Kalkūnos novārdzināto Viku jau var izrakstīt no slimnīcas

Aprūpes centrā „Kalkūni” līdz bada nāvei novārdzinātā Vika veselības stāvoklis ir uzlabojies un ārsti teic, ka viņu var izrakstīt no slimnīcas. Tikko ar cerebrālo trieku slimojušais puisis atzīmēja savu 21. dzimšanas dienu.

Foto: ekrānšāviņš no video.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: ekrānšāviņš no video.

Vikam ir izdevies izķepuroties un savu 21. dzimšanas dienu sagaidīt kopā ar ģimeni Stradiņa slimnīcā.

Vikam meklē jaunu aprūpes centru
Šobrīd Vika stāvoklis no ļoti smaga ir kļuvis par stabilu. Ārsti saka — arī turpmāk Viks varēs baroties tikai caur zondi, taču viņu jau var izrakstīt no slimnīcas. „Jaunieša slimība bija ļoti smagā formā, tur labu rezultātu nemaz nevarēja gaidīt. Komplikācijas šādiem slimniekiem nāk klāt agri vai vēlu. Rīšanas traucējumu dēļ nevarēja pietiekami baroties,” laikrakstam „Diena” atzina Stradiņa klīnikas reanimācijas nodaļas vadītājs Pēteris Ošs.

Ja vien slimība ļoti neprogresēs, gan jau Vikam viss nokārtoties. Viņa mamma Elīna tagad apbraukā valsts sociālās aprūpes centrus un meklē puisim jaunas mājas — tādas, kurās neatkārtotos centrā „Kalkūni” pieredzētais.

Tagad Vika māte nevēlas, lai dēlu izraksta no slimnīcas, kamēr nav garantijas, ka jaunajās mājās būs pretizgulējumu matracis, raksta „Diena”.

Ļoti smaga diagnoze
Vikam ir ļoti smaga diagnoze, taču nelaime visdrīzāk varēja būt mīkstināta, ja kāds būtu laikus pamanījis, ka zēnam sākušās rīšanas problēmas un viņš nespēj uzņemt barību. Kam jāuzņemas atbildība, noskaidrosies Veselības inspekcijas pārbaudē. Taču jau tagad atklājas, iespējams, lielākā kaite — vājā kontroles un uzraudzības sistēma pār centriem, kuros mīt cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem.

Labklājības ministrija šobrīd pārbauda Vika gadījumu. Ministrijā teic, ka viņa lietā bija informācijas pārrāvumi, proti — nepilnīgi aprakstīts Vika aprūpes process. Piemēram, pēc tam, kad zēna lietā fiksēta pirmreizējā informācija par to, ka Vikam ir grūtības ēst, netika aprakstīta tālākā rīcība — vai medmāsa ar šo informāciju iepazinās vai neiepazinās. Viņai būtu jālemj vai jāsauc ģimenes ārsts, vai zēns jāved uz stacionāru. „Dažos līmeņos informācija bija piefiksēta, taču tālākā gaita nav dokumentāli ieraugāma,” stāsta Labjklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu ieviešanas nodaļas vadošā referente Laila Stabulniece.

Sola pārmaiņas
Ministrija tagad sola arī risināt problēmas sociālās aprūpes iestādēs, veicot aprūpes darbinieku apmācību un paaugstinot kvalitātes prasības, un apsverot izmaiņas atalgojuma sistēmā (pašlaik aprūpētāji saņem ap 160 — 190 latiem uz rokas).

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka septembra beigās Latviju pāršalca šokējošs stāsts par ar bērnu cerebrālo trieku slimojošā Vika likteni. Viņš Daugavpils novada sociālās aprūpes centrā „Kalkūni” bija novests līdz bada nāvei, novārdzis ar izgulējumiem.

20 kilogramus smago Viku viņa māte Elīna „izzaga” no „Kalkūniem” un pārveda uz Paula Stradiņa klīnisko universitātes slimnīcu Rīgā. Mediķi Vika veselības stāvokli vērtēja kā ļoti kritisku un atturējās prognozēt viņa atlabšanas iespējas.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma