Asins donori, atsakoties no kompensācijām, izglābuši 150 jaundzimušos. Paldies!

Pateicoties asins donoru dāvinātajai fototerapijas iekārtai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Neonatoloģijas klīnikā divu gadu laikā vismaz 150 bērni ir saņēmuši fototerapijas seansus un tiem ir novērsts neatgriezenisks smadzeņu bojājums.

Pateicoties asins donoru dāvinātajai fototerapijas iekārtai divu gadu laikā vismaz 150 bērni ir saņēmuši fototerapijas seansus un tiem ir novērsts neatgriezenisks smadzeņu bojājums.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pateicoties asins donoru dāvinātajai fototerapijas iekārtai divu gadu laikā vismaz 150 bērni ir saņēmuši fototerapijas seansus un tiem ir novērsts neatgriezenisks smadzeņu bojājums.

Atgādinām, ka laikā no 2009.gada 14. maija līdz 2009.gada 14. jūnijam Valsts asinsdonoru centra (VADC) organizētajā akcijā „Pie:dalies!” donori, ziedojot asinis un atsakoties no pusdienu kompensācijas, kopā BKUS uzdāvināja 1496,98 latus fototerapijas BiliTx iegādei, kas nepieciešama mazo pacientu ārstēšanai.
Kā VADC informēja BKUS Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece, tad apmēram 50 % laikā dzimušiem bērniem un 85 % priekšlaikus dzimušiem bērniem tiek novērota jaundzimušo dzelte. Vairumā gadījumu dzelte veidojas normālu, fizioloģisku procesu rezultātā un neprasa nekādu medicīnisku palīdzību, taču ir arī tādas situācijas, piemēram, mātes un jaundzimušā asins grupas un/vai rēzus nesaderība, kad dzeltes pastiprināšanās (nesaistītā bilirubīna) ir tik strauja un izteikta, ka neārstēšanas gadījumā neatgriezeniski bojā smadzenes. Sekas ir neatgriezeniskas — bērnam ir kustību un intelekta attīstības traucējumi.

Valsts asinsdonoru centra (VADC) organizētajā akcijā „Pie:dalies!” donori, ziedojot asinis un atsakoties no pusdienu kompensācijas, kopā BKUS uzdāvināja 1496,98 latus fototerapijas BiliTx iegādei, kas nepieciešama mazo pacientu ārstēšanai.

R. Namniece pastāstīja, ka šādos gadījumos ārsta uzdevums ir panākt bilirubīna līmeņa samazināšanos bērna asinīs, īpaši tas attiecināms uz potenciāli kaitīgā — taukos šķīstošā – bilirubīna līmeni. To var izdarīt divējādi: ar dienas gaismas terapiju (tā saucamo fototerapiju) vai ar asins apmaiņas operāciju (apmainot bērna asinis ar donora asinīm).
VADC informē, ka fototerapijas būtība ir sekojoša: apgaismojot bērna ādu ar dienas gaismas stariem, šo staru iedarbībā kaitīgais un grūti izvadāmais taukos šķīstošais bilirubīns pārveidojas par savu fotoizomēru un kļūst ūdenī šķīstošs, līdz ar to — arī nekaitīgs un daudz vieglāk izvadāms no organisma.

Reklāma
Reklāma


VADC informē, ka fototerapijas BiliTx iekārta, kuru par asins donoru saziedotajiem līdzekļiem iegādājusies BKUS, ļauj mātei turēt un zīdīt bērnu terapijas laikā. Tas neizstaro ultravioleto un infrasarkano staru viļņus, kuri var apdraudēt bērna veselību.
 

Ieskaties. www.donors.lv