28. janvārī Daugavpilī tiks atklāta trešā Glābējsilīte Latvijā

28. janvārī Daugavpils reģionālajā slimnīcā tiks atklāta trešā Glābējsilīte jeb Baby Box – vieta bērna dzīvībai.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sabiedrisko attiecību kompānija Divi gani, Daugavpils reģionālā slimnīca un Daugavpils dome uz projekta Baby Box – vieta bērna dzīvībai atklāšanu aicinājuši nozaru atbildīgās valsts amatpersonas, Latgales reģiona Valsts un Pašvaldības policijas vadību, Bāriņtiesas vadību, Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas vadību. Tāpat savu dalību atklāšanā jau apstiprinājuši iekšlietu, labklājības un veselības ministri. Pasākums notiks 28. janvārī plkst. 12.00 Daugavpils reģionālajā slimnīcā (Daugavpils, Vasarnīcu iela 20). Viesus uzņems slimnīcas valdes loceklis Aivars Zdanovskis un pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis, bet izcilā operdziedātāja un šī projekta goda patronese Evita Zālīte jaunāko Glābējsilīti ievīs mūzikas skaņās.


Laura Zvirbule, projekta vadītāja un īstenotāja Latvijā:
„Glābējsilītēs Rīgā un Liepājā ir izglābtas jau septiņas dzīvībiņas. Piecas meitenes un divi zēni ir attīstījušies bez veselības traucējumiem un aug drošos apstākļos, siltumā un labklājībā ģimenēs pie saviem audžuvecākiem. Esmu pārliecināta, ka šie septiņi mazuļi izaugs par pilnvērtīgiem un mūsu valstij ekonomiski vajadzīgiem cilvēkiem un personībām.
Daugavpils ir otra lielākā Latvijas pilsēta, un šīs pilsētas slimnīca ir ievērojamākais un lielākais Austrumlatvijas medicīnas mezgls. Vēlmi tieši šeit uzstādīt nākamo Glābējsilīti veicināja arī Latgales reģiona sarežģītā ekonomiskā un kriminogēnā situācija. Varu tikai piekrist viedoklim: vislabāk, ja šī Glābējsilīte vienmēr paliktu tukša. Bet, ja, tai pateicoties, izglābsim kaut vienu bērna dzīvību, mūsu visu darbs būs attaisnojies ar uzviju.”

Līdz šim Latvijas Glābējsilītēs ievietoti 7 mazuļi – 6 Rīgā un 1 Liepājā.

Pateicoties Daugavpils slimnīcas un pilsētas vadībai un šo atbildīgo institūciju izrādītajai iniciatīvai un intensīvajam darbam, sabiedrisko attiecību kompānijas Divi gani vadībā projekts Daugavpilī tika īstenots nepilnu četru mēnešu laikā.
Daugavpils Baby Box izveide seko 2009. gada septembrī atklātajai Rīgas Glābējsilītei un Liepājas Glābējsilītei, kas sāka darboties 2010. gada oktobra sākumā. Līdz šim Latvijas Glābējsilītēs ievietoti 7 mazuļi – 6 Rīgā un 1 Liepājā.

Reklāma
Reklāma


Baby Box ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Tāda bērna dzīvībai, kurš nav gribēts, nav gaidīts, nav mīlēts. Tāda bērna dzīvībai, kura māte mums neizprotamu iemeslu dēļ ir gatava jaundzimušo pamest vārtrūmē, kāpņu telpā vai iemest miskastē. Pie Baby Box nav uzstādītas videokameras, negribēto bērniņu šeit var ievietot anonīmi. Ja mazulis nav izsludināts meklēšanā un viņam nav vardarbības pēdu, tiesībsargājošās iestādes kriminālprocesu neuzsāk un vecāki meklēti netiek.
Ik gadu mūsu zemē tiek atrasti vairāki šādi miruši jaundzimušie. Cik ir vēl neatrastie – šādas statistikas nav.
Latvijā tiek plānots izveidot vairāk nekā piecas Glābējsilītes. Sociāli šo projektu atbalstījušas Iekšlietu, Veselības un Labklājības ministrijas, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, pilsētu pašvaldības, Latvijas Bērnu fonds, Bāriņtiesa, Latvijas masu mediji, valsts vadošie medicīnas speciālisti, tiesībsargs un baznīca.

 

Ja vēlies palīdzēt un iesaistīties, ieskaties: www.babybox.lv