Jauna terapija ādas vēža ārstēšanā

Pirmo reizi Latvijā Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā (Skanstes ielā 13/5, Rīgā) tika atvērts Latvijā pirmais ādas vēža diagnostikas un profilakses kabinets, kā arī uzsākta ādas vēža ārstēšana, pielietojot fotodinamisko terapiju.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Citās Eiropas Savienības valstīs šāda vēža ārstēšana ir iekļauta kompensējamo operāciju sarakstā, bet Latvijā valsts kompensācija minētajai metodei nav pieejama, līdz ar to Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā pirmajiem pacientiem tā tika veikta bez maksas. Pagaidām uz bezmaksas terapiju iespējams pieteikties vēl dažiem pacientiem. Fotodinamiskās terapijas izmaksa atkarīga no pielietojamā fotosensatīvā medikamenta daudzuma, ko aprēķina pēc cilvēka svara. Ādas vēža ārstēšana varētu izmaksāt sākot no 1000 latiem.

Pēdējās desmitgades laikā fotodinamiskā terapija tiek plaši pielietota visā pasaulē dažādu vēža formu un lokalizāciju ārstēšanai: ādas, galvas un kakla, plaušu, prostatas, u.c.. Tā nodrošina 85 % izārstēšanos no vēža un patlaban Latvijā šo metodi izmantos bazālo un plakanšūnu (nepigmentēto jeb ne-melanocītu) ādas audzēju, kā arī aktīniskās keratozes (posmu starp labdabīgu ādas procesu un ļaundabīgu ādas procesu) ārstēšanā. Atkarībā no ādas vēža formas procedūras ilgums ir no 200 līdz 800 sekundēm.

Terapijas rezultātā netiek bojāti saistaudi, un pēcāk veselie audi aizpilda audzēja vietu, neveidojot rētas. Tāpat metode ļauj iztikt bez blaknēm, kādas novērojamas ķīmiskās terapijas pacientiem.

Fotodinamiskā terapija ir ārstēšanas metode, kas balstās uz fotosensitīva (gaismas jutīga) medikamenta un redzamās gaismas kombinētu pielietošanu ārstēšanā. Tā ir selektīva metode, jo izraisa tikai audzēja šūnu iznīcināšanu, neskarot veselās šūnas. Terapijas rezultātā netiek bojāti saistaudi, un pēcāk veselie audi aizpilda audzēja vietu, neveidojot rētas. Tāpat metode ļauj iztikt bez blaknēm, kādas novērojamas ķīmiskās terapijas pacientiem. Fotodinamisko terapiju var droši izmantot pat pacientiem, kuru saslimšana ir vēlīnās stadijās vai iepriekšējā terapija bijusi neefektīva, neskatoties uz pacienta vispārējo stāvokli, vecumu vai blakus saslimšanām.

Reklāma
Reklāma


Patlaban šo terapiju veic tikai Veselības centra 4 Estētiskās dermatoloģijas un ķirurģijas klīnikā, kuras rīcībā ir noteikta garuma gaismas viļņu lāzers, ar kuru terapijas laikā tiek aktivizēts fotosensitīvais medikaments. Taču Veselības centrs 4 ir atvērts sadarbībai ar citām ārstniecības iestādēm un labprāt sniegtu iespēju izmantot šo lāzeriekārtu citiem speciālistiem vēža ārstēšanai.