Šodien notiek vecāku akcija par pieejamiem un kvalitatīviem bērnudārziem Latvijā

Šodien, 3.jūnijā, no plkst.10.00 līdz 12.00 Rīgā, Brīvības alejā, pretī Ministru kabineta (MK) ēkai notiks informatīva akcija par pieejamiem un kvalitatīviem bērnudārziem Latvijā, kurā aicināti piedalīties vecāki kopā ar bērniem. Pasākumu organizē vecāku iniciatīvas grupas „Nauda seko bērnam”.

Kadrs no māmiņu piketa 2009. gadā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kadrs no māmiņu piketa 2009. gadā.

Akcijas mērķis ir pievērst valdības un plašākas sabiedrības uzmanību valstiskā līmenī ilgstoši nerisinātajam bērnudārzu jautājumam, kā rezultātā daudzviet ir izveidojušās rindas uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Tieši ierobežotas bērnudārza pieejamības dēļ daudzas ģimenes izvēlas atlikt jautājuma par ģimenes pieauguma risināšanu, tādējādi pasliktinot jau tā bēdīgo demogrāfisko situāciju. 

Viens no problēmas efektīvākajiem risinājumiem ir princips „Nauda seko bērnam”, kas nozīmē, ka bērnu vecāki var brīvi izvēlēties pašvaldības vai privātu pirmsskolas izglītības iestādi, nezaudējot pašvaldības finansējumu.

Informatīvā akcija notiks vienlaikus ar MK Demogrāfisko lietu padomes pirmo sēdi. Ņemot vērā, ka Latvijas demogrāfisko situāciju tiešā veidā ietekmē vecāku iniciatīvas grupas „Nauda seko bērnam” aktualizētais jautājums par pirmsskolas izglītības pieejamību un kvalitāti, akcijas laikā ministri un pārējie padomes locekļi tiks aicināti uz konkrētu un tūlītēju rīcību demogrāfijas uzlabošanai. Vecāki aicina padomes locekļus nekavējoties sasaukt nākamo sēdi, kurā pieņemtu tūlītēju lēmumu, neatliekot bērnudārzu jautājumu līdz vēlākam, politiski ērtākam laikam. 

 

Mērķis ir nodrošināt pieeju pirmsskolas izglītības iestādei katram bērnam no 1,5 gadu vecuma.

Vecāku prasība ir atbalstīt jau ierosinātos grozījumus likumdošanā, kuru mērķis ir uzlikt pašvaldībām par pienākumu nodrošināt bērnu vienlīdzīgu piekļuvi pirmsskolas izglītības iestādēm no pusotra gada vecuma un sagatavošanu pamatizglītības ieguvei no piecu gadu vecuma. Tāpat nekavējoties nepieciešams ieviest principu "Nauda seko bērnam" arī pirmsskolas izglītībā, nodrošinot tam atbilstošu finansējumu.

Reklāma
Reklāma

Pasākuma mazākos apmeklētājus priecēs baloni un izklaidēs vardīte Zaļumiņš, kas ierādīs interesantas nodarbes un prasmes radošajās darbnīcās. Akcijas laikā tiks skaidrota arī jaunā Rīgas domes apstiprinātā kārtība, kādā pašvaldība no 2011./2012.mācību gada nodrošinās bērnudārzu pakalpojumu.

Vecāku iniciatīvas grupa „Nauda seko bērnam” izveidota 2011.gadā ar mērķi nodrošināt pieeju pirmsskolas izglītības iestādei katram bērnam no 1,5 gadu vecuma un ieviest principu "Nauda seko bērnam" pirmsskolas izglītībā. Vairāk informācijas par mūsu aktivitātēm: www.naudaseko.lv, twitter.com/naudaseko  

 

Papildu informācija: Kaspars Līcītis, vecāku iniciatīvas grupas „Nauda seko bērnam” pārstāvis, 67870117