No glābējsilītēs ievietotajiem astoņiem bērniem četri ir adoptēti

No astoņiem mazuļiem, kas iepriekš bija ievietoti glābējsilītēs, četri jau ir adoptēti, informē www.kasjauns.lv.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Patlaban adoptēti ir četri bērni, divi ir nodoti pirmsadopcijas aprūpē un viens atrodas bērnunamā, jo viņam ir veselības problēmas. Kā arī par vienu no bērniem Rīgas Bāriņtiesai nav precīzas informācijas, jo tā lieta ir citas pašvaldības pārraudzībā.
Savukārt ceturtdien glābējsilītē atstājām jaundzimušajam kādu laiku vēl jāpaliek mediķu uzraudzībā, viņš arī jāpiereģistrē un jānokārto citas formalitātes, lai varētu nodot pirmsadopcijā. Līdz šim mazākais laiks, kad bērns no slimnīcas nonācis pirmsadopcijas aprūpē, bija sešas dienas, bet vidēji tas aizņem ap desmit dienām, sacīja Krasnogolovs. Piemēram, februārī glābējsilītē atstātais bērns pirmsapdopcijas aprūpē nonācis pēc nedēļas.


Pirmsadopcijas process ilgst līdz pusgadam, tajā laikā seko, vai potenciālajiem vecākiem un bērnam ir izveidojušas ģimeniskās attiecības, un tad tiek apstiprināta adopcija. Šis process var noslēgties arī ātrāk par pusgadu, sacīja Krasnogolovs.
Pirmsadopcijas procesā bioloģiskajiem vecākiem vēl ir iespēja pārdomāt un nolemt tomēr audzināt bērniņu pašiem. Tomēr līdz šim nevienu no glābējsilītēs ievietotajiem bērniem bioloģiskie vecāki neaudzina.
Problēma ir tāda, ka bāriņtiesa nevar analizēt apstākļus, kāpēc jaundzimušie tika atstāti glābējslilītē, līdz ar to arī nevar veikt preventīvus pasākumus, uzskata Krasnogolovs. "Varam tikai minēt vai problēma bijusi sociālā sistēma, ekonomiskā vai ģimenes krīze," piebilda viņš.


Jau ziņots, ka 17.martā ap plkst.16.20 Bērnu slimnīcas glābējsilītē tika ievietots puisītis, kurš jau ir astotais, kas ielikts glābējsilitē Rīgā, informēja slimnīcas pārstāve Inga Miķelsone.
Kopumā šādi atstāti jau ir deviņi jaundzimušie, jo viens bērns pamests Liepājā.
Bērniņš ir vesels, četras dienas vecs, svars 4,7 kilogrami un garums 54 centimetri. Puisītis ievietots Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas 19.jaundzimušo nodaļā.
Kā ziņots, pirmā glābējsilīte Latvijā tika atklāta Rīgā 2009.gada septembrī. 2010.gada oktobra sākumā tā tika izveidota arī Liepājā, bet šī gada 28.janvārī glābējsilīte atklāta Daugavpilī.

Reklāma
Reklāma


Latvijā tiek plānots izveidot kopumā piecas glābējsilītes, nākamo varētu izveidot Valmierā vai Jelgavā, ir svarīga arī atsaucība gan no pašvaldības, gan no slimnīcas, lai to izveidotu.
Pie glābējsilītes nav uzstādītas videokameras, negribēto bērniņu tur var ievietot anonīmi. Ja mazulis nav izsludināts meklēšanā un viņam nav vardarbības pēdu, tiesībsargājošās iestādes kriminālprocesu nesāk un vecāki meklēti netiek.
Līdzīgi projekti darbojas arī citās Eiropas valstīs, tostarp Čehijā un Vācijā.

Avots: www.kasjauns.lv