Latvijas Leļļu teātris kļūst par jaundibinātās NEECPA organizācijas biedru

7. novembrī Tallinā NUKU teātrī tika nodibināta jauna leļļu teātra mākslas organizācija NEECPA (Northern and Eastern European Centre for Puppet Arts). Latvijas Leļļu teātris kļuva par šīs jaundibinātās organizācijas biedru un valdes pārstāvi.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Trīs dienu laikā kongresa dalībniekiem tika dota iespēja noskatīties Mirko Rajas režijas diplomdarba izrādi "Metamorphosis" pēc Franca Kafkas darba motīviem, noklausīties Ninas Monovas lekciju par leģendārā leļļu teātra režisora Sergeja Obrazcova daiļradi, kā arī būt klāt pasaulslavenā Nīderlandes režisora Dudas Paivas (Eduardo de Paiva Souza) pirmizrādē „Smadzeņu skalošana”, kas tika iestudēta NUKU Igaunijas Valsts Leļļu un jauniešu teātrī.

 

Pēc pirmizrādes Nīderlandes teātra kompānijas mākslinieki vairākas dienas vadīja meistarklases, kurās atklāja savu oriģinālo putugumijas leļļu veidošanas tehniku. Vēl šobrīd Tallinā jaunās iemaņas apgūst arī divi Latvijas Leļļu teātra meistari – māksliniece-skulptore Natālija Davidoviča un leļļu mehānismu meistars Nauris Stalidzāns. Intensīvās meistarklases laikā meistari apgūst jaunas leļļu veidošanas tehnikas, plastisku materiālu apstrādi un to daudzfunkcionālu izmantošanu.

 

Reklāma
Reklāma

Atceļā no Tallinas, Latvijas Leļļu teātrī 10. novembrī viesojās arī izrādes „Smadzeņu skalošana” līdzautors un scenārists Alans Segals, kurš iepazinās ar Rīgas teātri, viesojās slepenajā leļļu istabā un guva radošus impulsus jaunai lugai par marionešu aizskatuves dzīvi. Pašlaik tiek veiktas sarunas par iespēju sadarboties ar mūsdienu dejas un objektu teātra lielmeistaru Dudu Paivu, aicinot viņu iestudēt izrādi pieaugušajiem.

 

Latvijas Leļļu teātra starptautiskā darbība jau kļuvusi par teātra tradīciju – ne tikai regulāri piedaloties dažādos festivālos, bet ik gadu aicinot kādu viesrežisoru, lai teātra repertuārs būtu daudzveidīgs un interesants. Pagājušajā sezonā izrādi „Snaudošā pūķa pasaka” iestudēja Krievijas režisore Nadežda Aleksejeva, tā nomināta Spēlmaņu nakts balvai kā gada labākā izrāde bērniem. Savukārt šīs sezonas sākumā izrādi „Rrrumpel...Rrrūķis” veidoja spāņu-bulgāru režisors Plamens Dipčikovs. Sadarbība ar citu valstu režisoriem nepieciešama gan aktieru profesionalitātes celšanai, gan teātra un leļļu mākslas attīstībai Latvijā. Viesrežisoru darbību Latvijas Leļļu teātrī atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.