Uz aptieku pirkt kosmētiku? Tas ir tā vērts

Droši vien katrs kaut reizi ir pateicis vienu no populārākajām frāzēm pasaulē: „Ar pirmdienu sākšu jaunu dzīvi”, ietverot savu apņemšanos sarakstā plašu izmantojamo instrumentu klāstu. Vieni no rītiem skries, citi vairs nesmēķēs, savukārt vēl kāds sāks pievērst vairāk uzmanības tiem izstrādājumiem, kas kaut vai daļēji rūpējas par mūsu skaistumu, — kosmētikai.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Kosmētiskie līdzekļi veikalu plauktos tiek piedāvāti visdažādākajām gaumēm, tomēr daudzi pat neiedomājas, ka tieši aptieka ir visatbilstošākā vieta kosmētikas iegādei. Iemeslu tam ir milzums, taču galvenais — veikalos tirgotā kosmētika iedarbojas tikai uz ādas virsslāni jeb epidermu, savukārt dermokosmētika — uz ādas vidējo slāni jeb dermu. Ir ļoti svarīgi, lai kosmētika iedarbotos uz ādas dziļākajiem slāņiem, ja vēlamies nopietni ietekmēt novecošanās procesus, reģenerāciju un mitrināšanu. Citādi tā būs tikai poru piepildīšana un sevis mānīšana.


Lai kliedētu mītus un labāk izprastu dermokosmētikas būtību, kādā pēcpusdienā uz kafijas tasi aicinājām vairāku kosmētikas zīmolu pārstāvjus: Bioderma  REMEDICA valdes priekšsēdētāju Uldi Veitu, Pharmaceris mārketinga un pārdošanas direktoru Ivaru Kradzīti un SIA Euroaptieka farmaceiti Lindu Ģērmani.
Vai dermatoloģiskā kosmētika tiešām ir tik laba, kā par to raksta?
L. Ģ. Protams, ir. Tomēr būtiskākais ir nevis tas, vai kāda kosmētika ir laba vai slikta, bet gan, cik atbilstoša vai neatbilstoša tā ir konkrētu problēmu risināšanai. Kā arī — vai kosmētika nodrošina pilnvērtīgu ādas funkcionēšanu. Ja atbilde ir apstiprinoša, tad viss kārtībā. Taču diemžēl parastā, veikalos nopērkamā kosmētika to nespēj. Savukārt dermokosmētiskie līdzekļi tiek izmantoti dažādu dermatoloģisko slimību ārstēšanā kā papildu terapija medikamentozai ārstēšanai, kā arī profilaktiski. Līdzīgi kā tas ir ar medikamentiem, arī dermokosmētikas ražošanā tiek veikts milzum daudz klīnisko pētījumu, turklāt testi tiek veikti tieši ar cilvēkiem, kam ir paaugstināta ādas jutība. Un kosmētikas radīšanā piedalās kā ārsti, tā farmaceiti, kas nebūt nav vajadzīgs, lai radītu krēmu pārdošanai veikalos. Tieši šis faktors dermokosmētiku padara par daudz drošāku, veselībai saudzīgāku un atbilstošāku nekā citu kosmētiku.
U. V. Es vēl gribētu piebilst, ka dermokosmētikas un arī mūsu zīmola Bioderma mērķis ir iemācīt ādai dabiski atgūt tās sākotnējo līdzsvaru. Turklāt dermokosmētikas produktiem tiek izvirzītas tikpat augstas kvalitātes prasības, kādas ir pret zālēm. Tās nav gluži skaistumkopšanas kosmētikas preces, ko var nopirkt kosmētikas veikalos, bet tām piemīt noteikta specifika, līdzekļa drošums un pārbaudītas īpašības — tāpēc jau to arī tirgo aptiekās.

 

 

Vai jūs uzskatāt, ka vispareizākā vieta, kur pirkt ārstniecisko kosmētiku, ir tieši aptieka?
I. K. Noteikti tā vajadzētu. Es pat teiktu, ka tas ir visdrošāk.
L. Ģ. Pilnīgi piekrītu Ivara nostājai. Jo vissvarīgākais katram cilvēkam ir atrast tieši viņam vispiemērotākos kosmētikas produktus. Taču, ja cilvēks kaut kādu apsvērumu dēļ nav meklējis dermatologa vai kosmetologa konsultāciju, ir ļoti svarīgi, ka viņš šo konsultāciju var saņemt aptiekā.
U. V. Tur jau tā lieta, ka kosmētikas izvēlē jāvadās nevis pēc skaistākā iepakojuma, bet gan uzticoties zinošu speciālistu padomam. Aptiekāri nereti ir vispieejamākie padomdevēji ikvienam, kas vēlas pareizi kopt ādu.
L. Ģ. Es pat teiktu, ka ne tikai vispieejamākie, bet arī visspējīgākie uzklausīt. Daudz vieglāk ir izvēlēties vajadzīgo, parunājoties un daloties pieredzē. Turklāt, ticiet man, aptiekāri dzird ļoti daudz sirdsstāstu, un tas nav slikti, gluži pretēji. Uzklausot šos stāstus, farmaceiti noteikti varēs padalīties ar dzirdēto, pieredzēto un pieejamo informāciju. Tas, savukārt, ir garants, ka klientam izvēlētā kosmētika noteikti būs viņam atbilstošākā un derīgākā.


Cik lielā mērā dermokosmētika ir pārstāvēta Euroaptiekā?
L. Ģ. Ļoti lielā. Pie mums atrodami tādi jau sen Latvijas tirgū pārstāvēti franču ārstnieciskās kosmētikas zīmoli kā Bioderma, Vichy, Lierac, Ericson, Avene un Nuxe, kā arī labi pazīstamais vācu zīmols Eucerin, vēl arī Roc un nesen parādījusies dr. Eris izveidotā Pharmaceris dermokosmētika. Tā kā piedāvājums ir tiešām daudzveidīgs, tas pieejams cilvēkiem ar visdažādākajām prasībām, vajadzībām un vēlmēm, kā arī visdažādāko maciņa biezumu.

Reklāma
Reklāma


Daudzi nosauktie zīmoli ir zināmi, taču Pharmaceris ne. Lūdzu, dažos vārdos raksturojiet to!
I. K. Tā ir inovatīva dermokosmētika ādas kopšanai dažādu ādas problēmu gadījumos. Kosmētikas līdzekļi tiek izstrādāti poļu zinātnieces Dr. Irēnas Eris zinātnisko pētījumu centrā, kur to radīšanā piedalās dermatologi, alergologi, farmaceiti un pat biologi, arīdzan molekulārie biologi. Kosmētikā izmantotās izejvielas atbilst visām alerģiskas ādas kopšanas prasībām un palīdz atjaunot bojāto ādas lipīdu slāni.


Vai varat izcelt kādu īpašu zīmolu un kāpēc?
L. Ģ. Ne tikai objektīvu, bet arī pavisam subjektīvu iemeslu dēļ es noteikti gribētu izcelt Bioderma piedāvāto ārstniecisko kosmētiku. Un iemeslu ir daudz. Pirmkārt, šis uzņēmums ir viens no vadošajiem ārstnieciskās kosmētikas ražotājiem Eiropā. Jau vairāk nekā 25 gadus tas piedāvā vienus no drošākajiem izstrādājumiem.
Otrkārt, Bioderma kosmētikas sortimentā ir atrodami produkti visdažādāko ādas problēmu risināšanai. Ir pieejamas sērijas problemātiskas un taukainas ādas, jutīgas, apsārtušas un kuperozas ādas, ļoti sausas un atopiskas ādas un dehidrētas ādas kopšanai. Tāpat nav aizmirsts arī par galvas ādas kopšanu, kas ir īpaši svarīgi, ārstējot hroniskas ādas slimības (seborejisko dermatītu, psoriāzi), kā arī ikdienas matu un galvas ādas kopšanu. Vēl ļoti būtiski, ka Bioderma piedāvā visspēcīgākos tirdzniecībā pieejamos aizsarglīdzekļu pret UVB un UVA starojumu sēriju, kurā iekļauti gan kosmētiskie līdzekļi vairāk vizuālam efektam ar paštonējošām un iedegumu veicinošām sastāvdaļām, kā arī aizsargājošie līdzekļi cilvēkiem ar ādas problēmām, jutīgu, apsārtušu ādu vai problemātisku ādu ar noslieci uz aknes veidošanos.
U. V. Es domāju, ka ar iepriekšējo komentāru tiek sagrauti jebkādi mīti par farmaceitu zināšanām attiecībā uz kosmētiku. Dažbrīd man šķiet, ka viņi ir pat pārāk zinoši.
Vienīgais vēl gribētu piebilst, ka Bioderma izstrādājumi ir piemēroti visu vecumu grupu cilvēkiem, tostarp zīdaiņiem un bērniem, jo Bioderma pētījumus veic augsti kvalificētu speciālistu komanda. INSERM (Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale — Nacionālā veselības un medicīniskās pētniecības institūta) un CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique — Nacionālā zinātniskās pētniecības centra) zinātnieku grupas, kas specializējas ādas izpētē, ir mūsu partneri inovāciju jomā.


Vai varat noslēgumā rezumēt, kādas priekšrocības sniedz dermokosmētika?
L. Ģ. Tā ir kosmētika, kas sniedz ādai nevis īslaicīgu, bet gan ilglaicīgu efektu. Tā lēnām un pakāpeniski, saudzīgā veidā risina ādas problēmas, līdz tās ir atrisinātas, vai hronisku ādas slimību gadījumos vismaz sniedz optimālu rezultātu, lai cilvēks nejustu diskomfortu.
U. V. Un vēl tā nodrošina ādas atveseļošanos. Lai atgūtu sākotnējo veselīgumu, tiek atjaunots ādas dabiskais līdzsvars.
I. K. Sacīšu īsi: tā sniedz to, ko nespēj parastā kosmētika, — risina problēmas un rada skaistumu. Vai tad tas nav tas, kas mums vajadzīgs?! (Smaida.)


Saruna kafijas tasītes garumā ir noslēgusies. Taču pārdomas paliek. Zinu, ka vakarā, atnākot mājās, pirmais, ko darīšuizrevidēšu savu kosmētikas plauktu. Pat ja manā skapītī nebūs dermokosmētikas, es zinu, uz kuru aptieku man jāiet. Uz veikalu? Nētā nav vieta, kur pirkt kosmētiku. Aptieka! Aptieka ir īstā vieta.