Mammam.lv/tetiem.lv veidotāja: Par ko balsot vēlēšanās?

Šis būs subjektīvs partiju vērtējums, ko raksta viena no šī portāla veidotājām, četru bērnu mamma, pēc izglītības politoloģe. Esmu izlasījusi visas partiju programmas un, cik nu tas bijis iespējams, skatījusies un klausījusies priekšvēlēšanu diskusijas. Ļoti priecāšos, ja saruna raisīsies arī pēc šī raksta, jo līdz sestdienai mums visiem jāizdara ļoti svarīga izvēle.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Balsot noteikti ir jāiet, jo tas ir pirmais solis, kas jāsper mums pašiem, lai varētu kaut ko prasīt no politiķiem. Taču par kuru partiju, lai atdod savu balsi?

 

Un vēl ļoti svarīgi ir neaizmirst, kāpēc vispār notiek šīs ārkārtas vēlēšanas. Tāpēc, ka mēs visi kopā atlaidām 10. Saeimu! Un, piemēram, darba tirgū cilvēks, ko atlaiž, vairs nedrīkst pieteikties uz to pašu darba vietu vēlreiz.

Un vēl viena ļoti svarīga kopsakarība! Lūdzu, neaizmirstiet, ka visi, kas balsoja par Saeimas atlaišanu, pēc būtības balsoja pret Zaļo un Zemnieku savienību, pret Šlesera partiju un Tautas partiju, pēdējā šajās Saeimas vēlēšanās vairs nepiedalās.

 

 

Diemžēl tā saucamajās mazo partiju programmās redzami vien tukši saukļi: “palielināsim algas, pensijas, pabalstus”. Dažnedažādas pērles pavīd arī priekšvēlēšanu diskusijās, piemēram, Kristīgi demokrātiskā savienība cer atrisināt Latvijas demogrāfijas problēmu, aizliedzot abortus... Tautas kontrole sola maksāt lielu naudu par katru bērnu, tikai nespēj atbildēt uz jautājumu, no kurienes šī nauda tiks ņemta.

Ar tukšiem solījumiem nemētājas vien Pēdējā partija, nesolot zilus brīnumus, bet aktualizējot politiķu darbības principus un vērtības. Tāpēc, ja negribat balsot par lielajām un naudīgajām partijām, izlasiet Pēdējās partijas programmu:

http://www.cvk.lv/cgi-bin/wdbcgiw/base/komisijas2010.cvkand11.sak


...partijas programma un diskusijās dzirdētais ļauj cerēt, ka Zatlera partijas iesaistīšanās politikā var būt, ja ne gluži jauns sākums, tad ļoti veselīga esošās politiskās vides un kultūras atsvaidzināšana.

 

Ko ģimenēm sola lielās partijas?

Vienotība sola ģimenēm drošības sajūtu, ne tikai pabalstu un nodokļu atvieglojumu veidā, bet Valda Dombrovska vadībā gādājot par ekonomisko stabilitāti valstī. Partija lepojas, ka šovasar Saeimā nobalsots par to, ka turpmāk visiem bērniem jānodrošina vienāda pieejamība valsts bērnudārziem no pustra gada un sola nākamā iesaukuma laikā gādāt arī par neauglīgajiem pāriem, novirzot neauglības ārtsēšanai valsts līdzekļus.

Ar partijas programmu viss ir kārtībā, taču mani mulsina šīs partijas nekonsekvences attiecībā pret saviem partijas biedriem (Mūrniecei pēc pagājušajām vēlēšanām bija visvairāk mīnusu, taču viņu iecēla par iekšlietu ministri, Lolita Čigāne, kas ilgus gadus cīnījusies pret korupciju, pati šmaucās, lai nelegāli ievestu Latvijā lakatiņus savam veikalam, Vienotībā iestājās par Šlesera kratīšanu, taču savas partijas biedru Arti Kamparu kratīšanai neizdeva, utt.,), kā arī spēja iesaistīties jebkādos kompromisos, arī tad, ja jāatsakās no svarīgiem principiem, pašcieņas un pats svarīgākais – arī valsts interesēm.

Reklāma
Reklāma

Zatlera Reformu partija

Rūpīgi izstrādāta partijas programma, daudz svaigu un interesantu ideju, kas aizgūtas no citu valstu pozitīvās pieredzes. Nekad nevar zināt, vai visas labās idejas var ieviest dzīvē un vai citu valstu piemērs var būt pozitīvs arī Latvijā, taču partijas programma un diskusijās dzirdētais ļauj cerēt, ka Zatlera partijas iesaistīšanās politikā var būt, ja ne gluži jauns sākums, tad ļoti veselīga esošās politiskās vides un kultūras atsvaidzināšana. Tāpat arī rodas sajūta, ka šīs partijas pārstāvji tiešām saprot, kas ir svarīgākie jautājumi, lai ģimenēm garantētu drošību un veicinātu izšķiršanos par labu otrajam un trešajam bērniņam. Kā dažus no šiem punktiem var minēt: bērnudārzu pieejamība no pusotra gada vecuma, nemainīgs pabalsta lielums, ja nākamais bērniņš dzimst 36 mēnešu laikā pēc iepriekšējā mazuļa, vienam no vecākiem iespēja izvēlēties daļēju darba laiku.
Zatlera reformu partijas programma:

http://www.cvk.lv/cgi-bin/wdbcgiw/base/komisijas2010.cvkand11.sak

 

Šlesera Reformu partija LPP/LC
Lai kā būtu saukusies un pārsaukusies Šlesera vadītā partija, tā vien mēr iestājusies par ģimeniskām vērtībām un finansiālu atbalstu ģimenēm, piemēram, māmiņalgas nodrošināšanu līdz 2 gadu vecumam. Taču ļoti diskutējams ir jautājums par to, kādas ir paustās ģimenes vērtības. Kristīgās ticības mācīšana skolā? Geju apmētāšana ar olām? Abortu aizliegšana?

Partija lielās, ka laikā, kamēr darbojās Bērnu un ģimenes lietu ministrija no 2005. gada līdz 2008 katru gadu bērnu skaits pieaudzis par 6-7%, taču jābūt godīgiem un jāatzīst, ka šis demogrāfijas pieaugums nav skaidrojams tikai ar pabalstiem, bet gan galvenokārt ar demogrāfisko sprādzienu astoņdesmito gadu vidū un attiecīgi, šajos gados reproduktīvā vecumā pieauga atsoņdesmito gadu vidū dzimušās sievietes. Un vai Eiženija Aldermane, kas no Šlesera Reformu partijas kandidē uz izglītības un kultūras ministres posteni ir sakārtojusi bērnudārzu jautājumu turīgajā Rīgas pašvaldībā?

 

... atļaušos neteikt pilnīgi neko par partiju, kura joprojām atļaujas veicināt naidu starp latviešiem un krieviem

 

Politisko partiju apvienība "Saskaņas Centrs" sola finansiālu un sociālu atbalstu ģimenēm, dzimumu līdztiesības stiprināšanu un uzstāj, ka bērni ir prioritāte. Tikai pāris piebildes no manas puses. Saskaņas centra apsaimniekotajā Rīgā joprojām ir visielākais bērnudārza vietu trūkums un pat jaunie noteikumi, pēc kuriem vecākiem tiks segta daļa bērnudārza maksa privātajā bērnudārzā, nav godīgi! Piesakoties šai kompensējamai naudiņai, bērns ir jāizņem no rindas uz valsts bērnudārzu. Lai gan visiem taču skaidrs, ka maksa par privāto bērnudārzu, pat ar daļēju kompensāciju ir vismaz trīs reizes lielāka kā maksa valsts bērnudārzā... Pensionāri Rīgas sabiedriskajā gtransportā var braukt bez maksas (lēmums, kas tika pieņemt nedēļu pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām), savukārt skolēni – nē!


Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK"

Jau raksta sākumā minēju, ka tas būs subjektīvs. Tāpēc atļaušos neteikt pilnīgi neko par partiju, kura joprojām atļaujas veicināt naidu starp latviešiem un krieviem un balstīt savu kampaņu, nevis uz programmu, bet etniskiem principiem!

 

Zaļo un Zemnieku savienība

Arī par šo partiju tās ministru prezidenta amata kandidāta dēļ nerakstīšu vispār neko.