Šajā mājā dzīvoja meitas kropļošanā vainotā Siguldas medmāsa. FOTO

Medmāsa Daiga, kuru tur aizdomās par ilgstošu un apzinātu meitas actiņas sakropļošanu, bērnībā bija neparasti klusa un savrupa. Viņas Siguldā mītošie kaimiņi un kolēģi ir šokēti par notikušo, raksta www.kasjauns.lv.

Aiz šīs mājas logiem Siguldā, iespējams, noticis drausmīgs noziegums – māte vairāku gadu garumā kropļojusi savu meitu. Foto: Rojs Maizītis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Aiz šīs mājas logiem Siguldā, iespējams, noticis drausmīgs noziegums – māte vairāku gadu garumā kropļojusi savu meitu. Foto: Rojs Maizītis.

„Klusā” medmāsa un viņas meita
Kāda pie medmāsas mājas sastapta sieviete portālam tvnet.lv pastāstīja, ka, uzzinot par šausminošo noziegumu, ko medmāsa, iespējams, pastrādājusi, radusies baiga un dīvaina sajūta.
„Neticu, ka viņa varēja kaut ko tādu izdarīt. Vienīgā iespēja, kad sieviete var kaut ko tādu izdarīt savam bērnam, ir tad, ja viņai „aizbrauc jumts”,” siguldiete teica un atgādināja, ka medmāsa bijusi labi izglītota. Vienlaikus Daiga jau iepriekš likusies nedaudz dīvaina. Klusa, introverta, noslēgusies, viņa ar savu uzvedību neesot piesaistījusi kaimiņu uzmanību.
Neparasti noslēgti medmāsa esot audzinājusi arī savu vājredzīgo meitu, kuru viņa, iespējams, tīši sakropļojusi.
12 gadus vecā meitene neesot kontaktējusies un draudzējusies ar apkārtējiem vienaudžiem. Lielāko daļu laika esot pavadījusi internātskolā Rīgā, bet, kad atvesta uz Siguldu, pārsvarā uzturējusies savā sētā.
Līdz brīdim, kad no medijiem uzzinājuši par sievietes iespējamiem nodarījumiem, apkārtējie esot jutuši līdzi sievietei, kam tik „šausmīgs liktenis” — viņa iepriekš zaudējusi vairākus citus bērniņus.

Medmāsas Daigas bērnība
Tie kaimiņi, kuri redzējuši Daigu uzaugam, stāsta, ka viņa bērnībā un pusaudža gados pārsvarā dzīvojusies pa savas mājas pagalmu un nav draudzējusies ar citiem bērniem. Medmāsas vecāki uz Siguldu esot pārcēlušies no Cēsīm, kur viņi esot adoptējuši Daigu, jo viņiem pašiem bērnu neesot varējis būt.
Medmāsas tēvs (visticamāk, audžutēvs) esot bijis „dikti solīds cilvēks”, kurš jau senāk nomiris no vēža. Savukārt viņas (audžu)mamma joprojām dzīvoja Siguldā. Vairāk nekā 80 gadu vecā sieviete veselības problēmu dēļ pārvietojas ar lielām grūtībām. Viņa laukā no mājas iznākusi tikai dažas reizes vasarā. Kaimiņi stāsta, ka medmāsas māte atslēgusi telefonu, svešus savā mājā neielaiž un TV vai radio ziņu pārraides neklausoties. Sieviete kaimiņiem paudusi pārliecību, ka viņas meita nav pastrādājusi noziegumu.

Ja mamma tiks atzīta par nevainīgu noziegumā, meitenīte atgriezīsies viņas paspārnē, taču, ja tomēr Daigu notiesās, speciālisti domās, ko tālāk darīt ar meiteni.

Cietusī meitene atrodas drošībā
Siguldas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Daina Reizenberga tvnet.lv neatklāja, kur cietusī meitene patlaban atrodas. Internātskolā viņa patlaban neuzturoties, jo ir skolēnu brīvlaiks. Meitene esot drošībā, un viņas apstākļi esot normāli.
Ja mamma tiks atzīta par nevainīgu noziegumā, meitenīte atgriezīsies viņas paspārnē, taču, ja tomēr Daigu notiesās, speciālisti domās, ko tālāk darīt ar meiteni. Patlaban viņai ir cits aizbildnis, kurš nav radinieks. Aizbildņa vārds netiek atklāts.
Kasjauns.lv jau rakstīja, ka novembra beigās policija aizturēja un tiesa apcietināja kādu 1971. gadā dzimušu medicīnas māsu no Siguldas, kura tiek turēta aizdomās par to, ka viņa ilgstoši un apzināti radījusi mehāniskus acs bojājumus savai šobrīd 12 gadu vecajai meitai, kamēr bērns gulējis miega zāļu iespaidā.
Pēc sešus gadus ilgas meitenītes redzes problēmu pētīšanas mediķiem radušās aizdomas, ka viņai nav iedzimta patoloģija, bet acs tiek bojāta, mehāniski iejaucoties no ārpuses.
Policija izteikusi versiju, ka sieviete varētu būt izturējusies vardarbīgi, un, iespējams, noslepkavojusi divus citus savus bērnus.

Novembra beigās policija aizturēja un tiesa apcietināja kādu 1971. gadā dzimušu medicīnas māsu no Siguldas, kura tiek turēta aizdomās par to, ka viņa ilgstoši un apzināti radījusi mehāniskus acs bojājumus savai šobrīd 12 gadu vecajai meitai, kamēr bērns gulējis miega zāļu iespaidā.


Mediķi: būs nepieciešams ilgs laiks, lai meitenei palīdzētu atveseļoties
Cietušās meitenes ģimeni Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) mediķi pazīst jau daudzus gadus, kopš pirmās reizes, kad meitenīte iestājās Acu slimību klīnikā. Ārstēšanās procesa laikā meitenes māte pret bērnu izturējās rūpīgi, bet reizē arī stingri. Precīzi tika izpildīti visi ārstu dotie norādījumi. Ņemot vērā ģimenes anamnēzi, mediķi uzskatīja, ka meitenes acu diagnoze varbūt varēs pateikt priekšā arī visa pārējā organisma diagnozi, kā tas bieži ir pie ģenētiski predisponētām retām iedzimtām vielmaiņas saslimšanām, Kasjauns.lv uzzināja BKUS.
BKUS psihoterapeite Gunta Andžāne Kasjauns.lv teica: „Ārsti un medicīnas personāls kopumā ir labticīgi. Mēs ticam pacientiem, ka viņi vēršas pēc palīdzības, jo ir patiesa vēlme un vajadzība remdēt savas sāpes un ciešanas. Ārsti vienmēr sagaida pilnu uzticēšanos arī no pacienta, jo tikai savstarpēja uzticība var sniegt vislabāko rezultātu. Ārsts uzlūko bērna māti kā personu, kas ir ieinteresēta bērna veselībā un tic viņai.

Konkrētajā gadījumā māte pielikusi daudz pūļu, izdomas un melu, lai slēptu savus patiesos mērķus no visiem — ārstiem, aprūpes personāla, palīdzības organizāciju cilvēkiem un citām iesaistītajām pusēm. BKUS strādā augstas kategorijas profesionāļi, kuri cenšas ārstēt ne tikai slimību, bet arī bērnu un izprast kopējo kontekstu, kas saistīts ar saslimšanu. Darbs komandā — ārstējošais ārsts, aprūpes personāls, ārzemju konsultantu viedoklis, psihoterapeits un citi, ļauj saskatīt kopējo ainu, kas palīdzēja atklāt patiesību šajā situācijā. Ar ārstēšanu saistītie jautājumi ir konfidenciāla informācija, bet būs nepieciešams ilgs laiks un vairāku ārstu profesionāls darbs, lai palīdzētu meitenei atveseļoties.”

BKUS Acu slimību klīnikas vadītāja Sandra Valeiņa Kasjauns.lv par cietušo meiteni pavēstīja: „Meitenei tika noteiktas neskaitāmas medicīniskās analīzes un veikti dažādi izmeklējumi. Lai arī uz konsultācijām tika piesaistīti dažādu medicīnas nozaru profesori ne tikai no Latvijas, bet arī no ārzemēm, diagnoze palika neskaidra. Gribu teikt paldies pediatrijas oftalmoloģijas profesoram no Londonas, skolotājam un ārstam ar lielo burtu, kurš iedrošināja domāt un pierādīt, ka tā varētu būt vardarbība, jo, ja bērnam ir tikai māte un ārsts gatavojas viņu apsūdzēt noziegumā, kas bērnam atņem māti, kļūdoties var  izdarīt ļoti lielu pārestību. Paldies visiem mediķiem, kuri palīdzēja meitenes, viņas brāļa un māsas ārstēšanā, veicot vairākas izcilas acu operācijas, veicot reanimācijas pasākumus un ilgstošu terapeitisku ārstēšanu.”
 

LTV „Panorāmas”  sižeti par medmāsu, kas apzināti sakropļojusi savu meitu

Reklāma
Reklāma

 

 

Avots: www.kasjauns.lv