Notikums Latvijā: Mazais Viks nonāk slimnīcā, novārdzināts no bada

Kā no koncentrācijas nometnes – badā novārdzināts, ar izgulējumiem līdz kaulam – Paula Stradiņa slimnīcā māte ievedusi savu dēlu Viku, kuru viņu „nozaga” sociālās aprūpes centrā „Kalkūni”, vēsta ziņu portāls www.kasjauns.lv.

„Mans bērns ir pārvērties skeletiņā, kas apvilkts ar ādu,teic māte.  Foto: ekrānšāviņš no video

FOTO: Mammamuntetiem.lv

„Mans bērns ir pārvērties skeletiņā, kas apvilkts ar ādu,"teic māte. Foto: ekrānšāviņš no video

 

Zēna veselības stāvokli pašreiz ir ļoti smags, un klīnikas mediķi, veicot sarežģītas operācijas un medicīniskas manipulācijas, cenšas glābt viņa dzīvību.

 

Sociālās aprūpes centra „Kalkūni” darbinieki bezkaunīgi melo 

Elīnai priekšlaicīgi dzimušais Viks sirgst ar neizdziedināmu slimību – bērnu cerebrālo trieku – un pārvietojas invalīdu ratiņos. Viņš bija nodots aprūpē Valsts sociālās aprūpes centrā „Kalkūni” Daugavpils novadā, kamēr māte pabeigs studijas Latvijas Universitātē un pieskatīs savu mazgadīgo mazmeitu. „Kalkūnu” klients Viks jau bijis ne vienu reizi vien. Tomēr nesenā uzturēšanās aprūpes centrā viņam izrādījusies liktenīga, raksta tvnet.lv. 

 

Māte pastāstīja, ka aprūpes centra darbinieki klaji viņai meloja sakot, ka bērna stāvoklis ir labs, bet paši mērdējuši bērnu badā līdz nepazīšanai. Elīna LNT raidījumam „Tautas balss” atklāja, ka pusotru gadu pēc dēla ievietošanas Kalkūnu centrā māti aprūpes centra darbinieki informēja, ka bērns drīzumā varētu mirt. Aizbraukusi pēc dēla, māte ieraudzīja Viku novārgušu, bālu, burtiski skeletu ar ādu vien. 

Viks ne tikai nebija saņēmis pietiekamā daudzumā barību, zaudējis svaru un ieguvis izgulējumus, bet visa iespaidā saslimis arī ar plaušu karsoni. Stradiņa slimnīcas ārsti, ieraugot šo zēnu, neesot spējuši pat valdīt asaras.

Viņš ne tikai nebija saņēmis pietiekamā daudzumā barību, zaudējis svaru un ieguvis izgulējumus, bet visa iespaidā saslimis arī ar plaušu karsoni. Stradiņa slimnīcas ārsti, ieraugot šo zēnu, neesot spējuši pat valdīt asaras, vēsta „Tautas balss”. 

 

Māte dēlu izglābj no „koncentrācijas nometnes” 

Puisītis centrā „Kalkūni” atradās no pagājušā gada, un māte katru dienu bija zvanījusi uz Kalkūniem un interesējusies par bērna stāvokli. Katru reizi viņai ticis stāstīts, ka bērna stāvoklis ir labs, bet pēkšņi piezvanījuši un teikuši, ka viņas bērns atrodas tuvu nāvei, kas izskaidrojams ar progresējošo slimību. 

 

Elīna pa telefonu paziņoja, ka vēlas paņemt bērnu uz mājām, ja nu bērns mirst, tad vismaz blakus mātei. Taču viņai neieteica braukt, jo, redz, tā ir valsts iestāde un bērnu viņai neatdošot. Sieviete piedraudot, ka izsauks policiju, devās pie dēla personīgi. Kad viņa ieraudzīja Viku, viņa uzreiz saprata, kādēļ sociālie darbinieki nevēlējās šo vizīti. 

 

„Mans bērns ir pārvērties skeletiņā, kas apvilkts ar ādu. Pusotru gadu man ticis melots par fizioterapiju, masāžām un pērļu vannām. Ieraugot viņu, man uzreiz ir bijis skaidrs, ka viņu nav pat pārgriezuši no sāna uz sānu: viņam ir šausmīgi izgulējumi, viņš ir novārdzināts”, pauda māte. Kalkūnu aprūpes centru Elīna sauc par Osvencimu un teic, ka dēlu vārda tiešā nozīmē izņēmusi no koncentrācijas nometnes. 

 

Tikmēr centra „Kalkūni” dokumentos ir ierakstīts, ka bērnam tikušas dažādu speciālistu konsultācijas. 

 

Nevar norīt barību 

Reklāma
Reklāma

Māte ir šokā no darbinieku vienaldzības un bezrūpības, viņa ir pārliecināta – bērnu mērdējuši badā. Tagad Stradiņa slimnīca novārgušo Viku baro caur zondi un viņam tiek nodrošināta mākslīgā elpināšana. 

 

Elīna, vedot novārdzināto dēlu uz Stradiņa slimnīcu Rīgā, piedzīvojusi, kā dēls automašīnā vairākas reizes zaudējis samaņu. Bērns bijis tik vārgs, ka neesot spējis ne elpot, ne atvērt acis. „Viņš raustījās krampjos, viņam trūka elpas, balss,” pārdzīvojumos dalās zēna māte. 

 

Stradiņa slimnīcas ārsts Pēteris Ošs atzina, ka zēna veselības stāvoklis šobrīd esot ļoti smags. 

 

Bērnam ir grūtības norīt barību, kas acīmredzot aprūpes centra „Kalkūni” darbiniekiem bijis vienalga: ja reiz nevar norīt, tad lai neēd. „Viņš nevarēja uzņemt pietiekami daudz barības, tādēļ viņa stāvoklis lēnām pasliktinājās. Tad vēl pievienojās plaušu iekaisums,” skaidroja Ošs. „Tas, ka viņš kārtīgi nepaēda, tas ir skaidrs. No mūsu viedokļa, tā nepaēšana nebija tāpēc, ka nedeva ēst, bet viņš nevarēja norīt un to viņi (aprūpes centrā) nepamanīja laikus.” 


Aprūpes centros bērniem drausmīgi apstākļi? 

Ošs arī piebilst, ka Viks nav vienīgais, kurš tik dzīvībai kritiskā veselības stāvoklī atvests no aprūpes centra. Ir bijuši arī citi līdzīgi gadījumi un viņš aicina šai problēmai pievērst pastiprinātu valsts institūciju uzmanību. 

 

Par stāvokli Kalkūnos ir tikusi informēta Veselības ministrija, Veselības inspekcija un policija. Savukārt „Kalkūnu” vadību šajās dienās izvairās tikties ar žurnālistiem un atbildēt uz konkrētiem jautājumiem. 

 

„Tas viss ir uz viņu („Kalkūnu” personāla) sirdsapziņas, uz viņu tiesisko apziņu. Ne jau es būšu tas soģis, kas viņus sodīs! To darīs citi - ar likumu, kā mūsu valstī tas būtu jādara,” saka Elīna. 

 

Bijusī sociālā aprūpes centra „Kalkūni” darbiniece Ludmila Golunova, kas savulaik bija arī Vika ārstējošā ārste, „Tautas balsij” teica, ka bērna stāvoklis neapšaubāmi liecina par slikto aprūpi. Golunova vairākkārt ir ziņojusi vadībai par darbinieku bezrūpīgo attieksmi pret bērniem, taču neskatoties uz to, viņa palika nesadzirdēta. Tas bijis par pamatu arī viņas iesniegumam par viņas atlaišanu. Pēc ārstes vārdiem, Viks nav vienīgais, kas nesaņem kārtīgu aprūpi. 

 

Avotswww.kasjauns.lv