Kā saudzēt sevi un mīļos svētku laikā? Ātrās palīdzības mediķu padomi

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi iedzīvotājiem vēl sirsnīgus un mierīgus Ziemassvētkus un atgādina par piesardzību svētku laikā. NMP dienesta iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka svētku dienās pieaug ne tikai kopējais saņemto izsaukumu skaits, bet arī gūto traumu skaits.

Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta ir veselība vai dzīvība, ātro palīdzību var izsaukt zvanot uz tālruni 113. Ilustrators: Jānis Beķeris.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta ir veselība vai dzīvība, ātro palīdzību var izsaukt zvanot uz tālruni 113. Ilustrators: Jānis Beķeris.

Svētku laikam ir raksturīgas traumas, kas tiek gūtas skaidrojot savstarpējās attiecības, kā arī traumas, kas gūtas alkohola lietošanas dēļ – avārijas, uz ceļiem notriekti iereibuši iedzīvotāji, kautiņi.
NMP dienesta mediķi atgādina:

•  Ja svētkos tiek lietots alkohols, jāievēro mērenība. Pie transporta līdzekļa stūres nedrīkst sēsties alkohola vai citu apreibinošo vielu ietekmē. Arī pārvietošanās kājām reibuma stāvoklī ir bīstama, īpaši pa ceļa malu un bez atstarojošiem elementiem, neļaujot autovadītājiem gājēju tumsā savlaicīgi pamanīt.

•  Ievērojiet ugunsdrošības noteikumus - neatstājiet bez uzmanības aizdegtas sveces, eglīšu rotājumus un ar svecēm rotātus Adventes vainagus. Neatstājiet bērnus vienus pašus telpās, kur ir iedegtas svecītes.

•  Sargājiet bērnus no applaucēšanās un apdegumiem, kas visbiežāk notiek mājās vai viesībās tuvinieku klātbūtnē. Mazi bērni visbiežāk applaucējas, sēžot klēpī pieaugušajam, kuri dzer karstu kafiju vai tēju un bērns trauka saturu uzrauj sev virsū. Tāpat bērns var pavilkt galdautu, uzraujot sev virsū kafijas kannu vai krūzi. Bērns var piekļūt arī karstiem katliem uz plīts vai plaukta un noraut tos. Ja bērns ir guvis termisku apdegumu, pieaugušajiem jāatceras – nekavējoties jādzesē apdeguma vieta zem vēsa, tekoša ūdens. Svarīgākais ir pārtraukt karstuma ietekmi uz bērna ādu un dziļākajiem audiem, lai mazinātu apdeguma sekas. Ja apdegums ir lielāks par bērna plaukstu, izsauciet ātro palīdzību, zvanot 113.

Reklāma
Reklāma

•  Bērniem dāvanās pasniedziet viņu vecumam atbilstošas rotaļlietas. Atcerieties, ka maziem bērniem nav piemērotas rotaļlietas, kas veidotas no daudzām sīkām detaļām, ko bērns var iebāzt ausīs, degunā vai mutē un aizrīties vai nosprostot elpceļus.

•  Ja svētkus svinēsiet ārpus mājas, piemēram, mežā pie eglītes, pārliecinieties vai jums ir līdzi viss nepieciešamais – uzlādēts mobilais telefons, pietiekams degvielas daudzums transporta līdzekļa bākā, silts dzēriens, maiņas drēbes un apavi u.c. jums nepieciešamas lietas. Pārdomājiet, kā izskaidrosiet savu atrašanās vietu gadījumā, ja jums būs nepieciešama mediķu vai glābēju palīdzība.

•  Ja esat saslimis ar augšējo elpceļu infekciju, palieciet mājās un nedodieties uz svētku svinībām – tā jūs saudzēsiet savu un apkārtējo veselību.

Atgādinām, ka svētku dienās medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos, var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Telefona darba laiks – brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darba dienās no plkst.18.00 līdz plkst.8.00.
 
Neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta ir veselība vai dzīvība, ātro palīdzību var izsaukt zvanot uz tālruni 113.