Par Latvijas valsts prezidentu ievēlēts Andris Bērziņš

Ar 53 balsīm par Latvijas valsts prezidentu ievēlēts Andris Bērziņš.

Foto no Andra Bērziņa video intervijas LTV 1.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Andra Bērziņa video intervijas LTV 1.

No 97 vēlēšanu zīmēm 2 atzītas par nederīgām, 3 vēlēšanu zīmēs balsots pret abiem prezidenta amata kandidātiem. Par Valdi Zatleru balsoja 41 deputāts, pret - 56. Par Andri Bērziņu tika atdotas 53 balsis, pret  - 44.

 

Prezidenta vēlēšanās notika aizklātā balsojumā. Pirms vēlēšanām savu atbalstu Valdim Zatleram bija paudusi tikai Vienotība un nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, kas Zatleram garantēja 40 balsis

Partijas Zaļo zemnieku savienība, Par labu Latviju un Saskaņas centrs bija vienojušās brīvajam balsojumam, kas nozīmē to, ka katrs partijas deputāts varēja balsot pēc savas sirdsapziņas.

Pirmās kārtas balsojums noslēdzās ar 43 balsīm Zatleram un 50 balsīm Bērziņam. Viena vēlēšanas zīme par labu Zatleram tika atzīta par nederīgu, jo tajā bija ievilkt krustiņš Zatleram, bet nebija ielikts mīnuss Bērziņam.

Pēc Saeimas atlaišanas Valdis Zatlers ieguvis vispārēju tautas atbalstu un kļuvis par simbolu centieniem pārtraukt oligarhu varu Latvijā.

Reklāma
Reklāma


Tā kā juristi vēl diskutē par vairākām normām, kas saisītas ar prezidenta rosināto referendumu par Saeimas atlaišanu, pastāv iespēja, ka Bērziņš rosinās referenduma atcelšanu.

Savukārt Valdis Zatlers iespējas iesaistīsies politikā.