Uzmanīgi ar pretsāpju medikamentiem vīrusu laikā

Sākoties augšējo elpceļu vīrusu sezonai, biedrība “Veselības projekti Latvijai”, vērš pacientu un ārstu uzmanību uz Zāļu valsts aģentūras (ZVA) atgādinājumu par bieži lietota pretsāpju un pretiekaisuma medikamenta nimesulīda (Aponils, Nimesils, Mesulīds, Coxtrals) lietošanas ierobežojumiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Nimesulīdu nedrīkst lietot pacienti ar drudzi vai gripai līdzīgiem simptomiem un bērni līdz 12 gadu vecumam. Šis ir medikaments kas var izraisīt nopietnus aknu darbības traucējumus vai pat bojājumus, tāpēc sāpju mazināšanai to drīkst lietot tikai gadījumos, kad nav iespējams izvēlēties citas zāles.

Nimesulīda drošums ES tika vērtēts atkārtoti pēc ziņojumu saņemšanas par smagiem aknu bojājumiem Īrijā. Lai arī nimesulīds ir recepšu medikaments un pēc ZVA aģentūras apkopotās statistikas, pēdējo gadu laikā tā lietošana Latvijā ir mazinājusies, tas joprojām tiek samērā plaši lietots un cilvēkiem mājās varētu būt “krājumi”, ko pēkšņas saslimšanas gadījumā izmantot.

“Veselības projekti Latvijai” aicina pacientus būt līdzatbildīgiem par savu veselību un jebkādu zāļu lietošanas gadījumā vienmēr izlasīt lietošanas instrukciju. Elektroniski tās ir  pieejamas ZVA mājaslapā sadaļā Reģistrs.

 

Reklāma
Reklāma