Nākamā Glābējsilīte tiks atklāta Valmierā

2012. gada pavasarī Baby Box – vieta bērna dzīvībai jeb Glābējsilīte tiks atklāta Valmierā, Vidzemes slimnīcā.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

2011. gada beigās Valmierā notika Glābējsilītes projekta vadītājas Lauras Zvirbules tikšanās ar Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāju Inesi Boķi un Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētāju Ingūnu Liepu, lai vienotos par sadarbību projekta izveidē, atrastu Glābējsilītei piemērotāko vietu Vidzemes slimnīcā un izveidotu tālāko darbības plānu. Tikšanās laikā gan Vidzemes slimnīca, gan Valmieras pašvaldība pauda atbalstu projekta īstenošanai Valmierā. 2012. gada februārī sadarbībā ar Latvijas Bērnu fondu tiks rīkota ziedojumu kampaņa Vidzemes slimnīcas Glābējsilītes izveidei.

Kļūt par projekta krustvecākiem un ziedot aicināts ikviens: www.babybox.lv


Ingūna Liepa, Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētāja: „Mēs nedrīkstam izlikties, ka nezinām par miskastēs atstātajiem jaundzimušajiem. Un nevaram nedomāt arī par sievietēm, kas izšķiras par tādu rīcību. Tāpēc ideju par Glābējsilīti uzskatu par sociāli atbildīgu soli, un atbalstīsim, cik mūsu spēkos, Baby Box  realizāciju Vidzemes slimnīcā.”
Laura Zvirbule, projekta Baby Box vadītāja Latvijā, „Divi gani – sabiedriskās attiecības” valdes locekle: „Rīgā 2009. gadā atklājot Latvijas pirmo Glābējsilīti, mums tika vaicāts par projekta nākotni. Tobrīd varējām pateikt, ka plānojam izveidot vismaz vienu Baby Box katrā Latvijas reģionā.

Šo vairāk nekā divu gadu laikā atklātas 4 Glābējsilītes, izglābtas 12 dzīvības, projekts tiek atpazīts ārpus Latvijas robežām, Glābējsilītes tiek ražotas pie mums Latvijā, mūsu padoms un pieredze noder arī citiem.

Reklāma
Reklāma

Šo vairāk nekā divu gadu laikā atklātas 4 Glābējsilītes, izglābtas 12 dzīvības, projekts tiek atpazīts ārpus Latvijas robežām, Glābējsilītes tiek ražotas pie mums Latvijā, mūsu padoms un pieredze noder arī citiem. Pašlaik Rīgā, Kurzemē un Latgalē šādas īpašas vietas bērna dzīvībai jau ir, tāpēc esmu priecīga par dzirdēto atbalstu no Vidzemes slimnīcas un Valmieras pašvaldības par iespēju ieviest Baby Box arī Vidzemē.


Mīļš paldies mūsu atbalstītājiem, kā arī tiem, kuri par tādiem tikai kļūs. Jau 2012. gada februārī, sadarbojoties ar Latvijas Bērnu fondu, notiks ziedojumu vākšana projekta īstenošanai, lai pavasarī atklātu Valmieras Glābējsilīti.”


Inesis Boķis, Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs: „Bērnu skaits, kuri kopš 2009. gada nonākuši Glābējsilītēs, pierāda, ka Glābējsilīšu ieviešana Latvijā ir sevi attaisnojusi. Ar tās palīdzību vecāki, kam kādu iemeslu dēļ nav iespēju vai vēlēšanās turpināt rūpēties par bērnu, dod jaundzimušajam iespēju uzaugt pilnvērtīgā ģimenē.  Ceru, ka Glābējsilīte Valmierā  būs risinājums tikai ārkārtas un galējas krīzes apstākļos un Vidzemes slimnīcu topošās mātes izvēlēsies mūsdienīgo apstākļu un kvalitatīvās veselības aprūpes, nevis Glābējsilītes dēļ.”

2007. gadā, uzsakot darbu pie projekta Baby Box – vieta bērna dzīvībai, projekta īstenotāji Latvijā sabiedrisko attiecību kompānija „Divi gani” izvirzīja trīs galvenos projekta mērķus:
-    Glābt to zīdaiņu dzīvības, kuru vecāki ir gatavi paveikt noziegumu.
-    Aktualizēt izmesto jaundzimušo un zīdaiņu problēmu Latvijas sabiedrībā, kā arī reāli pasargāt jaundzimušo bērnu dzīvības.
-    Mudināt sabiedrību aizdomāties par iemesliem, kas liek sievietei un/vai vīrietim spert šādu soli – atstāt savu bērnu –, lai tādejādi, iespējams, laicīgi palīdzētu kādai nelaimē nonākušai un apjukušai ģimenei.
Latvijā pirmais Baby Box tika atklāts 2009. gadā Rīgā, pēc tam Glābējsilīti izveidoja arī Liepājā, Daugavpilī un Ventspilī. Līdz šim Latvijas Glābējsilītēs ievietoti 12 mazuļi – 7 meitenes un 5 zēni. 9 mazuļi atstāti Rīgā, 2 – Liepājā, bet 1 – Daugavpilī.
Baby Box ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Pie Baby Box durtiņām nav ne novērošanas kameru, ne apsardzes.

Ieskaties www.glabejsilite.lv vai www.babybox.lv