Piedalies konkursā "Zvaigznes grāmata 2012. Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem"

Apgāds Zvaigzne ABC izsludina gadskārtējo literāro konkursu “Zvaigznes grāmata 2012. Latviešu oriģinālliteratūra bērniem un jauniešiem”. Šis ir jau piektais Apgāda  Zvaigzne ABC rīkotais  bērnu un jaunatnes oriģinālliteratūras konkurss, kura mērķis ir izdot aktuālas, mākslinieciski augstvērtīgas, interesantas un vizuāli pievilcīgas grāmatas bērniem un jauniešiem.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Četru gadu laikā, kopš notiek konkurss “Zvaigznes grāmata”, žūrija izvērtējusi vairāk nekā 200 oriģinālu darbu bērniem un jauniešiem no pirmsskolas līdz pat vidusskolas vecumam. Konkursā regulāri piedalās latviešu literatūrā jau pazīstami un iemīļoti bērnu rakstnieki (Ēriks Kūlis, Uldis Auseklis, Valdis Rūmnieks, Māris Rungulis), spēkus rakstīt jauniešiem izmēģina arī autori, kuri tradicionāli raksta pieaugušajiem (Anna Skaidrīte Gailīte, Inguna Bauere). Taču konkursa galvenais pluss: tas dod iespēju “startēt” arī gados jauniem autoriem, kuriem iesniegtais bieži ir pirmais darbs.


Konkursa dalībnieku izdoma ir apbrīnojama – tiek iesniegti gan ilustrēti bērnu dzejas un prozas darbu manuskripti, gan bērnības atmiņu stāsti, komiksi un apjomīgi piedzīvojumu un fantāzijas romāni. Konkursā ar saviem pirmajiem darbiem “Pūķa dziesma” un “Vilcenes stāsts” debitēja tagad jau populārās jauniešu rakstnieces Laura Dreiže un Linda Nemiera (Dreimane), kurām šobrīd publicētas attiecīgi 4 un 3 grāmatas. Iespēju publicēt savu pirmo grāmatu šajā konkursā guva arī Ilze Eņģele, Ellena R. Landara, Dace Šteinberga, Luīze Pastore un citi. Jauno autoru aktivitāte ir bijusi īpaši augsta pēdējos divos konkursos – vairāk nekā 70 procenti iesniegto manuskriptu piederēja rakstniecības debitantiem, kuri pārsvarā izmēģina savus spēkus fantāzijas un fantastikas žanros. Arī šo žanru augošā popularitāte Latvijā lielā mērā ir konkursa “Zvaigznes grāmata” nopelns.

Reklāma
Reklāma


Konkursa žūrijā darbojas gan pazīstami rakstnieki, tulkotāji, bērnu literatūras speciālisti, gan bērni un jaunieši vecumā no 8 līdz 16 gadiem. Pateicoties šim konkursam, latviešu bērnu un jauniešu literatūra dažu gadu laikā ir kļuvusi bagātāka jau par 30 oriģināldarbiem; tiem sekos vēl daudzi, kas šobrīd atrodas sagatavošanā.
Šogad, kā jau ierasts, konkursā paredzētas trīs nominācijas: ilustrētas grāmatas pirmsskolas vecuma bērniem, grāmatas jaunākā skolas vecuma bērniem un grāmatas vidējā skolas vecuma bērniem un jauniešiem.
Darbu iesniegšanas termiņš ir 2012. gada 1. oktobris. Konkursa rezultāti tiks paziņoti līdz 2013. gada janvāra beigām.
Ar konkursa nolikumu var iepazīties Apgāda Zvaigzne ABC mājas lapā www.zvaigzne.lv.

Uzmanību! Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem konkursa nolikumā ir izmaiņas!