"Man ceturto bērnu nevajag, es viņu atstāšu šeit"

"Man tikko bija piedzimis bērniņš, kad, ejot pa dzemdību nama gaiteni, kādu māti dzirdēju sakām: "Man ceturto bērnu nevajag, es viņu atstāšu šeit."," portālam mammam.lv/tetiem.lv stāsta māmiņa Rita, kas bija šokēta par nule dzemdējušās sievietes vienaldzību, pametot mazulīti. Šogad Rīgas Dzemdību namā atstāti jau astoņi jaundzimušie.

Rīgas Dzemdību nama personāls cenšas palīdzēt un mudināt sievieti neatteikties no bērna, tomēr tas izdodas samērā reti.

FOTO: Arturs Šulcs

Rīgas Dzemdību nama personāls cenšas palīdzēt un mudināt sievieti neatteikties no bērna, tomēr tas izdodas samērā reti.

Šogad Rīgas Dzemdību namā kopumā ir noformēti seši atteikumi no bērniem un vēl divi mazuļi tika pamesti, pastāstīja Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja Ilze Lietuviete. Pēdējos gados atstāto bērnu skaits ir pieaudzis, piemēram, 2008. gadā Rīgas Dzemdību namā tika pamesti trīs bērni un tika noformēti desmit atteikumi, savukārt pērn tika pamesti četri bērni un no 25 jaundzimušajiem mātes atteicās. Lietuviete cer, ka šogad atstāto bērnu skaits samazināsies. 

 

Visbiežāk, atsakoties no bērna, sievietes min ekonomiskus iemeslus, norādīja Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja. Tomēr visbiežāk tās nav vientuļas sievietes, viņam ir arī vīrs un bērni, dažreiz izrādās, ka šīm sievietēm ir arī atņemtas bērnu aprūpes tiesības. 

 

Jaunā māmiņa Rita dalās pārdomās: "Gāju pa slimnīcas gaiteni un sākumā nesapratu, kas viesu stūrītī notiek. Domāju, žurnāliste intervē kādu jauno māmiņu. Bet pēc sarunas konteksta uzreiz sapratu, ka notiek pavisam kas cits — kāda tikko dzemdējusi māte atteicās no sava bērna. "Man ceturto bērnu nevajag, es viņu atstāšu šeit," sieviete paziņoja, pārāk nekaurtēdamās no apkārt esošajām citām māmiņām un viņu viesiem. Sieviete skaidroja, ka jau trīs bērni sagādā pārāk lielas rūpes. Turklāt vīrs un mājās esošie bērni ar viņu esot vienisprātis, ka šis bērns ir nevēlams. Uz sociālās darbinieces mēģinājumiem analizēt situāciju un pārdomāt, vai nav iespējams citāds risinājums, jaunā māte tik pajautāja, kur jāparakstās, lai atteikšanās būtu ofisiāli nokārtota."

 

Reklāma
Reklāma

Lietuviete uzsvēra, ka Rīgas Dzemdību nama personāls cenšas palīdzēt un mudināt sievieti neatteikties no bērna, tomēr tas izdodas samērā reti. Pārdomā pārsvarā nepieredzējušas sievietes, kam tas ir pirmais bērns, un viņas domā, ka netiks galā, jo, piemēram, nav bērnu drēbju Tad dzemdību nama personāls cenšas palīdzēt sievietēm atrisināt šādas problēmas, stāstīja Lietuviete. 

 

Kopumā šī gada pirmajos piecos mēnešos Rīga Dzemdību namā tika pieņemta 2341 dzemdības. 

 

Šeit tiek pieņemta aptuveni trešdaļa no Latvijā notiekošajām dzemdībām.