Zviedrijā atvērts bērnudārzs, kura audzēkņiem nav dzimuma

Vienā no Zviedrijas bērnudārziem nav ne zēnu, ne meiteņu. Bērnudārzs nav slēgts – to joprojām apmeklē tie paši 33 bērni, tikai viņiem vairs nav dzimuma. Bērni tiek saukti par „draugiem”, informē www.kasjauns.lv.

Bērnudārza darbinieki cenšas izvairīties no vārdu „viņš” un „viņa” izmantošanas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Bērnudārza darbinieki cenšas izvairīties no vārdu „viņš” un „viņa” izmantošanas.

Bērnudārza darbinieki cenšas izvairīties no vārdu „viņš” un „viņa” izmantošanas. Tā vietā tiek lietots nekatrās dzimtes vārds hen. Lai arī klasiskajā zviedru valodā šāda vārda nav, atsevišķu homoseksuāļu un feministu žargonā tas tiek izmantots. 

„Mēs izmantojam šo vārdu, kad bērnudārzā gatavojas ierasties, piemēram, ārsts, policists, elektriķis vai santehniķis. Mēs nezinām, vai tas būs vīrietis vai sieviete, tāpēc mēs vienkārši sakām, ka hen atnāks ap diviem dienā. Tādā veidā bērni var iedomāties gan vīrieti, gan sievieti. Tas paplašina viņu redzesloku”, - stāsta 52 gadus vecā bērnudārza vadītāja Lotta Raialina. 

Lai bērniem neveidotos dzimumu stereotipi, audzinātāji sevišķu uzmanību veltījuši jaunu bērnu grāmatu izvēlei, kā arī bērnu rotaļlietām un to krāsai. Arī lellēm piemīt visas anatomiskās īpatnības – kā zēnu, tā meiteņu. 

„Sabiedrība no meitenēm sagaida, ka tās būs sievišķīgas, jaukas un skaistas, bet no zēniem – ka tie būs vīrišķīgi, parupji un sabiedriski. Bērnudārzs Egalia sniedz bērniem fantastisku iespēju būt tādiem, kādi viņi vēlētos būt patiesībā”, - skaidro audzinātāja Džennija Jonsone. 

Bērnudārza direktore Raialina norāda, ka viņas mērķis ir radīt vidi, kurā valda iecietība pret homoseksuāļiem, lesbietēm, biseksuāļiem un transseksuāļiem.

Bērnudārzs, kas tiek finansēts no valsts budžeta, atvērās 2010.gadā Sodermalmē – Stokholmas rajonā, kas pazīstams tieši ar savu liberālo attieksmi. Tas domāts bērniem vecumā no viena līdz sešiem gadiem. Bērnudārzs ir viens no radikālākajiem piemēriem zviedru centieniem panākt pēc iespējas lielāku dzimumu vienlīdzību sākot jau no mazotnes. 

Neskatoties uz visai radikālo audzināšanas manieri, bērnudārzs ir ļoti labi apmeklēts, uz iekļūšanu tajā izveidojusies paprāva rinda un tikai viens bērns no tā izņemts. 

Reklāma
Reklāma

Bērnudārza direktore Raialina norāda, ka viņas mērķis ir radīt vidi, kurā valda iecietība pret homoseksuāļiem, lesbietēm, biseksuāļiem un transseksuāļiem. Tāpēc bērniem tiek lasītas tādas grāmatas, kā, piemēram, stāsts par diviem žirafu tēviņiem, kuri pārdzīvo, ka viņiem nevar būt bērni līdz neatrada pamestu krokodila olu. 

 

Avots: www.kasjauns.lv