēbēs 

Taču Valmieras ārsti Artūram konstatēja smagus izgulējumus pat ausīs. Kā norādīja raidījums „Tautas balss”, aprūpes centrs „Rūja” neesot mācījies no kolēģiem „Kalkūnos” Daugavpils pusē, kur pērn tika atklāts novārdzinātā Vika gadījums. Toreiz māte Viku pārveda uz slimnīcu Rīgā, kur ārsti cīnījās par viņa dzīvību. 

Pie tam Valmieras slimnīcā „Tautas balss” uzzinājis arī to, ka Artūrs turp ticis ievests nemazgāts vismaz mēnesi un ar netīrām drēbēm. To gan aprūpes centrā „Rūja” vēlāk noliedza, sakot, ka puisis mazgāts pagājušajā piektdienā. 

Artūra ģimenes ārsts Juris Tralmaks, tiekoties ar vecākiem pie centra vadītājas, raustījis plecus, kā varēja notikt tā, ka vienas dienas laikā puisis burtiski sabrucis un no viņa palikuši pāri tikai kauli un āda. Viņš puiša veselības pasliktināšanos saista ar neiroloģiju. 

Artūra vecāki uzklausīja vēl kāda ārsta - neirologa Valentīna Zeltiņa - viedokli, pie kura dēlu veda uz konsultācijām. Viņš sacīja, ka Artūram noteikti bijusi psoriāze, kā arī kāda cita ādas infekcija, kas neesot saistāma ar izgulējumiem vai ķermeņa atūdeņošanos. „Tā nav dziļa infekcija. Es viņu redzēju, viņš nebija kritiskā stāvoklī. Tas ir normāli,” norādījis Zeltiņš. 

 

Artūra nāves apstākļus izmeklēs Veselības inspekcija un policija 

Skaidrs, ka stāsti par Artūra veselības stāvokli ir krasi atšķirīgi un kāds melo – mediķu, radinieku un aprūpes centra darbinieku liecības ir atšķirīgas. Tagad Veselības inspekcija centīsies noskaidrot, kas īsti vainīgs pie puiša nāves un kāda ir sociālās aprūpes centra atbildība. Tāpat Artūra vecāki pret veselības aprūpes centru „Rūja” lūguši ierosināt kriminālprocesu. 

Tomēr patiesības noskaidrošana vairs neizglābs puiša dzīvību. Viņš ir miris. 

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pagājušā gada nogalē Latviju šokēja līdzīgs gadījums – no sociālās aprūpes centra „Kalkūni” Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā tika ievests 21 gadus vecais Viks, kurš kopš dzimšanas slimoja ar cerebrālo bērnu trieku. Zēnam bijušas grūtības ar barības norīšanu, un tika pieļauts, ka viņam aprūpes centrā nav pienācīgi dota barība. Tāpat viņam tika konstatēti arī smagi izgulējumi. Toreiz ārstiem, par laimi, viņa dzīvību izdevās glābt. 

 

 

Avots: www.kasjauns.lv