Hronisks melis internetā izkrāpj ziedojumus. Esiet piesardzīgi!

Mazsalacas novadā dzīvojošais Raimonds Stepka jau vairāk nekā gadu ar žēlabainiem lūgumiem un meliem cenšas iežēlināt līdzcilvēkus, lai viņam ziedo naudu veselības uzlabošanai un izdzīvošanai, raksta www.kasjauns.lv.

Foto: ekrānšāviņš no draugiem.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: ekrānšāviņš no draugiem.lv

Tomēr šie konkrētie palīdzības lūgumi ne vienmēr ir patiesi un tādējādi, iespējams, labdari, kuri vēlas ziedot trūkumā un bezizejā nonākušajiem cilvēkiem, naudu ir atvēlējuši personai, kurai tā nemaz tik ļoti nav nepieciešama, kā citiem.

Dīvainais palīdzības lūdzējs un viņa kriminālais dubultnieks
Raimonds Stepka vai kāds cits viņa vārdā, kā to mīl apgalvot pats likteņa pabērns, interneta portālos un sociālajos tīklos ievieto sludinājumus, ka gan viņam pašam, gan viņa ģimenei (reizēm ar vienu, bet reizēm ar diviem bērniem) nav līdzekļu dzīvošanai. Viņš esot slims un nespējot staigāt, tāpēc lūdz pēc palīdzības.
Kasjauns.lv noskaidroja, ka daudz kas Stepkas stāstītajā neatbilst patiesībai. Viņš ir uzskatāms par krāpnieku.
Jāpiebilst, ka žēlastības dāvanu lūdzējs ir dzimis 1968. gadā, kurš noliedz savu saistību ar kādu citu 1968. gadā dzimušo Raimondu Stepku, kurš savulaik ir izcietis cietumsodu par sutenerismu un kādreiz ir bijis parfimērijas firmas „Edvans plus” īpašnieks.
Viņš un par sutenerismu sodītais Raimonds Stepka esot divas dažādas personas, apgalvo mazsalacietis, kurš sakās, ka par sutenerismu sodītais Stepka joprojām it kā sēžot Jelgavas cietumā. Savukārt kāds cits ļaundaris uz viņa vārda esot nodibinājis parfimērijas un kosmētikas tirdzniecības firmu „Edvans Plus”, kuru viņam ir izdevies izslēgt no Uzņēmumu reģistra.

Pēc „neveiksmīgas” operācijas skraida pēc palīdzības
Stepka no Mazsalacas apgalvo, ka viņam ir veikta neveiksmīga mugurkaula operācija, kas viņu piekalusi gultai.
Pretēji apgalvotajam, uzmācīgajam žēlastību lūdzējam gan nav veikta vis mugurkaula, bet gan gūžas operācija. Turklāt tā nav bijusi gluži tik neveiksmīga, ka viņš praktiski kļuvis paralizēts. Kā Kasjauns.lv stāstīja Mazsalacas novada iedzīvotāji, Stepka nemaz augu diennakti neguļ gultā, bet itin bieži un naski „drasē” uz pašvaldību, prasot sociālo palīdzību. Tāpat Stepka necenšas atrast darbu un izaudzēt sev pārtiku piemājas zemītē, kā to dara daudzi laucinieki. Viņš tikai cenšas pārtikt no sociālās palīdzības.

Melo par „ziedot.lv” neiejūtību
Tāpat Stepka ir melojis par to, ka viņš četras reizes ir lūdzis palīdzību organizācijai „ziedot.lv”, bet visas reizes viņam tā ir atteikta. Stepka internetā apgalvoja, ka „ziedot.lv” viņam atteicis tādēļ, ka „ziedot.lv” vispirms palīdzot bērniem invalīdiem un līdzekļu, lai palīdzētu viņam neesot. Ātrākais, kad „ziedot.lv” viņam varēšot palīdzēt ir nākamā gada pavasarī, apgalvo palīdzības lūdzējs.
„Ziedot.lv” pārstāve Inese Danga Kasjauns.lv gan pavēstīja, ka viņa Stepkas uzvārdu dzirdot pirmo reizi. Danga saka: „„Ziedot.lv” pieteikums no Raimonda Stepkas nav saņemts un reģistrēts. Sazinājos ar Raimondu un viņš sacīja, ka esot cilvēki, kas viņa vārda izplata šo informāciju un viņš pats nav lietas kursā un arī pats ar „ziedot.lv” nav sazinājies.”
Kasjauns.lv, sazinoties ar Stepku, pārliecinājās, ka viņš atkarībā no tā, ar ko ir darīšana, – ar iespējamo ziedotāju vai oficiālas institūcijas pārstāvi -, atzīstas vai ne, ka ir attiecīgo palīdzības lūgumu autors.
Ja cilvēks izrāda vēlmi un gatavību ziedot, Stepka cenšas viņu pārliecināt par ziedojuma nepieciešamību. Savukārt, ja par palīdzības lūgumu autoru interesējas oficiālu iestāžu pārstāvji, piemēram, sociālās palīdzības organizāciju darbinieki, viņš stāsta, ka lūgumrakstus slepus rakstījuši viņam nezināmi paziņas.

Dīvainie lūgumraksti
Lūk, viens no pēdējiem Stepkas palīdzības saucieniem, kas bija izsūtīts sociālā tīkla „draugiem.lv” lietotājiem (publicējam bez stila izmaiņām):
„Nāku pie Jums ar ļoti lielu lūgumu, jo nezinu ko iesākt! Nupat, pārcietu ļoti smagu mugurkaula operāciju Gaiļezera slimnīcas 16. nodaļā. Operācija visticamāk nav izdevusies - jūtos vēl sliktāk nekā pirms operācijas, arī kompjūtera rezultāti uzrāda, ka nepieciešama otra operācija. Nevaru paiet, pagulēt, apsēsties. Zāles izrakstītas, bet tās izņemt nav par ko, arī par operāciju pilna samaksa, nepieciešama korsete un citi medicīnas palīglīdzekļi, bet arī tos nav par ko nopirkt.
Ģimenē esam trīs cilvēki - sieva, 2 gadus vecs bērniņš un es pats. Sieva gaida otru bērniņu un ir pēdējos mēnešos. Iztiekam ar GIM pabalstu ,bet ar to pietiek samaksāt rēķinus un 2 dienām paēst. Nepieciešamas zāles ari sievai.”
Mums nav tādu tuvinieku, kas spētu palīdzēt. Agrāk, kad strādāju, palīdzēju cilvēkiem, ziedoju. Ļoti lūdzu - palīdziet tik, cik spējat atļauties! Ceru, ka man būs iespēja strādāt, dzīvot, darīt laimīgu ģimeni.
Lūdzu no sirds - glābiet! No sirds būšu Jums pateicīgs.” .

Šovasar jūnijā Stepka publicēja arī cita satura sludinājumu, kas publicēts portālā ventassbalss.lv. Tajā teikts:
„Godājamie Cienītie Cilvēki! Nāku pie Jums ar dziļu lūgumu.
Esu vienmēr strādājis, palīdzējis citiem, ziedojis bērniem invalīdiem. Esu bez kaitīgiem ieradumiem. Dzīvoju ar savu ģimeni. Audzinām 2 bērniņus, sieva strādāt nevar, ir veselības problēmas, mazi bērni pie viena.
Iztiekam ar 52 lati, ko piešķīrusi Sociālā daļa ik mēnesi. Nesanāk pat rēķiniem samaksāt. Griežos pie Jums sakarā ar to, ka nepieciešama smaga operācija mugurkaula diskam un citiem orgāniem. Lūdzu ziedojiet kaut nu pa 1 santīmam. Būšu Jums mūžīgi pateicīgs. Šī operācija ļoti nepieciešama.
Dārgie mīļie cilvēki, ja Jūs varat spēt saprast, palīdzēt. Lūdzu Jums palīdziet! Dieviņš mums līdzās un palīdzēs visiem! Lūgsim. Ticēsim. Lai Dievs Jūs svētī!”
Interesanti, ka jūnijā palīdzības lūdzējs kopā ar sievu audzina divus bērnus, bet šomēnes tikai vienu. Tas vien jau liek šaubīties par šo lūgumrakstu sacerētāja godprātību.

„Nezinu, ko cilvēki domā”
Kad kasjauns.lv sāka izrādīt pastiprinātu interesi par Stepkas palīdzības lūgumiem, no viņa sievas Baibas Beņķes tika saņemts šads paskaidrojums (vēstulē labotas tikai uzkrītošākās gramatiskās kļūdas, kuru ir ļoti daudz):
„Kāds mana vīra vārdā nosūtījis iesniegumu uz „ziedot .lv”.
Bet tikko zvanīja un paskaidroja, ka tas neesot saņemts ! Kad vīrs bij slimnīcā, tad nodeva tekstu paziņām. Bet paziņas pateica, ka atteikts līdz 2012 gadam!
Izrādās nav patiesība. Tikko runāja Raimonds pa telefonu ar „ziedot.lv”, kur paskaidroja ka jāsavāc nepieciešamie dokumenti un jānosūta. Bet nebūs iespējas aizbraukt sakārtot, jo vīram jāiet uz slimnīcu. To nav iespējams izdarīt, jo mājā ir sarežģītas lietas - pate esu pēdējā mēnesī grūtniece.”
Sarunā ar anonīmu potenciālo ziedotāju Stepka gan apgalvoja, ka pats personīgi esot vērsies „ziedot.lv” ar lūgumu pēc palīdzības. Nesen viņš arī potenciālajam ziedotājam atsūtīja arī šādu vēsti:
„Esu ļoti slims un pēc operācijas jūtos 10-kārt sliktāk. Kā arī nav zāles un nepieciešama otra operācija. Palīdzēt neviens nevar un nevarēs, jo cilvēki nezinu ko domā un laikam arī palīdzēt nevar.”

Nekaunīgie meli
Mazsalacas novada Sociālā dienesta vadītāja Agrita Bērziņa Kasjauns.lv pastāstīja, ka Stepka jau kādu pusotru gadu internetā izplata dažādus palīdzības lūgumus. Pie tam tie brīžiem ir ļoti pretrunīgi. Piemēram, viņš it kā esot apgalvojis, ka autokatastrofā  bojā esot gājuši vecāki, bet tā neesot tiesa – viņi ir sveiki un veseli.
Tāpat apgalvojums, ka viņam veikta neveiksmīga mugurkaula operācija nav tiesa. Viņam esot veikta gūžas operācija un novada dome no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem viņam tās apmaksai ir piešķīrusi 150 latus. Operācijas kopējās izmaksas ir ap 600 latiem, bet Stepkas sieva kādā vēstulē apgalvo, ka šīs operācijas apmaksai ir nepieciešams vēl vismaz piecas reizes vairāk naudas nekā šie 150 latu (tātad ap 750 latu).
Tāpat esot jāšaubās arī par to, ka šī operācija bijusi neveiksmīga, jo divas dienas pēc tās Stepka pats uz savām kājām esot atnācis pēc pabalsta. Viņš neguļot savārdzis mājās, bet gan itin bieži staigājot pēc palīdzības uz novada centru.
Neskatoties uz visiem šiem meliem, Mazsalcas dome tomēr palīdz Stepkam, - piešķirot gan garantētās iztikas minimumu, gan pārtikas pakas.
Stepka to vien darot kā prasot palīdzību, bet pats necenšoties uzlabot savu stāvokli - ne meklē darbu, ne arī audzējot pārtiku savā piemājas zemītē, kā to dara daudzi laucinieki.
Kasjauns.lv pārliecinājās, ka Stepka cilvēkus cenšas iežēlināt apgalvojot, ka viņam atbalstu it kā esot piesolījuši arī sabiedrībā pazīstami cilvēki, Piemēram, bijusī iekšlietu ministre, tagad izdevniecības „Rīgas Viļņi” galvenā redaktora vietniece Linda Mūrniece viņam esot apsolījusi „palīdzēt ar bērnu drēbītēm”. Tomēr tā nav tiesa, Mūrniece to kategoriski noliedz – viņa Stepku nepazīst un viņam neko neesot solījusi. Tāpat Stepka teicās, ka viņam palīdzēt grasoties arī ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis.

Raimonda Stepkas kriminālais dubultnieks
Datu bāzēs ir arī atrodama informāciju par kādu 1968. gadā dzimušo Raimondu Stepku, ar kuru gan Mazsalacā dzīvojošais Raimonds Stepka noliedz savu saistību.
* 2004. gadā Augstākās tiesas Senāts spēkā atstāja Raimondam Stepkam piespriesto trīs gadu cietumsodu par sutenerismu. Šis Stepka par 30 latiem kādam Mārim Bukovskim piegādāja Rīgas Centrālstacijā savervētas meitenes, kuras pēc tam nosūtīja seksverdzībā uz Vāciju.
Tiesas prāvas laikā Raimondam Stepkam veica psihiatrisko un psiholoģisko ekspertīzi, kura viņu atzina par daļēji pieskaitāmu.
* Savulaik Uzņēmumu reģistrā bija atrodama informācija, ka Raimonds Stepka ir parfimērijas un kosmētikas tirdzniecības firmas „Edvans Plus” vienīgais valdes loceklis.
* 2009. gadā Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesa izskatīja lietu pret Raimondu Stepku, kurš bija palicis parādā SIA „Juliānus Finanses”.
 

Avots: www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma