No 1. jūlija vecāku pabalstu izmaksās par iepriekšējo mēnesi

Ja līdz šim vecāku pabalstu maksāja avansā, tad turpmāk cilvēkiem, kuriem bērns būs dzimis pēc 2011.gada 1.jūlija, to izmaksās par iepriekšējo mēnesi. Vecāku pabalsta izmaksas kārtība mainīta, lai novērstu vecāku pabalsta iespējamās pārmaksas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

To paredz otrdien, 24.maijā, valdībā apstiprinātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība.

Šādi šobrīd izmaksā arī bezdarbnieka pabalstu.

Minētās izmaiņas ir nepieciešamas, jo Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vecāku pabalstu izmaksā, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta (VID) informāciju par periodiem, kuros cilvēks atradies bērna kopšanas atvaļinājumā vai nav guvis ienākumus kā  pašnodarbinātais. Proti, izmaksājot pabalstu par iepriekšējo mēnesi, VSAA jau vairumā gadījumu būs šādu informāciju no VID jau saņēmusi.

Šobrīd ir konstatēti gadījumi, kad vecāku pabalsta saņemšanas laikā tā saņēmēji sistemātiski izmantoja bērna kopšanas atvaļinājumu pa daļām - vienu vai dažas dienas kalendārā mēneša sākumā un vienu vai dažas dienas kalendārā mēneša beigās. Tādējādi daži vecāku pabalsta saņēmēji vienlaikus strādāja un saņēma pabalstu pilnā apmērā, bet citi, kas, neizmantojot bērna kopšanas atvaļinājumu, strādāja visu mēnesi, tikai 50 % apmērā.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informācijas, uz 2011.gada februāri šādā veidā vecāku pabalstu saņēma 66 cilvēki. Kopumā vecāku pabalstos pārmaksātā summa ir 54,7 tūkst. latu.

Labklājības ministrija (LM) atgādina, ja bērns bija dzimis līdz 2010.gada 2.maijam, un vecāku pabalsta saņēmējs bērna kopšanas laikā arī strādāja, vecāku pabalstu piešķīra 50% apmērā no aprēķinātā pabalsta. Savukārt par bērna kopšanu, kurš dzimis pēc 2010.gada 2.maija, vecāku pabalstu 70% apmērā no cilvēka vidējās apdrošināšanas iemaksu algas izmaksā tikai cilvēkiem, kas nestrādā, bet atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bezalgas atvaļinājumā (piešķirts sakarā ar bērna kopšanu), vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātie.

Vecāku pabalstu izmaksā par pilnu kalendāra mēnesi. Tā mērķis ir sociāli apdrošinātam cilvēkam kompensēt ienākumus, kas nav gūti bērna kopšanas dēļ.

Pēc LM rīcībā esošās informācijas šī gada martā vecāku pabalstu saņēma 10 494 cilvēki.

Informāciju sagatavoja:

Marika Kupče, Komunikācijas nodaļas vadītāja, 67021581, 29538825, marika.kupce@lm.gov.lv.

Reklāma
Reklāma