Atņems vai atstās ģimenes valsts pabalstu — 8 latus?

Sākot ar šī gada 1. jūliju visticamāk tiks apcirpts ģimenes valsts pabalsts. Speciālajā budžetā pietrūkst 11,1 miljons latu, lai turpinātu maksāt 8 latu pabalstu par visiem bērniem vecumā no viena līdz 18 gadiem. Labklājības ministrija izstrādājusi sešus iespējamos variantus pabalstu samazināšanai, par kuru no šiem variantiem balsotu tu?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Labklājības ministrijas piedāvātie varianti:

1) Ģimenes valsts pabalstu piešķir tikai tiem vecākiem, kuriem piešķirts trūcīgas ģimenes vai personas statuss. Tādā gadījumā pabalsts būtu 17,60 latu mēnesī.

2) Izmaksā pabalstu ģimenēm ar vismaz trim bērniem — daudzbērnu ģimenēm par bērniem vecumā no viena līdz 18 gadiem, kā arī trūcīgajām ģimenēm. Tad ģimenes valsts pabalsts būtu 6,40 latu liels.

3) Visas ģimenes ar vismaz diviem bērniem mēnesī saņem 4,60 latus. Tas nozīmē, ka ģimenes ar vienu bērnu pabalstu nesaņem.

4) Daudzbērnu — vismaz trīs bērnu ģimenes ik mēnesi saņem 10 latu pabalstu.

Visos šajos variantos no speciālā budžeta būtu nepieciešami 5,9 miljoni latu, kas ir šogad pieejamā summā.

5) Ģimenes ar vismaz diviem bērniem vecumā no viena līdz 18 gadu vecumam ik mēnesi saņem astoņu latu pabalstu. Atkal tiek apdalītas ģimenes ar vienu bērnu un budžetā būtu nepieciešami 4,4 miljoni latu papildus esošajiem līdzekļiem.

6) Ja saglabājas esošā pabalstu sistēma — visi vecāki saņem 8 latu pabalstu par bērnu vecumā no 1-18 gadiem, budžetā papildus jāatrod 11,1 miljons latu.

Gala lēmums būs jāpieņem valdībai un Saeimai. Trešdien, 19. janvārī portāla mammam.lv/tetiem.lv līdzautore Sindija Meluškāne aicināta piedalīties diskusijā par pabalstiem raidījumā Kas notiek Latvijā, lai pārstāvētu vecāku viedokli, tāpēc, lūdzu, izsaki savas domas! Vai ģimenēm būtu jāizturas ar sapratni pret kārtējo naudas apcirpšanu?  Un kurš no variantiem, tavuprāt, būtu vismazāk sāpīgs?

Materiāla publicēšanā izmantota publikācija ziņu portālā Delfi:
LM piedāvā ģimenes valsts pabalsta variantus no 4,6 līdz 17,6 latiem

Reklāma
Reklāma